konsternacja :/
konsternacja :/
Mam mały problem moja latarka działa jak czujnik światła .... Problem wygląda tak włączam Low w latarce i świeci, ale gdy nakieruje ją na inne źródło światła, automatycznie gaśnie ... gdy gaszę żarówkę, latarka ożywa i tak w kółko macieju....
Na innych trybach takiego czegoś nie zaobserwowałem ....
Na innych trybach takiego czegoś nie zaobserwowałem ....
- Calineczka
- Kontakt:
Hehehehe, a to dopiero!!!
Nie ma w naszym projekcie zadnego czujnika swiatla
To co mi przychodzi do glowy to wlasnie fakt ze nasze oko i mózg łatwo daje się oszukiwac, dwa-w najnizszym trybie diodka jest kluczowna z dosc niska czestotliwoscia, zwlaszcza ze masz jeden z prototypow, wiec moze "zgrywa" sie to z czestotliwoscia zrodla swiatla i powoduje takie efekt...wygaszenia?Sprawdz z zarowkowym oswietleniem....
Dioda w low jest zasilana bardzo niskim pradem....ale jednak jest, nie wiem, moze 2-3mA...i szczerze nie mam zielonego pojecia jakie procesy zachodza w luminoforze gdy dostaje maluuutko elektronow "z dolu" a duzo "z gory".
Przy okazji i na swoje zerkne
Nie ma w naszym projekcie zadnego czujnika swiatla
To co mi przychodzi do glowy to wlasnie fakt ze nasze oko i mózg łatwo daje się oszukiwac, dwa-w najnizszym trybie diodka jest kluczowna z dosc niska czestotliwoscia, zwlaszcza ze masz jeden z prototypow, wiec moze "zgrywa" sie to z czestotliwoscia zrodla swiatla i powoduje takie efekt...wygaszenia?Sprawdz z zarowkowym oswietleniem....
Dioda w low jest zasilana bardzo niskim pradem....ale jednak jest, nie wiem, moze 2-3mA...i szczerze nie mam zielonego pojecia jakie procesy zachodza w luminoforze gdy dostaje maluuutko elektronow "z dolu" a duzo "z gory".
Przy okazji i na swoje zerkne
Ja testowałem jedną ze swoich też ze sterownikiem prototypowym i moja nie chce się gasić po skierowaniu w źródło światła . Ale jako ciekawostka powiem wam że miałem taki dziwny przypadek że odkręciłem zakrętkę latarki włożyłem do środka aku 18650, i latarka zaczęła świecić mimo że nie dokręciłem zakrętki, myślę sobie że aku pewnie ma gdzieś przetartą koszulkę i zwiera do masy latarki ale mimo dokładnego szukania nie znalazłem śladów uszkodzeń koszulki zewnętrznej aku. Latarka świeciła około 10 sekund mimo że poruszałem aku od góry palcem, przez chwilę myślałem że po dotknięciu masy aku palcem od tyłu i dotknięciu masy latarki prąd płynął przeze mnie ale jednak nie, latarka świeciła chyba w trybie max. I tej sytuacji też nie umiem wytłumaczyć w żaden sensowny sposób, wychodzi chyba że latarki czasem żyją swoim życiem i pozostanie to chyba nie wyjaśnione w strefie mroku.
w sumie mam dość sporą frajdę bawiąc się "Nową" Fukcją latarki Ale dalej jestem cholernie ciekaw jak to jest $#@$ możliwe
Dobra nakręciłem filmik zdjęta głowica żeby lepiej uchwycić to dziwne zjawisko
[youtube]http://youtube.com/watch?v=SEYwF5A-lLk[/youtube]
Na Panowie mamy tu jakiegoś fizyka co by mi wyjaśnił to zjawisko ?
fuck jak się wstawia youtube na strone ... ?
Calineczka to zjawisko występuje przy silnym świetle z - żarówki, słoneczka, swietlówki
Dobra nakręciłem filmik zdjęta głowica żeby lepiej uchwycić to dziwne zjawisko
Na Panowie mamy tu jakiegoś fizyka co by mi wyjaśnił to zjawisko ?
fuck jak się wstawia youtube na strone ... ?
Calineczka to zjawisko występuje przy silnym świetle z - żarówki, słoneczka, swietlówki
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 kwie 2008, 19:51 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
nie no przeciekawe
A mozesz pomierzyc prad w tej sytuacji?
A linki do youtube wstawiamy bez pl
p.s. mialem pod reka 3 latarki z roznymi sterownikami by Df i podstawialem pod halogen 50W, zadnych takich cudow nie mialem
Dla mnie jedyne wyjasnienie to cos wlasnie z emisja fotonow...luminoforem....kierunkiem emisji etc?
Wlasnie, gdzie Ci fizycy?
A mozesz pomierzyc prad w tej sytuacji?
A linki do youtube wstawiamy bez pl
p.s. mialem pod reka 3 latarki z roznymi sterownikami by Df i podstawialem pod halogen 50W, zadnych takich cudow nie mialem
Dla mnie jedyne wyjasnienie to cos wlasnie z emisja fotonow...luminoforem....kierunkiem emisji etc?
Wlasnie, gdzie Ci fizycy?