trzy lampki do wyboru na rower

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Jaq3

trzy lampki do wyboru na rower

Post autor: Jaq3 »

Cześć wszystkim !
Jestem Jacek i planuje zakup mojej pierwszej lampki rowerowej na CREE. Zakupu dokonam poprzez popularny tutaj sklep DealExtreme.com
Od razu uprzedzam że w tej dziedzinie jestem laikiem.
Przez ostatnie parę dni przeglądałem forum i zauważyłem parę faktów.
Polecane zasilanie to akumulatorki typu "18650", natomiast odradzane AAA, AA to coś pomiędzy. Posiadam kilka akumulatorków typu AA oraz ładowarkę, dlatego preferowałbym właśnie coś na takie akumulatorki. Jednak o ile znajdę lampkę która będzie lepsza i jednocześnie będzie obsługiwała tylko "18650" to zakupię niezbędne minimum jeśli chodzi o akumulatorki oraz ładowarkę.

Co do samej lampki najbardziej zastanawiałem się nad : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
czyli Akoray K-106. Uważam że zasilanie AA to dla mnie zaleta, mimo dosyć krótkiego czasu jaki na nich wytrzymuje, to myślę, że na tyle ile będę poza miastem, czyli tyle ile będę używał trybu hi, to spokojnie mi wystarczy.

Dodatkowo czytałem o UltraFire A10B oraz UltraFire WF-502. Tutaj już mamy modele na akumulatorki "18650". Niestety w recenzji tej drugiej nie znalazłem zdjęć pokazujących jak sobie radzi w terenie, jedynie zdjęcie na ścianie. W przypadku pierwszej latarki znalazłem temat, w którym pewien użytkownik chce zmienić ją na inny model, który będzie posiadał większy okrąg światła, gdyż jest za wąski jak na rower, natomiast w innym temacie znalazłem opinię że ta lampka jest ok na rower, jak widać zdania są podzielone.

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego dylematu, pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: trzy lampki do wyboru na rower

Post autor: Pyra »

Witam
Jaq3 pisze:Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego dylematu, pozdrawiam ;)
Wątpię czy będziemy Ci w stanie pomóc jednoznacznie i pewnie, uważam, że o ile latarkę noszoną można kupić "na zdjęcia" to rowerowa..... no cóż jak wspomniałeś każdy ma inne wymagania i preferencja.

Osobiście uważam, że Akoray to na rower trochę mało, choć znam człowieka, który jeździ tylko po mieście i jest zadowolony. Tym nie mniej jakość tych latarek ostatnio spadła.
Najlepszym wyjściem, jest poszukać kogoś w okolicy, kto dysponuje interesującymi Cie latarkami i porównać organoleptycznie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Jaq3

Niestety nikt z moich znajomych nie traktuje lampek do rowerów na poważnie, większość nie posiada ich w ogóle. Moje preferencje w skrócie ? Powiedzmy 2,5 godziny pracy w trybie medium i około godziny w trybie maksymalnym oraz dosyć duży, równomierny promień.(Oczywiście dosyć duży i równomierny jak na ten przedział cenowy.)
Nie jeżdżę wyczynowo, tylko rekreacyjnie. Zależy mi abym bym dobrze widoczny na drodze oraz abym mógł przejechać przez ciemną ściężkę prowadzącą przez las z prędkością około 20 km/h. Dotychczas korzystałem z lampek z sieci sklepów "Wszystko po 5zł".

Rozumiem że moi kandydaci nie są trafnie wybrani skoro tak ?
armako

Post autor: armako »

Jaq3,sądzę, że latarka na diodzie XP-G powinna spełnić Twoje wymagania. Nie wiem czy Twój budżet to "wytrzyma", ale to chyba najrozsądniejsza propozycja. Dioda XP-G daje sporo więcej światła niż dioda zastosowana w A10B. Poza tym rozkład światła jest lepszy na rower. Spot jest dość duży i jasny, a spill też użyteczny. Szerzej i bardziej równomiernie świecą SSC p7 i MC-E, ale ceny takich latarek są sporo wyższe.
kuń

Post autor: kuń »

Jaq3, to że ktoś był zadowolony z jakiejś lampy a ktoś inny jej nie polecał wynika z potrzeb, upodobań i warunków. Ja sobie nie wyobrażam prób jazdy moimi ścierzkami -czytaj same dziury, stary bruk, koleiny,gałęzie itp z prędkością 20km/h Więc bierz pod uwagę po czym jedziesz, jak więcej dziur i innych niespodzianek to bierz coś co świeci w miarę wąsko.
Jeden woli szperacz inny woli oświetlone pobocze 5m po każdej stonie ścierzki ,zależy co komu potrzeba . Jeśli do tej pory miałeś "lampy" rowerowe ze sklepu wszystko za 5zł to i tak będziesz w szoku jak świecą latarki z dx.
Kwestia zasilania: niby racja jak masz ładowarkę i ogniwa to odpada Ci wydawanie kasy na nowy zestaw , myślałem o tym rozwiązaniu ale w końcu kupiłem coś na 18650 i nie narzekam, bo nie biorę koszyka 3xAAA albo 2xAA tylko jedno ogniwo do kieszeni i mam zapas ,starczający na ponad 2 goziny jazdy w lesie w kompletnych ciemnościach . Tak jak radzą poprzednicy - najlepiej byłoby zgadać sie z kimś i przymierzyć z rowerem do okreslonj latarki ale jak nie masz nikogo w okolicy no to pech.
Jaq3

Tak jak mówiłem, raczej nie mam możliwości przetestowania lampek.
Oraz jak również wspomniałem, wolę raczej coś szerzej świecącego, dlatego prosiłbym o wybranie dosyć szeroko i jasno świecącej lampki. Żadna z tych które podałem nie jest odpowiednia ? Przeszukałem forum z grubsza, niestety większość lampek jest albo bardzo droga, albo o bardzo wąskim promieniu.

[ Dodano: 28 Październik 2010, 15:56 ]
Witam ponownie, niestety nadal mam mętlik w głowie :oops:
Tym razem chciałem spytać jak się prezentuje ta lampka : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.39360 jeśli chodzi o szerokość głównego promienia (środka).
armako napisał że MC-E świeci szerzej, ale jak duża jest ta różnica ? warta dopłacenia ?
czy lepiej wziąć tańszą wersję tzn http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16241 ?

znalazłem jeszcze taką wersję : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.36356

Którą z tych podanych najbardziej opłaca mi się kupić ? :roll:
Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ