Jak dobierać rozmiar MCPCB pod np. XP-G

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
tnt_gt

Jak dobierać rozmiar MCPCB pod np. XP-G

Post autor: tnt_gt »

Witam,

Właśnie szykuję się do eksperymentów z oświetleniem mieszkania diodami i mam pytanie.
Jak się dobiera rozmiar MCPCB do stosowanej diody, czy nie ma to znaczenia?

Mam u siebie kilka diod XP-G i do tego podłoże 10mm. Czy jest ono wystarczające do tej diody? Nie zamierzam przekraczać prądu 1 A.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

tnt_gt, daj fotkę tego podłożą. Podłoży 10mm są co najmniej 2 rodzaje na rynku. W tym jedno gorsze i nie nadaje się nawet na prąd 1A :)
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

greg, to są podłoża 10-milimetrowe z Mariteksu.

Obrazek

Obrazek

Co o nich sądzisz?

Dzisiaj lutowałem do jednego diodę XP-G na pastę lutowniczą przy pomocy Leistera zgodnie z instrukcją z Youtuba, którą znalazłem na światełkach i muszę powiedzieć, że wszystko zgadza się z filmem. :)

Jeden wniosek po montażu, to że zupełnie nie nadaje się do stosowania z takimi soczewkami . Przewody przylutowane do podłoża przeszkadzają montażowi soczewki.

Gdzie można się zaopatrzyć w dobre podłoża na jedną diodę XP-G, tak żeby jednocześnie można byłoby jednocześnie stosować między innymi wyżej wymienione soczewki?

Dopiero zaczynam zabawę z diodami i uczę się na własnych błędach, chociaż nie ukrywam, że dużo wiedzy zaczerpnąłem ze Światełek.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
ODPOWIEDZ