Zasilanie leda z sieci - sterownik na 1 - 3 A +

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Zasilanie leda z sieci - sterownik na 1 - 3 A +

Post autor: skaktus »

Witam.

Poszukuję sterownika, który był by w stanie dać powiedzmy 1A i 3,2V, zasilany bezpośrednio z sieci, ewentualnie sterownik 2 lub 3 A.

Całość będzie miała zastosowanie w lampce biurkowej.

I drugi problem - własnie zaadoptowałem chwilowo sterownik z lampy dziennej, samochodowej. Problem jednak jest, o ile to w ogóle problem - mianowicie, w sterowniku mamy 2 cewki, które przy standardowym zasilaniu silnie się nagrzewają - temp. ich to ok 65 st. Jako że nie spotkałem jeszcze "gorących cewek" proszę o info czy to normalne zjawisko.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Może coś takiego? http://sklep.ledim.pl/?misc=46
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Witam.

Właśnie że to tak nie do końca - chciałbym zasilić np 1 diodę prądem ok 1 A, ewentualnie 3 diody na 1 A i nic więcej ;)
ILPT
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Witam
A może coś takiego: driver i do tego jakiś porządny zasilacz impulsowy na 5V. Mam tą przetwornicę i po podłączeniu pod molexa 5V z komputera:
-dioda 3,37V@ 0,7A
-z 5V ciągnie 0,64A
czyli sprawność wychodziłaby koło 75%
Możesz też 3 diody połączyć szeregowo i podłączyć pod zasilacz 12V, sprawność powinna być większa. Maksymalnie można ustawić 1,1A.
Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Witam.

Wydaje się to być sensowne i całkiem przyjazne, jednak do tego jak by nie było, trzeba dość wydajnego zasilacza 5V a takich jest niewiele... A całość dodatkowo ma być upchana w obudowie żarówki ;)
ILPT
ODPOWIEDZ