Schody ruchome

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Fluxor

Schody ruchome

Post autor: Fluxor »

Byłem dzisiaj w jednym ze sklepów wielkopowierzchniowych i napotkałem dziwną rzecz. Do sklepu prowadzą schodu ruchome. Jak wyglądają takie schody to chyba każdy wie. Lewa, prawa strona to poręcz, która jedzie równo z nami. zrobiona z jakiegoś miękkiego materiału. Kładąc na nim rękę wszystko jest ok ale pod tym gumowym czymś jest szyna, na której to się to porusza. Teraz pytanie do znawców, czy ta część jest pod napięciem? Jechałem tymi schodami i jeśli ktoś złapie przypadkowo tą ramkę pod poręczą to walnie go dosyć mocno prąd i to nie małe napięcie bo w palca aż za szczypie i ciepło się zrobi.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Prąd w poręczy ? :-| Pewnie ta guma poręczy nie jest uziemiona i kopię bo powstaje elektryczność statyczna przez tarcie .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Fluxor

Też mnie to zastanawia. To chyba sprawa dla BHP bo pojedzie jakieś dziecko, które pcha wszędzie ręce i może je nieźle popieścić prąd skoro dorosłą osobę nieźle kopnęło. Dwa razy tego dotknąłem i dwa razy walnęło mnie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Może sprawa dotyczyć Twojego ubrania, elektryzuje się, a ponieważ schody są uziemione (bo muszą) to też strzelasz. Ja mam podobnie z jedną zimową kurtką, noszę ze sobą kawałek rurki aluminiowej i rozładowuję się do kaloryfera ;) Dlatego nie lubię tworzyw sztucznych.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Fluxor

Inną osoba, która jechała ze mną miała to samo więc ubranie odpada. Mam też taką kurtkę, która się elektryzuje w samochodzie ale skutki rozładowania są o wiele słabsze w porównaniu do tych schodów.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

To faktycznie może być elektryczność statyczna, gromadząca się na poręczach...
Możesz to zgłosić i powinni taką usterkę usunąć, chyba, że ktoś znów chciał oszczędzić na jakości poręczy....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Ja też to już kiedyś zauważyłem, w niektórych schodach naprawdę potrafi nieźle kopnąć. Wydaje mi się że chodzi tu właśnie o gumową poręcz szurającą po metalowej szynie, i zbiera się na niej ładunek.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
DNF

Post autor: DNF »

Volt, musimy to jakoś wykorzystać :mrgreen:
ODPOWIEDZ