Lampka na rower

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Adekxi

Lampka na rower

Post autor: Adekxi »

Witam wszystkich !
Jako , że to mój pierwszy post , chciałbym się przywitać .
Otóż mój problem polega na tym , że przeszukując wasze forum niestety nie mogłem znaleźć
tematu jak od podstaw zrobić latarkę.
Zależy mi na czymś na rower w granicach 50-80 zł .
W chwili obecnej jeżdżę z dwoma halogenami po 10W , lecz stwierdziłem że to wszystko mija się z celem po godzinie ich moc marnie spada .
A wiec w jak narazie dysponuje dwoma takimi akumulatorami http://www.nosram.com/en/products/batte ... k/details/
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w stosunku do ledów , ale cierpliwie czekam na wasze porady co mogę dalej zrobić.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Masz widzę dość dobre pakiety modelarskie, chcesz je stosować razem czy zamiennie?
Z tego co widzę, to nie chodzi Ci o latarkę a o lampkę. Jeśli chodzi o elektrykę, to mogę pomóc, musisz tylko trochę lepiej sprecyzować pytanie odnośnie wymagań.

Co do mechanicznych rozwiązań, to jest kilku konstruktorów na forum....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Adekxi

Jeżeli mogłyby być bardziej wydajne niż pojedynczo , to oczywiście chciałbym stosować je razem . Zależy mi na czymś co oświetli mi drogę w nocy i podziała może jakieś 2 godziny ?
Oczywiście nie chce jeździć cały czas na 100% , ponieważ jeżdżę po mieście , tylko niektóre miejscowości w mojej okolicy są całkiem nieoświetlone .
Nie jestem jeszcze w pełni świadom jakie pociągnie za sobą koszty wprowadzenie kilku słabszych diod , zamiast jednej . Wydaję mi się , że pierwsza opcja jest lepsza , lecz nie wiem czy dla mnie wygodniejsza , ponieważ z elektroniką jest u mnie słabo , dlatego liczę na pomoc
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Adekxi, witaj ;-)
Adekxi pisze:przeszukując wasze forum niestety nie mogłem znaleźć
tematu jak od podstaw zrobić latarkę.
a to potraktuję jako żarcik :mrgreen: . Spróbuj jeszcze raz, jest u nas sporo takich tematów ;-)
Aleksiaczek

Post autor: Aleksiaczek »

Pakiet nawet przyzwoity aż bym się pokusił o zabawę z 3xpg które bez problemu uciągną 2 godzinki, niestety budżet za niski. Przy takiej kwocie jakaś prosta przetwornica oraz jedna sztuka xpg + soczewka.
Adekxi

No niestety wolałbym sie trzymać tego mojego maksymalnego progu kwoty.
A czy mógłbym liczyć na pomoc , od czego tu zacząć ! ?
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Ja to bym zaczął od poczekania na XM-L, chyba że śpieszy Ci się z lampką.
Adekxi

No narazie nigdzie mi się nie śpieszy , ale wiesz , chce sie zmieścić w budżecie , a nowa dioda będzie trochę kosztować
rrobsonm

Nie wiele więcej będzie kosztować od XP-G, spójrz na cennik mariteksu.
Adekxi

Aha no dobra , moge poczekac . A moglbys mi powiedziec , co dalej gdy kupie juz diode? narazie jestem malo obeznany w tym temacie .
+ sory ze nie ma polskich znakow ale pisze na wloskim oprogramowaniu
rrobsonm

zasilanie masz, trzeba pomyśleć nad jakimś sterownikiem + jak to wszystko obudować. Inwencji możesz szukać na forum wiele projektów się tutaj dokonało.

Jeszcze optyka ale tutaj bym poczekał do dostępności diody i zamówił u jednego sprzedającego.
Adekxi

obudowe sobie ogarne , ale co z tym sterownikiem , czym sie roznia jaki wybrac ? gotowy ? czy samemu zrobić
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Sterowniki ma EdiM (LediM), powstało na nich już kilka konstrukcji na forum, więc są odpowiednie.
Możesz też wykorzystać sterownik step down z jakiejś latarki zasilanej 2xLiIon, ale w tym wypadku będziesz musiał zastosować "klikany" wyłącznik do zmiany trybów.

Pozdrawiam
Adekxi

A jaki driver z ledim.pl mógłbym zastosować , jeżeli założyłbym , że zamontuje tu diode X-ML na jednym z powyższych pakietów 7,2 V .I co będzie z chłodzeniem ? są jakieś radiatory lub coś w tym stylu dostępne w internecie ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Niestety, ta dioda dopiero wchodzi na rynek, więc gotowych rozwiązań raczej nie znajdziesz, trudno nawet powiedzieć, czy stosowane do MC-E i P7 będą odpowiednie ze względu na inną zdolność przekazywania ciepła przez dużo mniejszy pad termalny. Jeśli chodzi o drivery pod XM-L to będą pasowały takie od ww diod.
Swoją drogą czekać.... a za chwilę pojawi się nowsza dioda i znów czekać.... :roll:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ