Tylko proszę, trzymajmy się ścisło tematu. Tutaj o poczcie, czasie doręczenia, opłatach, stanie przesyłki w momencie doręczenia a o czasie wysyłki, pakowaniu czy reklamacjach odpowiednio do wątków o sklepach.
~
Śledzenie
Przesyłki rejestrowane, odpowiedniki polskich "Poleconych", czyli te które zostały oznakowane indywidualnym numerem, można śledzić na stronie poczty. Listy 'księgowane' są z około 24 godzinnym opóźnieniem, dlatego jeśli otrzymałeś powiadomienie o wysyłce z numerem listu nie oznacza to, że przesyłka od razu będzie widoczna w systemie śledzenia.
Jeśli ktoś chciałby dodać sobie stronę do ulubionych aby potem nie wpisywać numeru śledzenia za każdym razem należy użyć adresu:
na przykład:
Statusy
Statusy które czekają cię zanim przesyłka wyleci do Polski.
Bardzo możliwe, że nie ujrzysz wszystkich tych statusów. W moim przypadku miałem tylko 2, potem zmiana na 3 i ostatecznie 4.The item (RB195585064HK) was posted on 4-Nov-2010. - otrzymali przesyłkę
The item (RB195585064HK) was posted on 4-Nov-2010 and is being processed for delivery to the addressee. - otrzymali przesyłkę i przygotowują ją do wysłania
The item (RB195585064HK) is being processed for departure from Hong Kong as of 6-Nov-2010. - przygotowują do wysłania
The item (RB195585064HK) will leave Hong Kong for its destination on 7-Nov-2010. - wyznaczona data wylotu z HongKongu
The item (RB195585064HK) left Hong Kong for its destination on 7-Nov-2010. - wysłano do Polski
Następnego dnia po opuszczeniu HongKongu powinieneś uzyskać możliwość śledzenia listu w polskim systemie Poczty Polskiej.
I w tym momencie działalność poczty z dalekiego wschodu się kończy
Myślę, że tym krótkim tekstem przybliżyłem choć w małym stopniu zasadzę działania HongKongpost.
~
Osobiście czekam na jedną przesyłkę która leży sobie od 10.11...