dioda mce w uf 502B padła?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
killov

dioda mce w uf 502B padła?

Post autor: killov »

Witam wszystkich serdecznie!
Jakiś czas temu przyszła zamówiona latarka UltraFire 505 B z dioda MCE. Poświeciła trochę i przestała. Na początku włącznik przerywał. Później wystąpiły inne objawy, a dokładnie takie "drgania intensywności świecenia" jak by coś nie łączyło albo zwierało. Dzisiaj pan elektronik stwierdził, że włącznik działa, a padła dioda. Jak to sprawdzić? Poza tym latarkę kupiłem na DX. Można zareklamować? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

świeciłeś na high bez żadnych modyfikacji chłodzenia?
killov

Różnie jej używałem, także na high. Bez żadnych modyfikacji.
Awatar użytkownika
barney

To na 99% uszkodziłeś diodę.
A co do reklamacji to nie wiem. Możliwe, że nie przyjmą reklamacji, bo ta latarka nigdy nie była fabrycznie przystosowana do świecenia na high dłużej niż 2 minuty.
killov

A czy kolega może polecić mi jaka diodę i sterownik włożyć w tą obudowę? A może ktoś na forum ma zestaw (dioda i sterownik) przystosowany do tego modelu latarki i chciałby go odsprzedać?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Szukaj hasła "moduł D-29" odpowiednie diody to: XR-E, XP-E, XP-G.
Jak wspomniał barney, MC-E została tam wsadzona na wyrost i bardziej to marketing niż inżynieria.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Oryginalny sterownik nie jest najwyższej jakości i prawdopodobnie nie daje dużego prądu. U mnie w 501B SCC P7 było karmione 1,4A. Myślę że przy takim prądzie dioda nie powinna paść tak szybko a nawet jeśli to nie jest tak super pewne jak koledzy sugerują.
Awatar użytkownika
barney

W moim 501B MC-E szło na oryginalnym driverku 2.5A.
Przy dobrze zrobionym dropie to latarka powinna wytrzymać taki prąd nawet jako świeczka (no, może 2A).

Oryginalne MCPCB to jakieś nieporozumienie, żeby odlutować z niej diodę to trzeba grzać ponad 10 sek. Z miedzi o takich samych wymiarach, mimo większej pojemności cieplnej trwa to góra 2sek. Palniczek miał zdrowo ponad 1000C.

Następny problem to powietrze między refem a body. Aby ciepło zostało oddane musi przejść na koniec refa (przód latarki), a potem aby się rozprowadzić po body musi "zawrócić" w stronę switcha. Jeżeli wstawić w miejsce powietrza miedź to znacząco przyśpieszamy oddawanie ciepła (skracamy drogę od diody, zwiększamy powierzchnię oddawania ciepła, przesuwamy punkt oddawania ciepła bliżej środka latarki, dzięki czemu body nagrzewa się bardziej równomiernie i jest w stanie oddać szybciej większą ilość ciepła).

No i driverek, który daje nam liniowy spadek jasności od pierwszej sekundy :) Driver oparty na AMC wypada pod tym względem wypada znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Niestety ale muszę się z rrobsonm nie zgodzić, ten sterownik jest podłej jakości, ale dlatego, że jest to DD bez kontroli prądu. No i SSC P7 a MC-E to troszkę coś innego (P7 ma z reguły wyższe Vf)
Właśnie dokonałem pomiarów mojej UF502 z MC-E i tak:
Ogniwo 3,99V prąd 2,23A w diodę (HI-MAX)
ogniwo 3,74V prąd 1,82A w diodę (częściowo rozładowane ogniste)
ogniwo 3,71V prąd 1,52A (ogniwo marnej jakości)
Po minucie świecenia w max z dobrym ogniwem, głowica nieznacznie cieplejsza, moduł wykręcony natychmiast po wyłączeniu gorący.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
barney

Pyra, Te napięcia na ogniwach to podczas świecenia, czy "na luzie"?
Zmieniałeś coś w tym dropie? Chłodzenie? Driver?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Napięcia luzem, nie chciało mi się już kombinować z pomiarem.
W dropie mam pastę zamiast silikonu, wyrównane zadziory i wkręconą pigułę do reflektora na pastę. Nic więcej nie poprawiałem, latarka służy jako demo ;)

Pozdrawiam
killov

Nie bardzo czaje o czym mówicie... Mam prośbę pomóżcie mi z wyborem diody steru i odbłyśnika. Zależy mi na ciepłej barwie i dalekim zasięgu i żeby na HI dioda się nie usmażyła. Wiem ze może to wyglądać na pójście na łatwiznę, ale po co na nowo odkrywać koło...
Dzięki za wszelkie sugestie
Awatar użytkownika
barney

W dropach to są raczej małe reflektorki więc nie licz na zasięg powyżej 50-75m. Ile lm by cię satysfakcjonowało? Lutownica? Fujek? Fundusze?
killov

Tzn. mam UF 502B z upalona (chyba) MC-E kupiona na DX i chce włożyć w nią coś co będzie spełniało moje wcześniejsze wymagania. Jeśli chodzi o kasę to tak do 100...( czy może nie warto?)

wolałbym nabyć coś co mogę od razu wrzucić w body.
Chyba że ktoś z forum może mi coś zmotać po wcześniejszym wysłaniu tego co zostało po seryjnej latarce.
Ostatnio zmieniony czwartek 20 sty 2011, 22:50 przez killov, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
barney

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17593
Tu jest fajny driverek, bez wodotrysków, sam się kiedyś nad nim zastanawiałem.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13658
3 tryby + strobo i SOS

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11836
cały 1 tryb :mrgreen:

Do zasilania z jednego Li-ion możesz zmienić driver na
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190
i ustawić zworkę na inne tryby (gdzieś był opis, która gwiazdka odpowiadała za które tryby)

[ Dodano: 20 Styczeń 2011, 22:49 ]
Ale to wszystko będzie znacznie bardziej skupione od MC-E. Do świecenia pod nogi wolałbym chyba coś szerzej świecącego, ale to ja ;)
ODPOWIEDZ