driver 8x amc
driver 8x amc
Witam serdecznie.
Dziś chciałem zmodować latareczkę która dostałem i po zmontowaniu wszystkiego mam problem.
Latarką nie świeci.
Po odłączeniu kabli zasilających leda, sprawdziłem czy mój xm-l świeci w pigule i wszystko jest ok. Tak więc jest problem zasilania driverkiem.
tak to wygląda:
kabel (-) wygląda ok, ale czy przy kablu (+) nie powinien być obwód domknięty na "obrączce" driverka ? Mowa o miejscu przy czerwonym punkcie na foto nr 2
proszę o pomoc
Dziś chciałem zmodować latareczkę która dostałem i po zmontowaniu wszystkiego mam problem.
Latarką nie świeci.
Po odłączeniu kabli zasilających leda, sprawdziłem czy mój xm-l świeci w pigule i wszystko jest ok. Tak więc jest problem zasilania driverkiem.
tak to wygląda:
kabel (-) wygląda ok, ale czy przy kablu (+) nie powinien być obwód domknięty na "obrączce" driverka ? Mowa o miejscu przy czerwonym punkcie na foto nr 2
proszę o pomoc
Hej ta obrączka to masa zasilania, ten driver steruje diodę minusem czyli plus drivera jest też plusem diody. Minus diody podłączony jest do jednej z nóg AMC ( wszystkie AMC są połączone równolegle, każdy to mniej więcej 350mA w diodę, jeśli dołożysz kilka równolegle to prąd w diody będzie wzrastał jeśli odejmiesz to prąd spada ) . Jeśli byś połączył plus diody z tym pierścieniem zrobisz po prostu zwarcie na zasilaniu. Zadbaj o kable idące do diody są odsłonięte i mogą robić zwarcie.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sty 2011, 23:06 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Witam
Strasznie jest napaćkane koło diody, (przy czerwonej kropce z poprzedniego zdjęcia) tam pierścień minusowy wokół driverka ma przerwę i nie może się stykać z padem lutowniczym diody. Być może zwarłeś przez przypadek tego pada z minusem i spaliła się dioda, przez co procek nie dostaje zasilania. Sprawdź, nawet bez diody, czy procek dostaje zasilanie przez tą diodę.
Podłączając minus do zielonej kropki, zapodałeś DD.
Pozdrawiam
Strasznie jest napaćkane koło diody, (przy czerwonej kropce z poprzedniego zdjęcia) tam pierścień minusowy wokół driverka ma przerwę i nie może się stykać z padem lutowniczym diody. Być może zwarłeś przez przypadek tego pada z minusem i spaliła się dioda, przez co procek nie dostaje zasilania. Sprawdź, nawet bez diody, czy procek dostaje zasilanie przez tą diodę.
Podłączając minus do zielonej kropki, zapodałeś DD.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sty 2011, 23:10 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
jezjacek, o zwarciu nie ma mowy, wszystko po złożeniu jest dobrze zabezpieczone.
Czekam na dalsze propozycje jeśli widzicie możliwość uratowania driverka
Podkreślam, że driver jest nowy, wczoraj pierwszy raz montowany i od razu nie działał! Przewody były dobrze podłączone. (-) do nóżki amc, (+) do wydzielonego i oznaczonego miejsca na driverku
Czekam na dalsze propozycje jeśli widzicie możliwość uratowania driverka
Podkreślam, że driver jest nowy, wczoraj pierwszy raz montowany i od razu nie działał! Przewody były dobrze podłączone. (-) do nóżki amc, (+) do wydzielonego i oznaczonego miejsca na driverku