Fenix TK12 Tactical R5 czy NiteCore Extreme Cree R2 pomocy

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kakters

Fenix TK12 Tactical R5 czy NiteCore Extreme Cree R2 pomocy

Post autor: kakters »

Proszę o rade wyborze latarki uwielbiam rzeczy mocne trwałe i solidne. Bardzo bardzo podobają mi się obie latarki:
1)Fenix TK12 Tactical R5
2)NiteCore Extreme Cree R2
Nigdy realnie nie widziałem, a tym bardziej nie trzymałem w ręku tego typu latarek, dla tego mam problem wyborze i nie mam pojęcia którą wybrać :
Ogólnie latarka zawsze będzie w plecaku i będzie sporadycznie używana bardziej dla zabawy niż z konieczności a więc trwałość baterii nie ma tak dużego znaczenia więc może być na 1xcr123 lub 2xcr123 (bo tak jak już wyczytałem na AA nie ma sensu) wielkość - obie mogą być (kilka cm w plecaku mniej nie ma znaczenia , ogólnie pod kątem danych - obie wymienione latarki spełniają moje wymarzone oczekiwania i teraz trwałość solidność i jakość wykonania jak uważacie która pod tym kątem jest lepsza ja nigdy ich realnie nie widziałem i trudno mi podjąć decyzje. Proszę o rade, a może inną wybrać - ale podobną do tych wymienionych . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej,

Fenixa nie miałem więc się nie wypowiem, ale co do NiteCore Extreme to owszem, mam, używam (choć niezbyt intensywnie) i nie narzekam. Konstrukcja solidna i wygląda na dość trwałą. Obecnie na co dzień używam jej nieco mniejszej siostry Nitecore Defender Infinity (z ogniwem litowo-jonowym 14500) i jak do tej pory jest nie do zdarcia. Maluch w sam raz do kieszeni lub na pasek. Inną latarką która jest bardzo trwała (i wedle opinii zasłyszanych i na podstawie własnych obserwacji także moim zdaniem) oraz ma bardzo ciekawy sposób sterowania jest NovaTac 120P - klasyka. A z nieco większych, na 2xRCR123A (w skrócie 2xcr123) mam i bardzo sobie chwalę EagleTac P100C2. Nie do zabicia lampka... Z innych tej wielkości które wypróbowałem mogę polecić Quarka 123^2.

Powodzenia w poszukiwaniach najlepszego światełka - bez "pomacania" pewnie się jednak nie obejdzie ;)
Pozdr.
Pikom
kakters

Dziękuje za odpowiedź, ale jakoś tak ciągnie mnie do
1)Fenix TK12 Tactical R5
2)NiteCore Extreme Cree R2
gdy patrze na 1) myślę sobie to jest ta, patrze na 2) myślę to jest ta.
Podoba mi się jeszcze Fenix TK15 Tactical R5 może troszkę mniej ze względu na ten klips świecący i ten włącznik niklowany ale klipsa bym nie zakładał, a do włącznika pewnie bym się przyzwyczaił - parametrami chyba trochę jest lepsza niż powyższe ale na razie głównymi liderami dla mnie są 1) i 2) , zakochałem się w tych latareczkach i nie spodziewałem się, że tak ciężko będzie mi się zdecydować na latarkę. Gdy by były tańsze to pewnie kupił bym obie i problem bym miał rozwiązany ale cóż pomarzyć można, a kupić mogę tylko jedną pozdrawiam

P.S. :o nie mogę napatrzyć się na te latareczki .... piękne są.... :o
kisi

Post autor: kisi »

kakters, poza suchymi danymi technicznymi o gustach nie nie dyskutuje. Jednemu pasuje innemu nie. Kup tą którą dyktuje ci serce. Obie to konstrukcje znane i sprawdzone. Płakał na pewno nie będziesz ale psychika najbardziej tu odgrywa rolę. Bo cóż to mieć najlepszą latarkę skoro nie będziesz się czuł z jej używania komfortowo ?
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Pod względem "użytkowym" Fenix będzie lepszy. Trochę więcej światła, dłuższy czas pracy i lepiej leży w dłoni. Jednak jako typowy gadżet, żeby kogoś zaskoczyć, to NiteCore wygrywa.

A nie myślałeś czasem o Fenixie z serii "TA" (TA21 lub TA20)?
kakters

kisi pisze:kakters, Kup tą którą dyktuje ci serce. Obie to konstrukcje znane i sprawdzone.
no właśnie obie są równie piękne
toms_ pisze:Pod względem "użytkowym" Fenix będzie lepszy..... i lepiej leży w dłoni.
A nie myślałeś czasem o Fenixie z serii "TA" (TA21 lub TA20)?
zaczynam przekonywać się do fenixa. Co do Ta21 czy TA20 również piękne ale uważacie, że warto dopłacić ? Mam jeszcze czas do namysłu , kupować będe dopiero na początku stycznia.

[ Dodano: 27 Grudzień 2010, 20:45 ]
Nie wiem jeszcze którą latarnie wybiore ale doczytałem się, że najlepsze skupienie mają emitery XR-E Q5 i R2 - takie wąskie skupienie bardzo mi się podoba i jeśli to będzie feniks to raczej z takimi emiterami. Proszę poprawić jeżeli się myle z tym skupieniem.
treborsky

Post autor: treborsky »

Witam szanownych forumowiczów!

Tk12 ogladałem osobiście w kolba.pl. Nie zdecydowałem się na zakup z powodu wyrażnej czarnej dziury w środku spotu. Przy czym inny egzemplarz pokazany mi przez sprzedawcę miał dziurę zupełnie inną co utwierdziło mnie w przekonaniu że fenix w tym akurat modelu ma kłopot z utrzymaniem wysokiego poziomu jakości, co nieestety niema odzwirciedlenia w cenie.

pozdrawiam trebor

p.s. Oczywiście chodzi o fenix tk 12 z diodą R5.
kakters

treborsky pisze: ............... fenix w tym akurat modelu ma kłopot z utrzymaniem wysokiego poziomu jakości, co nieestety niema odzwirciedlenia w cenie..............chodzi o fenix tk 12 z diodą R5.
Myślałem, że już przy takich latarkach tego typu problemy nie występują :( myśle jeszcze intensywnie nad ta21- nie wiem jeszcze co kupię ale mam nadzieje że się nie zawiode, przykro byłoby wydać tyle wyskrobanej kasy jakby okazało się, że coś nie tak.

[ Dodano: 28 Grudzień 2010, 16:03 ]
huraaaa...... mam już zielone światło na zakup latarki - jeszcze tylko podjęcie decyzji ?
treborsky

Ja w końcu zdecydowałem sie na ledlenser mt 7. Wiem ze to inny rodzaj latarki , ale spot oniebo lepszy. Niestety dosyc szybko pożera 4 bateryjki AAA.

pozdro trebor.
Awatar użytkownika
toms_

To że środek promienia głównego bywa odrobinę ciemniejszy w przypadku diod XP-G, nie jest sprawą "utrzymania jakości", tylko pewną przypadłością samej konstrukcji diody XP-G i używania gładkich reflektorów. Wiele latarek, nawet z diodami XP-E ma ciut ciemniejszy środek. Jednak w typowym użytkowaniu w terenie, nie jest to uciążliwe.

Co do serii "TA" to tam siedzą diody XR-E które już takich przypadłości nie posiadają. TA21 ma trochę bardziej zawiły interfejs, bo pierścień obraca się w kółko (bez blokad) a tryby rozłożone są na pełnych 360 stopniach ...no i jest ich naprawdę mnóstwo. Jeśli nie zależy Ci na możliwości używania ogniw 18650, to TA20 będzie bardziej ergonomiczną latarką (przy zasilaniu z 2xRCR123 czas pracy w trybie maksymalnym to 1h:10m). Cokolwiek nie wybierzesz, będziesz zadowolony. Seria TA i TK to naprawdę pancerne latarki (zwłaszcza TA20 i TA30).
kakters

Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi, zdanie co do wyboru zmieniałem kilka razy, na początku myślalem o latarce na 1xAA później 2xAA, NASTĘPNIE NA 1XCR123, w międzyczasie myślałem jeszcze o EagleTac T20C2 Mark II, a teraz rozkminiam nad TA20 lub TA21- ogólnie TA 30 to już dla mnie za duża latarka max to właśnie latarki typu ta20 lub ta21 i raczej będzie to właśnie któraś z nich.

[ Dodano: 28 Grudzień 2010, 20:53 ]
Decyzja zapadła kupuje w necie latarnie - Fenix TA21 i na początek komplet bateri 3V CR123A ,przydała by się jeszcze kabura-pokrowiec, a jak dozbieram kase to ładowarke i akumulatory CR123 - tylko najpierw muszę rozkminić o co tu chodzi z cr123, cr123A, rcr123 bo nie mama pojęcia czy te wszystkie wymienione będą pasować
Pozdrawiam.

[ Dodano: 28 Grudzień 2010, 22:07 ]
No i w końcu latarnia wybrana, zamówiona, i już zapłacona teraz tylko czekać :mrgreen: , oby szybko dotarłą
treborsky

Witam.

" To że środek promienia głównego bywa odrobinę ciemniejszy w przypadku diod XP-G, nie jest sprawą "utrzymania jakości", tylko pewną przypadłością samej konstrukcji diody XP-G i używania gładkich reflektorów. Wiele latarek, nawet z diodami XP-E ma ciut ciemniejszy środek."

Jeśli z powyższym można sie zgodzic i być może nie jest to sprawa jakości tylko -denerwująca- przypadłość, to moim zdaniem fakt iż w 2 nowych latarkach spot bardzo się różni , świadczy to niezbicie o sporym rozrzucie jakości wykonania/zestrojenia elementów.
Awatar użytkownika
toms_

Świadczy to głównie o różnicach w budowie i dokładności wykonania soczewek samych diod. Miałem okazję oglądać kilka modeli TK20 i w zależności od wykonania soczewki diody, promień główny różnił się pomiędzy latarkami.
Czasem zdarza się tak, że soczewka z żywicy, która jest na diodzie zostanie naniesiona niecentrycznie względem samego emitera, potem objawia się różnym kształtem (i zaburzeniami) promienia głównego.
treborsky

To dotyczy latarek wszystkich producentów? Ja oglądałem tylko fenixy.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

toms_ pisze:To że środek promienia głównego bywa odrobinę ciemniejszy w przypadku diod XP-G, nie jest sprawą "utrzymania jakości", tylko pewną przypadłością samej konstrukcji diody XP-G i używania gładkich reflektorów. [...]
Nie zgazam się z tą tezą. Przeczy temu fakt, że po wstawieniu XP-G do Tiablo A10-G nie ma dziury w spocie. W NF-009 ref SMO z XP-G również. Nie było jej też, gdy XP-G mieszkała w V-65C i nie ma jej obecnie, przy XM-L w tej lampce. To jest kwestia projektu samego reflektora i nieprawidłowego zogniskowania LEDa, a nie przypadłość XP-G.
ODPOWIEDZ