Ultrafire WF-2000L zwiększanie mocy i zasięgu
Ultrafire WF-2000L zwiększanie mocy i zasięgu
Witam
Posiadam Ultrafire WF-2000L (ogólnie świeci całkiem fajnie) i zastanawiam się czy da się do niej zamontować jakąś soczewkę asferyczną
Myślę tez nad wsadzeniem tam sst-90
Co o tym sadzicie ? Czy zabawa z ta latarka ma jakiś sens ? Czekam na propozycje
Właśnie zmierzyłem prąd jaki pobiera w trybie HI i jest to 11.16 V / 0.66 A = 7.3656W , wiec daleko jej do 12 wat które powinna osiagnąc ta dioda (SSC P7)
Może na początek wymienić driver na jakiś normalny który by dal jej należyta ilość prądu i zmieścił się w obudowie
poniżej dokładniejszy opis tej latarki (moja widać tez ma taka słabą efektywność ja ta opisana):
http://www.dealextreme.com/forums/Forum ... did.356055
Pozdrawiam
Posiadam Ultrafire WF-2000L (ogólnie świeci całkiem fajnie) i zastanawiam się czy da się do niej zamontować jakąś soczewkę asferyczną
Myślę tez nad wsadzeniem tam sst-90
Co o tym sadzicie ? Czy zabawa z ta latarka ma jakiś sens ? Czekam na propozycje
Właśnie zmierzyłem prąd jaki pobiera w trybie HI i jest to 11.16 V / 0.66 A = 7.3656W , wiec daleko jej do 12 wat które powinna osiagnąc ta dioda (SSC P7)
Może na początek wymienić driver na jakiś normalny który by dal jej należyta ilość prądu i zmieścił się w obudowie
poniżej dokładniejszy opis tej latarki (moja widać tez ma taka słabą efektywność ja ta opisana):
http://www.dealextreme.com/forums/Forum ... did.356055
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 11 gru 2010, 18:33 przez cmk, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.
Tak patrzę i patrzę i oczom nie wierzę..
Latarka za ~300zł a driver skopany okropnie!
50% sprawności to porażka..
Więc tak, na początek sprawdź średnicę drivera, wtedy będziemy kombinować.
Jak zobaczysz jasność P7 przy 3A to możesz przeżyć lekki szok.
Wtedy to zdecydujesz czy chcesz się przesiadać na SST-90, bądź co bądź będzie to kosztowna przesiadka.
Z asferykiem nie ma co kombinować, bo będziesz mieć albo 4 struktury, albo rozlazły spot.
Przepraszam za brak twardego "ci", ale na stacjonarnym coś nie działa alt+c..
Pozdrawiam
DNF
PS proszę o poprawienie posta z zastosowaniem polskich znaków diakrytycznych.
Tak patrzę i patrzę i oczom nie wierzę..
Latarka za ~300zł a driver skopany okropnie!
50% sprawności to porażka..
Więc tak, na początek sprawdź średnicę drivera, wtedy będziemy kombinować.
Jak zobaczysz jasność P7 przy 3A to możesz przeżyć lekki szok.
Wtedy to zdecydujesz czy chcesz się przesiadać na SST-90, bądź co bądź będzie to kosztowna przesiadka.
Z asferykiem nie ma co kombinować, bo będziesz mieć albo 4 struktury, albo rozlazły spot.
Przepraszam za brak twardego "ci", ale na stacjonarnym coś nie działa alt+c..
Pozdrawiam
DNF
PS proszę o poprawienie posta z zastosowaniem polskich znaków diakrytycznych.
Ostatnio zmieniony sobota 11 gru 2010, 18:44 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
O to chodziło-druga fota!
Tak jak myślałem-24mm.
Chyba nic tu nie poradzę, jeśli chodzi o dobór sterownika.
Zapytaj Edima czy czegoś nie ma.
Z tego co się orientuję, na DX czy Kai oferowane sterowniki w tym rozmiarze i z takim zakresem napięc pracy też nie powalają.
Chyba, że byś zaaplikował dwa drivery oparte o AX2002.
Co nieco nt driverka: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Pozdrawiam
DNF
Tak jak myślałem-24mm.
Chyba nic tu nie poradzę, jeśli chodzi o dobór sterownika.
Zapytaj Edima czy czegoś nie ma.
Z tego co się orientuję, na DX czy Kai oferowane sterowniki w tym rozmiarze i z takim zakresem napięc pracy też nie powalają.
Chyba, że byś zaaplikował dwa drivery oparte o AX2002.
Co nieco nt driverka: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Pozdrawiam
DNF
Ostatnio zmieniony sobota 11 gru 2010, 21:30 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej!
Mam driverki 19mm 3A(przy dobrym chłodzeniu możne być więcej) wraz z płytką stykową 26mm(można spiłować), grubość ok. 8,5mm, 5 trybów, sprawność ok. 80%
pisz pw jeśli jesteś zainteresowany
pzdr
upek
Mam driverki 19mm 3A(przy dobrym chłodzeniu możne być więcej) wraz z płytką stykową 26mm(można spiłować), grubość ok. 8,5mm, 5 trybów, sprawność ok. 80%
pisz pw jeśli jesteś zainteresowany
pzdr
upek
Ostatnio zmieniony sobota 11 gru 2010, 21:31 przez upek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dotarł driverek i już siedzi w latarce
Pobór prądu 1.11 A w trybie hi, na diodzie nie zmierzyłem bo lipny miernik
Ilość światła wyraźnie większa , grzeje się tez proporcjonalnie mocnej ale nie mam czym zmierzyć temperatury
Poniżej nieco fotek z wymiany driverka
Pobór prądu 1.11 A w trybie hi, na diodzie nie zmierzyłem bo lipny miernik
Ilość światła wyraźnie większa , grzeje się tez proporcjonalnie mocnej ale nie mam czym zmierzyć temperatury
Poniżej nieco fotek z wymiany driverka
- Załączniki
-
- piguła zamontowana w latarce :)
- IMAG0440.jpg (160.02 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- zamknięta piguła, mimo że średnica drivera mniejsza od pierścienia to z jednej strony driver przylutowany bezpośrednio do pierścienia, a z drugiej za pośrednictwem kawałka blaszki miedzianej :)
- IMAG0439.jpg (111.42 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- zamknięta piguła z nowym driverem :)
- IMAG0438.jpg (129.75 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- Driver + płytka przylutowane do mosiężnego pierścienia
- IMAG0437.jpg (119.31 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- Dodałem kawałek plastiku między driverem a płytką do zasilania żeby nie było zwarć
- IMAG0435.jpg (73.95 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- Przymiarka do piguły
- IMAG0434.jpg (201.05 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- Nowy driver + płytka
- IMAG0433.jpg (189.26 KiB) Przejrzano 266 razy
-
- Stary driver, 15 minut walki z imadłem i młotkiem żeby go otworzyć :P
- IMAG0432.jpg (187.23 KiB) Przejrzano 266 razy
Świeci bardzo fajnie
Zimno na zewnątrz (coś około -20 ) wiec się spieszyłem hehe, odległość do bloku jakies 70m (promienie na fotkach lekko rozmyte ale ręka mi trochę drgała ) :
Zimno na zewnątrz (coś około -20 ) wiec się spieszyłem hehe, odległość do bloku jakies 70m (promienie na fotkach lekko rozmyte ale ręka mi trochę drgała ) :
- Załączniki
-
- UltraFire WF-2000L w trybie HIGH po wymianie driverka :)
dość skupiony główny promień, praktycznie cały blok oświetlony + wszystko do okoła :D
dioda świeci ładnym ciepłym światłem - DSC03413.JPG (149.82 KiB) Przejrzano 230 razy
- UltraFire WF-2000L w trybie HIGH po wymianie driverka :)
-
- Tank007 TK-737 w trybie HIGH i max skupieniu, kolor zimny
- DSC03412.JPG (125.72 KiB) Przejrzano 230 razy
-
- fotka referencyjna, podobnie wygląda ludzkim okiem
- DSC03411.JPG (112.28 KiB) Przejrzano 230 razy
Mam taki sam driver jak Twój orginalny w WF-1000L i pobiera na swieżo naładowanych 2 ogniwach 1,42A co uważam za wartość przecietną( w diode idzie ~2-2,1A) czyli Twój mod na 1,2A udany ale.... mogło byc tyci lepiej.Choc te 0,66A to była porażka.Inna prawda jest taka że sam nie modowałem tego 1,42A bo po parunastu minutach latarka staje sie solidnym kaloryferkiem;) Podziwiam osoby próbujące wycisnać ostatnie poty z lepszych swiatełek typu SST-50 czy SST-90(chodzi o oddawanie ciepła).Pozdrawiam