Polskie firmy oświetleniowe

....nie pasujące gdzie indziej...
missieek

Polskie firmy oświetleniowe

Post autor: missieek »

Przy okazji dzisiejszego święta zastanawiam się nad możliwością zbudowania lub też powstania w Polsce takiego przedsięwzięcia z branży oświetleniowej, firmy, ale nie takiej, która handluje listwami led czy też żarówkami typu "prysznic", ale takiej, której rozwiązania innowacyjne, nie skopiowane, pozwolą na zaistnienie rynkowe i odniesienie, na przykład europejskiego sukcesu.
Nie wiem na jakim polu miało by się to zrealizować, może nie na produkcji samych emiterów, bo tutaj zapewne są potrzebne miliardowe inwestycje. Myślałem raczej o wykorzystaniu technologii LED, czyli takie opakowanie i rozwiązania, żeby były dostrzeżone i wykorzystanie przez finalnego odbiorcę - czyli idę do sklepu i kupuję "żarówkę", po czym wkręcam ją i używam. Ostatnio spotkałem w markecie budowlanym żarówkę na diodzie ACRICHE. Może to jest jakaś droga?
Czy widzicie szansę na pojawienie się takiej firmy? A może ona już istnieje, tylko o nie wiem o jej istnieniu, jest np. niedoinwestowana i przez to niedostrzegana przez zwykłych konsumentów?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

missieek, myślę, że są. Sam byłem osobiście w dwóch takich firmach w Trójmieście i podobało mi się to, co robią. Nie wiem jak z europejskim sukcesem, ale im tego życzę ;-)
missieek

Okej, cieszę się, że tak znakomity znawca świateł i światełek :) dostrzegł takie firmy i docenił.
A czy możemy poznać nazwy tych firm ewentualnie ich produktów?
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

missieek wydaje mi się,że z powodu kosztów oświetlenie LED w naszych domach będzie jednak na razie sporadycznym gościem. Powód prosty-koszta instalacji. Zestaw np.4 halogenów 12V to 6-12 zł w zależności od firmy(jak dla mnie w hurtowni). Koszt żarówek diodowych znacznie wyższy. Biorąc pod uwagę częstotliwość świecenia np. w łazience wraz z kosztami prądu za 1kW, stopa zwrotu bardzo rozciągnięta w czasie. A to zniechęca...
Poza tym LEDy to nowość w dziedzinie oświetlenia i muszą "dojrzeć" klienci.
Co innego w miejscach,gzie świecimy sporo i długo-firmy,biura,lokale. Tam pomysł bardzo godny uwagi-inwestycja szybciej powinna "wrócić do inwestora".Tak ja to widzę... :)

Sam jednak chętnie poznam Naszych rodzimych producentów sprzętu- jeśli Calineczka
oczywiście zdradzi sekrecik :) . na wiosnę zmieniam oświetlenie kuchni i może,może coś z tego w LEDach zrobię.... :mrgreen:
Pozdrawiam
missieek

Co innego w miejscach,gzie świecimy sporo i długo-firmy,biura,lokale. Tam pomysł bardzo godny uwagi-inwestycja szybciej powinna "wrócić do inwestora".
Od tego się zaczyna. Poza tym, trudno tutaj nie zauważyć, że z jednej strony pojawiają się regulacje rynkowe - znikają zwykłe żarówki ze sklepów, a z drugiej strony przedsiębiorstwa będą "pchać" w rynek nowości i coraz bardziej udoskonalone produkty. Co do indywidualnych odbiorców, to zawsze są tacy, którzy chcą się wyróżnić i pochwalić przed znajomymi, że ich stać, że są tacy proekologiczni i tak dalej. Tak jak ze wszystkimi nowościami. Jest to nawet jakoś odpowiednio nazwane w marketingu i socjologii. Dokładnie nie pamiętam, bo jakiś czas już minął, odkąd człek ukończył szkoły :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jedną z tych firm jest zapewne Niviss , marka Maritexu powołana do produkcji oświetlenia :)

http://www.niviss.pl/
elektroda.pl
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

Aaaa,dzięki. Ciekawe rzeczy mają ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

CEZOS w Gdyni
DDMAX czyli ledownia w Gdańsku ;)