Jak obliczyc szacowany czas swiecenia latarki?

....nie pasujące gdzie indziej...
Hoffer007

Jak obliczyc szacowany czas swiecenia latarki?

Post autor: Hoffer007 »

Witam,
Panowie jest jakis wzor/kalkulator ktorym da sie policzyc jak dlugo bedzie swiecic latarka?
Oczywiscie wiem ze nie da sie tego policzyc do minuty bo to jest zalezne od zuzycia aku.

Np. takie cos:

wpisuje sobie: 1 aku 3,7V 2200mah 3x led 3,6v 20ma i tak bym sobie dopasowal ilość ledow i ilosc aku do potrzeb czasowych.

Pomozecie jakos? (przyznam szczerze ze jeszcz enic nie szukalme w tym kierunku)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Hmm temat nie jest prosty. Precyzyjne obliczenie czasu świecenia określonych LEDów nie sprowadza się tylko do wyliczenia prądu jaki przykładowo ciągną przy świeżo naładowanym akusie w stosunku do jego pojemności. Wraz ze spadkiem napięcia (zależy oczywiście od metody zasilania - tu mowa o DD) na ogniwie zmiejsza się prąd pobierany przez emitery (zmienia się aktualne Vf diody dla danego napięcia). Jest jeszcze czynnik który też należałoby wziąc pod uwagę tj. zmniejszenie się Vf diody i wzrost prądu jaki przepuszcza wskutek nagrzania się emitera. Kolejna sprawa to przykładowo dla 18650 pojemność 2200mAh wskazuje jaki prąd odda ogniwo ale w zakresie 4,2V do ~2,8V (a wiadomo że biała dioda przy <3V praktycznie się już tli (zależy oczywiście od danego modelu emitera, konkretnego egzemplarza). Ostatnim według mnie ważnym czynnikiem jaki należałoby wziąć pod uwagę to fakt iż pojemność 2200mAh (dla ogniwa jak powyżej) dotyczy pomiaru pojemności przy średnio nasilonym prądzie (podejrzewam że producenci dla Lion liczą to przy poborze ~300mA max. 500mA. Obciążając ogniwo prądem 1A nie osiągniemy nigdy deklarowanej pojemności!! Idąc w drugą stronę obciążając ogniwo przykładowo 50mA ogniwo odda nam prąd większy niż deklarowany przez producenta. Tak więc powodzenia w obliczeniach :mrgreen:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 maja 2008, 17:29 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Hoffer007

Bocian błysnął jak encyklopedia :D

Chodzi mi o takie cos:
Latarka do namiotu, mocna ktora oswietli rownomiernie caly namiot, na ekstremalne wypady "surviwalowe" gdzie nie ma dostepu pod 220V (ogolnie ładowania)
mysle o zastosowaniu 12 lub 8 led (kwadracik i z kazdego boku po 2 lub 3 ledy) takie z allegro 4w1
mysle ze beda dobre tylko nie wiem ile ogniw lion potrzebuje w szeregu zeby to swiecilo 8h i wiecej.

Zastanawiam sie czy taki fluxy z allegro?
Czy lepiej jakies tansze power led? a mniej szt.

Mam bardzo malo kaski na ta lampke
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Tomek dobrze wszystko opisał- zostają Ci testy i potem odejmij z 10-20% osiągów i masz coś chciał.
Oczekujesz niemożliwego do obliczenia- jakieś ledy, jakieś akusy i ile potrza, eh
Hoffer007

Kurcze Pawle prosze nie czepiaj sie, myslalem ze to jest do wyliczenia ;) tak na +/- tylko zapytałem to chyba nie zbrodnia?
Zrobie test to chętnie wam powiem co i jak ;)

Spokojniej troche ;)

Zdrowka zycze
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

hihi- ano oki-doki
Tomek bardzo fajne opisał o co chodzi i gdzie są problemy- dlatego wyliczenia byłyby bardzo orientacyjne, zwłaszcza , że driverki mają różną sprawność, spada pojemność ogniw itd
Ahha- rozważ np Cree lub Seoula w latarce+ rozpraszacz do tego - przyjemniejsze światło, w nocy to pewnie i low starczy spokojnie a z 18650 poświeci bardzo długo
Hoffer007

Wezme najpierw kupie z 3 szt. Fluxow z allegro (jest jeden sprzedawca z Tych wiec sobie podjade do niego)

Zobacze jak to swieci i wtedy bede wiedzial co zastosowac.
I jak dowiem sie jak szybko zuzywa sie aku to dam znac.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Tez ostatnio się zastanawiałem nad oświetleniem namiotu w nocy. Zamówiłem nawet fluxy z visahy. Porobiłem parę testów i doszedłem do wniosków, że lepiej zainwestować choćby w Edison Opto KLC8 3W za niecałe 5 dolców, niż pakować się we fluxy (te z alledrogo to już kompletnie nie wiadomo jaką mają wydajność). Do tego jakiś szeroki kolimator, obudowa wodoszczelna, ze dwa tryby i masz jasność w namiocie :).
Hoffer007

Tylko namiot jest 5 osobowy i kazda "komora" jest na boku taki 5-cio kąt i chcialem zrobic taki kwadracik i po kazdej stronie dac ze 2-3 fluxy (w sumie 8/12 na cala latare) i bede mial takie swiatelko do okola
Dobre to bedzie czy raczej nie?
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Zapodaj fotke tego "pentagonu" ;), obawiam się to będzie za mało do 5 osobowego namiotu.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Hoffer007 pisze:Tylko namiot jest 5 osobowy i kazda "komora" jest na boku taki 5-cio kąt i chcialem zrobic taki kwadracik i po kazdej stronie dac ze 2-3 fluxy (w sumie 8/12 na cala latare) i bede mial takie swiatelko do okola
Dobre to bedzie czy raczej nie?
Szczerze... Jakoś tego nie widzę :???: Lepiej zainwestuj w Power LEDy chociażby te P4 jakie ostatnio ode mnie zamawiałeś powinny spokojnie dać radę.
Sometimes darkness can show you the light
Hoffer007

Niestety nie mam zdjecia namiotu,
Mialem teraz okazje w takim przebywac ale niestety nie mialem aparatu z tad brak fotek.

Skoro mowicie ze Fluxy sie do tego nie nadaja to zastosuje te P4

Bocian wyslalem PW ;)

Tylko ile puscic pradu w te P4?
ODPOWIEDZ