Wybór latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
DanBoc

Wybór latarki

Post autor: DanBoc »

Witam, od jakiegoś czasu poszukuję jakiejś dobrej latarki która będzie mi służyła do ogólnego zastosowania (spacerki z psem glównie szlakami leśnymi itp). Przekopujac fora natrafiłem na raptorka RRT-1 - pomyślalem TO JEST TO ale odkrywszy EagleTac M2SC4 zakochałem się w nim...do czasu aż ujrzałem raptorka RRT-3. Obecnie moim faworytem jest:
*EagleTac M2SC4
*JetBeam RRT-3

Napiszcie czy jest sens dopłacać do raptorka czy pozostac przy M2SC4 ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Łooo... Matko Polko... RRT-3 na spacerki z psem :o

Sorki, nie mogłem się powstrzymać, to całkiem spory kawał światła jak na spacerek - waga ponad pół kilo. Ale za to duuuuzo światła. Z drugiej strony masz M2SC4 - to "tylko" 350g. Ja celowałbym raczej w EagleTac M3C4 na trzech diodach XP-G R5 - właśnie taką testuję i powiem, że świeci znakomicie. Parę osób już też zauważyło, że rozkład promienia i ilość światła powodują, że lepiej oświetla teren niż wersje teoretycznie zbliżone lub mocniejsze na diodach SST-50 lub MC-E. Do końca tygodnia mam zamiar skrobnąć parę słów i może prę zdjęć dodać o tej latarce. A i cena zachęcająca w stosunku do RRT-3
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Osobiście to żadnej z nich bym nie wybrał. RRT-3 jest za duża i za droga w stosunku do tego co oferuje, a M2SC4 to już sprzęt niepierwszej młodości. Jeśli chodzi o rozkład światła, moc i przydatność na "spacerach" to moim zdaniem Fenix TK45 będzie super. Jeśli zasilanie na 8xAA byłoby zbyt kłopotliwe, to wziąłbym Fenixa TK35 na nowej diodzie XM-L.
EagleTac M3C4 który polecił Pikom też będzie super jeśli chodzi o rozkład i ilość światła, ale pobór prądu w trybie "standby" woła o pomstę do nieba.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

toms_ pisze:ale pobór prądu w trybie "standby" woła o pomstę do nieba.
toms_, napisz coś więcej proszę...
DanBoc

Post autor: DanBoc »

Latarka nie będzie używana wyłącznie na spacery, ogólnie to latarka ma mieć MOC :mrgreen: czyli dobry zasięg, M2SC4 jak RRT-3 ma regulacje światła wiec myślałem ze będą się nadawać. Chce zrobić jeden zakup który będzie mi służył przez lata, wiec co możecie mi jeszcze polecić skoro te dwa typy odpadają ?
karlosboy

Post autor: karlosboy »

DanBoc, jeśli masz sprecyzowane spojrzenie dotyczące latarki dla siebie to przewertuj projekty usera midi :smile:

Zagadaj na PW, opisz podstawowe parametry, na pewno razem wymyślicie coś ciekawego!

Latarka z ponad 1000lm za dobrą kasę nie będzie problemem ;-)
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Calineczka pisze:
toms_ pisze:ale pobór prądu w trybie "standby" woła o pomstę do nieba.
toms_, napisz coś więcej proszę...
Jeśli nie używamy mechanicznego włącznika, to latarka po wyłączeniu pierścieniem nadal pobiera ponad 1100uA z pakietu zasilającego. Przekładając to na typowe ogniwa 18650 o pojemności 2200mAh, po niecałych trzech miesiącach w pełni naładowane ogniwa będą wyssane do zera. Oczywiście, można przyjąć, że sprzęt będzie używany często a ogniwa regularnie ładowane, ale mimo wszystko taki pobór to sporo.

DanBoc, przez "regulację światła" rozumiesz tryby i zmianę jasności ? Jeśli tak, to praktycznie wszystkie latarki z tej kategorii cenowej i podobnej mocy mają taką regulację. Jeśli masz na myśli regulację skupienia promienia, to te latarki jej nie posiadają. Jeśli chcesz sporego zasięgu, to zaczekaj na Fenixa TK35 albo kup Olighta M3X, ewentualnie Thrunite Catapult V2 z diodą XM-L. Ale na miejscu Twojego psa, to pewnie wolałbym coś z bardziej rozproszonym światłem. Jak nie przeraża Cię ten spoczynkowy pobór mocy z EagleTac M3C4, to tam w komplecie bodajże jest dyfuzor, który ładnie rozprasza skupiony promień. Na spacery w sam raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

toms_, dziękuję :)
ODPOWIEDZ