Identyfikacja tranzystora DHN4 smd

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
cateye330h

Identyfikacja tranzystora DHN4 smd

Post autor: cateye330h »

Witam!!!
Przetrząsnąłem cały internet i niestety nie znalazłem informacji. Na temat tego tranzystora. Oznaczenie na nim to DHN4. Jaki zamiennik można wstawić? Może być zwykły. Miejsca jest całkiem sporo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

cateye330h, pomogło by, gdybyś pomierzył dokąd jaka nóżka idzie, można by wywnioskować z podłączeń co to za element. A co to za urządzenie? Spróbujesz schemacik rozrysować?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Rozumiem że to część kamery cyfrowej a nie latarki :mrgreen: Genralnie to chyba tranzystor widmo skoro nawet google nic o nim nie wie :neutral:

Udało mi się tylko doczytać że to mosfet , tylko trzeba by go wylutować i sprawdzic czy n czy p channel i wtedy podstawić nowy na próbę .

Wywiad nie śpi : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1838250.html :grin:
elektroda.pl
cateye330h

Calineczka pisze:cateye330h, pomogło by, gdybyś pomierzył dokąd jaka nóżka idzie, można by wywnioskować z podłączeń co to za element. A co to za urządzenie? Spróbujesz schemacik rozrysować?
A może tą drogą próbować rozszyfrować ten element? Przeglądając schemat od Sony DCR-PC106E. Znalazłem schemat płytki przetwornika CCD. Co prawda są to całkiem inne kamery. Jednak ilość elementów z PCB jest zbliżona. Jest tam wstawiony tranzystor 2SC4178. Jest to - HIGH FREQUENCY AMPLIFIER NPN SILICON EPITAXIAL TRANSISTOR.
ObrazekObrazek
Pomiar dla tego elementu wygląda następująco :
Obrazek
Wydaje mi się, że dobrze sprawdziłem ten element. Usterka jej polega, iż w chłodniejszych warunkach pojawiają się zakłócenia na obrazie. Na początku niedomaganie występowało w temp. poniżej 0°C. Teraz z biegiem czasu, zakłócenia powstają już od +17°C. Wziąłem sprężone powietrze i zamrażałem po kolei każdy element. Po schłodzeniu tylko tego tranzystora powstają zakłócenia. Nie wiem jakie zadanie spełnia ten element. Ale czy jest schłodzony czy nie. Napięcia na wyprowadzeniach pozostają bez zmian. Tylko powstają zakłócenia.
Element ten znajduje się na płytce od przetwornika obrazu CMOS.

Miałem już niezły pomysł na modyfikacje tej kamerki. Polegającej na podmianie 2 led'ów z doświetlenia kamery na 2 led'y 5mm 100mA.
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

A przelutowałeś może ten tranzystor? Jeśli nie to nie zaszkodzi spróbować...
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Przyjrzyj się raczej kondensatorom elektrolitycznym. Spróbuj doprowadzić, by było źle i grzej miejscowo lutownica kondensatory, jeśli jest taka możliwość.
...
Tam chyba właśnie po drugiej stronie są elektrolity...
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
cateye330h

hagrid pisze:A przelutowałeś może ten tranzystor? Jeśli nie to nie zaszkodzi spróbować...
Tak. I dodatkowo kondensatory na tej płytce.
EdiM pisze:Witam
Przyjrzyj się raczej kondensatorom elektrolitycznym. Spróbuj doprowadzić, by było źle i grzej miejscowo lutownica kondensatory, jeśli jest taka możliwość.
...
Tam chyba właśnie po drugiej stronie są elektrolity...
Po drugiej stronie są tylko rezystory. Zamrażałem i grzałem każdy element. Usterka występuje tylko przy schłodzeniu tego "niby tranzystora". W końcu go całkowicie wy lutowałem. Jak sprawdzić czy jest to NPN czy PNP. Oraz gdzie ma kolektor, bazę i emiter? Omomierzem próbowałem ale jakoś bez efektu. Czy to tak ma być?
Obrazek
W miejsce tego tranzystora dolutowałem druciki. Aby przy próbach nie spalić padów ciągłym grzaniem lutownicą.
Obrazek
Podmieniłem kilka tranzystorów z uszkodzonego pilota samochodowego (również smd i też nie wiadomego rodzaju - brak oznaczeń). Jednak jak nie wiem jaki to tranzystor NPN czy PNP. Oraz jak ma rozlokowane wyprowadzenia. Próby uważam za bezsensowne. Mogące doprowadzić do całkowitego zniszczenia sprzętu.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Objaw taki jak opisujesz, a więc problemy jak jest zimniej, jest bardzo typowy dla uszkodzonych elektrolitów.
Ja przez jakiś czas zajmowałem się naprawą RTV i kamerkę też naprawiałem.
Tam akurat trzeba było pomierzyć kondensatory elektrolityczne SMD i wymienić wszystkie o mocno zaniżonej pojemności (kilkadziesiąt sztuk), a następnie wymienić te, które niby były dobre według pomiaru i wszystko wróciło do normy.
Poza tym zakłócenia na obrazie, to pewnie jakieś zakłócenia z przetwornic - źle odfiltrowane napięcie zasilania, itp.

A ten element to nie za bardzo wygląda na pnp, czy npn przy takich podłączeniach. Może mosfet jakiś. Trzebaby zobaczyć gdzie idzie lewa dolna nóżka (domyślnie w mosfetach bramka). Jeśli mosfet, to jego schłodzenie zmniejsza rezystancję kanału, więc teoretycznie może być lepiej inaczej. Ale podane napięcia nie za bardzo są sensowne.
Pozdrawiam
--
EdiM
cateye330h

EdiM pisze:Objaw taki jak opisujesz, a więc problemy jak jest zimniej, jest bardzo typowy dla uszkodzonych elektrolitów.
Ja przez jakiś czas zajmowałem się naprawą RTV i kamerkę też naprawiałem.
Tam akurat trzeba było pomierzyć kondensatory elektrolityczne SMD i wymienić wszystkie o mocno zaniżonej pojemności (kilkadziesiąt sztuk), a następnie wymienić te, które niby były dobre według pomiaru i wszystko wróciło do normy.
Poza tym zakłócenia na obrazie, to pewnie jakieś zakłócenia z przetwornic - źle odfiltrowane napięcie zasilania, itp.

A ten element to nie za bardzo wygląda na pnp, czy npn przy takich podłączeniach. Może mosfet jakiś. Trzebaby zobaczyć gdzie idzie lewa dolna nóżka (domyślnie w mosfetach bramka). Jeśli mosfet, to jego schłodzenie zmniejsza rezystancję kanału, więc teoretycznie może być lepiej inaczej. Ale podane napięcia nie za bardzo są sensowne.
Dziękuje za zainteresowanie. Tym bardziej, że forum nie za bardzo pasuje do mojego problemu. Ale latarki też mają w dzisiejszych czasach skomplikowaną elektronikę. I to w smd. Niestety nie mam czym pomierzyć pojemności elektrolitów. A napięcia są też dla mnie dziwne. Pewno to jakaś przetwornica dla sensora? Zasilanie tej kamerki to 2xAA Ni-Mh. Na razie poczekam, może ktoś będzie wiedzieć co to za element.
Obrazek
Wrzuciłem jeszcze zdjęcie całej płytki. Tyle jest wszelakich driverów do latarek. To może coś się wywnioskuje.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

cateye330h pisze:A może tą drogą próbować rozszyfrować ten element? Przeglądając schemat od Sony DCR-PC106E. Znalazłem schemat płytki przetwornika CCD. Co prawda są to całkiem inne kamery. Jednak ilość elementów z PCB jest zbliżona. Jest tam wstawiony tranzystor 2SC4178. Jest to - HIGH FREQUENCY AMPLIFIER NPN SILICON EPITAXIAL TRANSISTOR.
spróbuj, idea dobra. Elektronika jest "ideowo" powtarzalna i bardzo możliwe, że ten element to tranzystor wzmacniający. Fajnie by było, gdybyś sprawdził "dokąd idzie baza" Masz jakieś źródło gdzie mógł byś poszukać podobnego tranzystora?
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Witam
To co ja opisywałem dotyczyło kamery video (takiej na taśmę :) )
Pozdrawiam
--
EdiM
ODPOWIEDZ