Zakupy u Chiczyków na fakturę

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tisher

Zakupy u Chiczyków na fakturę

Post autor: tisher »

Witajcie, mam pewien problem i proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o radę.
Chciałem kupić kilka rzeczy do firmy na DX. Chodzi o 2 mierniki, trochę narzędzi itp i mam małą zagwozdkę. Jak mógłbym kupić to na fakturę. W panelu klienta DX nie widze takiej opcji, PayPal to tylko pośrednik, więc jak mógłbym legalnie sprowadzić, opłacić i wciągnąć w koszta taki towar bez kwitów...
Ostatnio zmieniony piątek 10 gru 2010, 12:04 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
joseph

Post autor: joseph »

Najlepszy sposób to dobra księgowa ;)
Zawsze przed zakupem z jakiegoś źródła idę do księgowej, pokazuje jaki mam ślad po transakcji (np. wydruk z invoice z DX + potwierdzenie płatności PayPal) i pytam czy da się to w jakiś sposób importować - do tej pory z wszystkim pomogła.
Jednak nie pomogę ze szczegółami - jest to kompletnie nie moja działka.
SirmarK

Post autor: SirmarK »

tisher pisze:Witajcie, mam pewien problem i proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o radę.
Chciałem kupić kilka rzeczy do firmy na DX. Chodzi o 2 mierniki, trochę narzędzi itp i mam małą zagwozdkę. Jak mógłbym kupić to na fakturę. W panelu klienta DX nie widze takiej opcji, PayPal to tylko pośrednik, więc jak mógłbym legalnie sprowadzić, opłacić i wciągnąć w koszta taki towar bez kwitów...
Nie wiem jak jest w DX, ale jeśli miałbyś tam zarejestrowane konto na dane firmowe, to po finalizacji zakupu powinni wystawic Invoice, na którym się znajdą dane firmowe. Taki dokument można już zaksięgować. Do tego oczywiście udokumentowana płatność powinna być - albo przelew z konta firmowego, albo użycie karty firmowej.
--
Pozdrawiam
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Pytanie tylko, czy taki zakup na fakturę się opłaca? Nie taniej będzie zwyczajnie kupić? ;)
Pozdrawiam!

Obrazek
tomasz_kombi

Post autor: tomasz_kombi »

Specjalistą nie jestem ale powiedziano mi kiedyś, że jak nie ma dokumentu SAD (który wystawia Urząd Celny) to tak jakby towaru nie było na polskim obszarze płatniczym ...
Czyli, że nie można zaksięgować (??). Tak by z tego wynikało. Oczywiście dotyczy to tylko towarów spoza UE.
ODPOWIEDZ