Android w telefonie
Calineczka z jednej strony warto wgrać alternatywny rom bo z nowym romem wzrasta wydajność i szybkość działania czasem coś co nie działało dotychczas udaje się odpalić lub z nowym firmware coś nie działa tethering czy kamera
Z drugiej , modyfikowane softy czasem robią problemy z nowymi programami - np. programy navi mają problem z wykryciem GPSu (w nowym romie może być błędny sterownik) , nie wiem jak w przypadku Wildfire jest .
Nie wiem czy już zrootowałeś telefon ale jeśli nie to polecam tego dokonać i wgrać odrazu App2SD .
PS> Też siedzę w androidzie ,wm i innych mobilnych rzeczach i mogłbym się rozpisać o moich doświadczeniach z tym i z tamtym ale to forum latarkowe jest he he
PS1> midi , gratulacje . Android to dobra platforma .
Z drugiej , modyfikowane softy czasem robią problemy z nowymi programami - np. programy navi mają problem z wykryciem GPSu (w nowym romie może być błędny sterownik) , nie wiem jak w przypadku Wildfire jest .
Nie wiem czy już zrootowałeś telefon ale jeśli nie to polecam tego dokonać i wgrać odrazu App2SD .
PS> Też siedzę w androidzie ,wm i innych mobilnych rzeczach i mogłbym się rozpisać o moich doświadczeniach z tym i z tamtym ale to forum latarkowe jest he he
PS1> midi , gratulacje . Android to dobra platforma .
elektroda.pl
- Calineczka
- Kontakt:
krzycho123, dzięki za porady . Jak dla mnie możesz na światełkach pisać o androidzie byle w "różnościach" . Dla mnie cudze doświadczenia są bardzo cenne-oszczędzają czas, po co uczyć się długo na własnych błędach skoro można skorzystać z cudzych doświadczeń?
Swojego Wildfire nie modyfikowałem. Mam już jedno złe doświadczenie-wgrałem bazę skrzynek opencachingowych i zaindeksował mi ponad 25tys. obrazków. Porażka. Musiałem reseta zrobić. Wydzielić wątek? Są chętni?
Swojego Wildfire nie modyfikowałem. Mam już jedno złe doświadczenie-wgrałem bazę skrzynek opencachingowych i zaindeksował mi ponad 25tys. obrazków. Porażka. Musiałem reseta zrobić. Wydzielić wątek? Są chętni?
- Calineczka
- Kontakt:
super, dzięki za dobre chęci .
Wydzieliłem i od razu zapytam-chcę, zanim znowu zepsuję sobie swojego Wildfire, zrobić backup.Wszystkiego. Rozumiem, że muszę zacząć od
unrevoked ?
Wydzieliłem i od razu zapytam-chcę, zanim znowu zepsuję sobie swojego Wildfire, zrobić backup.Wszystkiego. Rozumiem, że muszę zacząć od
unrevoked ?
Calineczka ja nie robię nigdy pełnegi backupu bo programy są stałe aktualizowane , robię tylko kopię skrzynki SMS (SMS Backup z marketu) ,kontakty na SIM , foto trzymam na karcie jak wszystkie większe instalki aplikacji a po hardresecie instaluje odrazu SMS Backup i przywracam skrzynkę .
Potem wystarczy się zalogować do konta google i wejść w market a pokaża ci się aplikacji które miałeś zainstalowane wcześniej , instalacja najnowszych wersji aplikacji ~10min pod WLANie i masz czysty fon bez jakieś plików cache które mogły się zbackupować
Większe aplikacje i te pozyskane spoza marketu np.navi Sygica trzymam na karcie w postaci instalki zawsze .
Co do roota - http://forum.android.com.pl/f210/1-clic ... ire-23307/ , masz tam skrypt który po odpaleniu zrootuje fona.
Potem wystarczy się zalogować do konta google i wejść w market a pokaża ci się aplikacji które miałeś zainstalowane wcześniej , instalacja najnowszych wersji aplikacji ~10min pod WLANie i masz czysty fon bez jakieś plików cache które mogły się zbackupować
Większe aplikacje i te pozyskane spoza marketu np.navi Sygica trzymam na karcie w postaci instalki zawsze .
Co do roota - http://forum.android.com.pl/f210/1-clic ... ire-23307/ , masz tam skrypt który po odpaleniu zrootuje fona.
elektroda.pl
A zepsułaś już? Osobiście uważam, że aby poważnie uwalić nasze zabawki trzeba naprawdę niesamowitych umiejętnościCalineczka pisze:zanim znowu zepsuję sobie swojego Wildfire
Nie wiem jak na Wildfire, ale na Milestone'a mamy tkz. OpenRecovery a w nim Nandroid backup. Umożliwia modowanie(themy, fixy, rootowanie, podkręcanie) oraz tworzenie backupów. Możliwe, że ten unrevoked to taki odpowiednik tego co my mamy.
Ja wręcz odwrotnie: pełną kopię robię praktycznie zawsze, niezależnie od tego czy wgrywam inny ROM czy tylko podkręcam. Osobiście poszedł bym się wieszać gdybym wszystko stracił.krzycho123 pisze:ja nie robię nigdy pełnegi backupu
Same aplikacje to mały problem: można albo ściągnąć z marketu albo wgrać sobie z internetu. Głównie rozchodzi mi się o dane tych aplikacji: ustawienia LauncherPro, notatki z Notesu, postępy w grach, profile w Setting Profiles i oczywiście alarmy z Alarm Clock Plus a także wiele innych mniej znaczących.
Cóż, głównym celem tworzenia kopii jest zapewnienie sobie ogólnego bezpieczeństwa. Flashowanie pójdzie nie tak, coś się nie uda i... 'tracisz' wszystko. Dla większości to może nie być problem - ot, wgrają sobie programy od nowa, ale dla takich ludzi jak byłby to niezły powód do płaczukrzycho123 pisze:bo programy są stałe aktualizowane
Dwa tygodnie temu zmieniałem ROM i byłem zmuszony zrobić full wipe. Zrobienie listy aplikacji, stworzenie backupów i ogólne przygotowanie zajęło mi chyba godzinę. Całość włącznie z wgraniem ROMu i przywróceniem wszystkich aplikacji zajęło około 3godzin. Czas jak widać różni się od tych twoich 10 minut Nienawidzę tego typu przenosin
Z tym to chyba sobie żartujesz...?krzycho123 pisze:kontakty na SIM
W ustawieniach aplikacji możesz usunąć wszystkie jej dane lub pamięć podręczną, co oznacza, że aplikacja będzie zupełnie czysta : )krzycho123 pisze:i masz czysty fon bez jakieś plików cache
Ogólnie to zakochałem się w Androidzie. Nie wyobrażam sobie powrotu do zacofanych systemów Nokii na których pracowałem przez ostatnie kilka lat. Czuje świeżość i dokładną kontrolę nad wszystkim. Wszelkie aplikacje to po prostu magia, bo są dokładnie tym co sam wybrałem i sam zainstalowałem więc są idealnie dostosowane do moich potrzeb.
Hej, tak jak wspomniałem, mam ZT-180, ogólnie ten tablet ma androida 2.1 w wersji dla telefonów tzn. ma wszystkie opcje które mają telefony jednak hardwerowo ich nie posiada.
Pierwszy zonk mam gdy się chcę połączyć z siecią Wifi, tab ją widzi jednak po wpisaniu klucza WEP nie może się z tą siecią połączyć. Czytałem gdzieś że trzeba pogrzebać w ruterze, pousuwać sporo zabezpieczeń i w pewnym momencie powinno zadziałać, myślę jednak że może coś można by pokombinować w systemie android co by się połączyć z siecią Wifi.
Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i będzie w stanie wytłumaczyć mi łopatologicznie co z tym zrobić. Seć oczywiście jest sprawna , laptopy jaki mój Blackbery łączą się przez Wifi bez problemu.
Pozdrawiam.
Pierwszy zonk mam gdy się chcę połączyć z siecią Wifi, tab ją widzi jednak po wpisaniu klucza WEP nie może się z tą siecią połączyć. Czytałem gdzieś że trzeba pogrzebać w ruterze, pousuwać sporo zabezpieczeń i w pewnym momencie powinno zadziałać, myślę jednak że może coś można by pokombinować w systemie android co by się połączyć z siecią Wifi.
Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i będzie w stanie wytłumaczyć mi łopatologicznie co z tym zrobić. Seć oczywiście jest sprawna , laptopy jaki mój Blackbery łączą się przez Wifi bez problemu.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
DNF, ja niestety nigdy nie miałem okazji pobawić się dłużej niż kilka minut telefonem tego typu. Ogólnie wydają mi się one dziwne. Klawiatura mała, więc pisanie może i jest fajnie ale na dłuższą metę pewnie kłopotliwe. A wyświetlacz.. ani to duży ani mały. Po prostu sądzę, że to połączenie nietrafne. Od dużego telefonu wymagam aby i wyświetlacz miał duży.
midi, a łączyłeś się z innymi routerami? Może to nie z twoim jest problem... Może masz włączone filtrowanie po MACach? Spróbuj całkiem zabezpieczenia wyłączyć.
midi, a łączyłeś się z innymi routerami? Może to nie z twoim jest problem... Może masz włączone filtrowanie po MACach? Spróbuj całkiem zabezpieczenia wyłączyć.
midi, zakładając że konfigurowałeś wszystko porpawnie sterowniki po prostu niekoniecznie muszą wspierać odpowiednie zabezpieczenia, autoryzacje, szyfrowanie.
Tydzień temu kolega z telefonem Samsunga z systemem BADA (nowy model za około 1000zl) i niestety nie udało mi sie podąłczyć go do naszej sieci. Nie obsługuje CHAPa i kicha. Jedyna nadzieja że nowy soft Samsunga go obsłuży bo w końcu to nowy sprzęt więc powinien obsługiwać nowe standardy bezpieczeństwa.
Drugim przykładem problemów z siecią bezprzewodową to drukarka HP wi-fi nie obsługująca WPA/WPA2.
Tak więc sprzęt musi wspierać odpowiednie zabezpieczenia ustawione na routerze.
Tydzień temu kolega z telefonem Samsunga z systemem BADA (nowy model za około 1000zl) i niestety nie udało mi sie podąłczyć go do naszej sieci. Nie obsługuje CHAPa i kicha. Jedyna nadzieja że nowy soft Samsunga go obsłuży bo w końcu to nowy sprzęt więc powinien obsługiwać nowe standardy bezpieczeństwa.
Drugim przykładem problemów z siecią bezprzewodową to drukarka HP wi-fi nie obsługująca WPA/WPA2.
Tak więc sprzęt musi wspierać odpowiednie zabezpieczenia ustawione na routerze.
Hej właśnie piszę już z tabletu, usunałem zabezpieczenie WAP, mam teraz sieć otwartą i nie ma problemu aby połączyć talet z ruterem . Postaram się coś jeszcze pokominować co by sieć nie była całkowicie bez zabezpieczeń, nie jest to dla mnie wielkim problemem bo sygnał nie wydostaje się poza granicę mojej działki. Zaczynam coraz bardziej cieszyć się z zakupu .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Ok, napiszcie proszę jaki jest dobry program do dokumentów doc i innych plików tekstowych na tą platformę. Głównie zależy mi na czytaniu e-booków, drugi z interesujących mnie programów to przeglądarka zdjęć, chciał bym by miała prostą obsługę bez zbędnych opcji.
evolucja, ten telefon ma na prawdę dobry wyświetlacz.
Klawiatura.. może i mała w porównaniu do rozstawu klawiszy Blach Berry, ale bardzo dobrze się na niej pisze.
Jestem praktycznie uzależniony od pisania SMSów i powiem Ci, ze bardzo dobrze się taka klawiatura sprawuje.
Nie jestem zwolennikiem telefonów dotykowych.
Przynajmniej na razie, żaden mnie nie zauroczył..
Pozdrawiam
DNF
Klawiatura.. może i mała w porównaniu do rozstawu klawiszy Blach Berry, ale bardzo dobrze się na niej pisze.
Jestem praktycznie uzależniony od pisania SMSów i powiem Ci, ze bardzo dobrze się taka klawiatura sprawuje.
Nie jestem zwolennikiem telefonów dotykowych.
Przynajmniej na razie, żaden mnie nie zauroczył..
Pozdrawiam
DNF
- Calineczka
- Kontakt: