budowa drivera led 4xXP-g
budowa drivera led 4xXP-g
Witam
Chciałbym zasięgnąć opinii jak zbudować driver LED do 4xXP-G, do zasilania użyję 5 x 18650 Li-Ion, jaka konstrukcja do wykonania jest wskazana czy może ktoś doradzić na podstawie swoich doświadczeń przy budowaniu tego typu układów.
Czytałem o różnych rozwiązaniach typu step up albo step down, lecz nie mogę się zdecydować na coś konkretnego a chciałbym trochę pobawić sie w tym temacie budując narazie jakiegoś pająka:) później przenieść go na konkretną płytkę.
pozdrawiam
Chciałbym zasięgnąć opinii jak zbudować driver LED do 4xXP-G, do zasilania użyję 5 x 18650 Li-Ion, jaka konstrukcja do wykonania jest wskazana czy może ktoś doradzić na podstawie swoich doświadczeń przy budowaniu tego typu układów.
Czytałem o różnych rozwiązaniach typu step up albo step down, lecz nie mogę się zdecydować na coś konkretnego a chciałbym trochę pobawić sie w tym temacie budując narazie jakiegoś pająka:) później przenieść go na konkretną płytkę.
pozdrawiam
pozdrawiam Michał
Witam
Relatywnie większą sprawność mają układy step-down, czyli obniżające napięcie. Skoro chcesz zasilać 4 diody z baterii 5 akumulatorów Li-Ion, to wydaje mi się to najlepszym wyjściem.
Co do przetwornic, to oparte o układy PT41.. lub AX2002 będą chyba najprostszymi rozwiązaniami.
Pozdrawiam
Relatywnie większą sprawność mają układy step-down, czyli obniżające napięcie. Skoro chcesz zasilać 4 diody z baterii 5 akumulatorów Li-Ion, to wydaje mi się to najlepszym wyjściem.
Co do przetwornic, to oparte o układy PT41.. lub AX2002 będą chyba najprostszymi rozwiązaniami.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ale czytałem że są problemy z dostaniem takiego układu, masz może jakieś namiary bo chcę układ polutować sam, może jakiś schemat masz takiego drivera, a taki układ posiada opcję utrzymania stałej wartości prądu na wyjściu jak czytałem w innych sterownikach jest taka opcja że latarka cały czas świeci maksem, mimo niskiego napięcia zasilania.
pozdrawiam Michał
Nie ma żadnych problemów z zakupem tego układu. Na DX za całe $2 kupujesz z darmową wysyłką gotowy sterownik. Możesz sobie wylutować AX-a i zrobić od podstaw swój własny projekt.
nie mam nawet tam konta i nigdy tam nie zamawiałem nic więc mogę mieć już problem, a na takich układach dostępnych w Polsce coś da się zrobić? nie chodzi aż tak bardzo o koszty byle działało poprawnie i nie było z tym problemów. Widzę że na forum koledzy budują jakieś sterowniki to wszystko zamawiacie z DX-a?
pozdrawiam Michał
Sporo zamawiamy z Farnella
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Linear ma sporo b. dobrych układów. To w zasadzie czołówka w sterownikach LED.