Kolejny GIGANT - UltraFire WF-602C

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Miodosław

Kolejny GIGANT - UltraFire WF-602C

Post autor: Miodosław »

Jak już pisałem niedawno wszedłem w posiadanie (drogą kupna! ;-) ) latareczkę WF-602C. Pod tą nazwą kryje się kilka różnych latareczek, a ja mam tą:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10806

Obrazek

Od dłuższego czasu chciałem mieć światełko malutkie, o dużej mocy i z choć kilkoma trybami. Cudeńko, które można by na codzień nosić w kieszeni obok scyzoryka.

Obrazek

Nie rozczarowałem się, choć ... (o tym później). W środku jest dioda Q5 (tak przynajmniej podaje DX), miejsce na 16340 i może pracować w 5-ciu trybach (mid, low, hi, strobo, SOS).

Obrazek

Obrazek
akumulatorek AA leży obok, aby jej pokazać wielkość ( ;-) )

Latarka włącza się praktycznie zawsze w trybie mid, bo sterownik bardzo krótko pamięta, jakim trybie był. A jeśli po krótkim wyłączeniu włączymy ponownie, to i tak latarka nie działa w poprzednim trybie, tylko w następnym.
Ilość fotonów, jaką może wyemitować to ustrojstwo jest zadziwiająca (nie mogę napisać ile to konkretnie jest, bo nie posiadam odpowiedniego miernika :-( ). Niestety wraz ze spadkiem napięcia na akusie zmniejsza się również ilość wydzielanego światła.
Udało mi się zmierzyć prądy przy w pełni naładowanym akumulatorkiem (4,15V bez obciążenia) i nieco rozładowanym (3,7V bez obciążenia).
4,15V 3,70V
hi 850mA 550mA
mid 300mA 220mA
low 150mA 110mA
Czyżby w sterowniku był jedynie procesorek, który steruje tranzystorkiem kluczującym (praktycznie DD)?
Zgodnie z przewidywaniami przy tym prądzie i małej obudowie latarka mocno grzeje się. Po kwadransie pracy w trybie hi latarka wręcz parzy! Na szczęście nie przewiduję takiej pracy dla niej. Nienajlepsza też czarna powłoka łatwa do zarysowania.
Niestety, latarka wymagała naprawy już w momencie opuszczenia fabryki(?)! Sprężynka dociskająca akumulatorek po jego pierwszym włożeniu zrobiła się luźna! Okazało się, że płyteczka, na której umieszczony jest wyłącznik (szkoda, że fotek nie zrobiłem :oops: ) nie była odpowiednio przycięta. Skutkiem czego nie zmieściła się w pierścieniu mocującym, ten nie mógł dokręcić się, jak powienien i szybko wszystko zaczęło być luźne. Musiałem rozkręcić latarkę spiłować nieco płytkę, umieścić wszystko na swoim miejscu i skręcić. Zajęło mi to sporo czasu - zwłaszcza skręcanie(!) :-(
Za funkcjonalność latarce dałbym 5, a za wykonanie 3 (no, może 3+ ;-) ). Biorąc pod uwagę cenę ... jestem zadowolony z nabytku :-)
P. S. W planach jeszcze beamshoty.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Też posiadam to maleństwo. Sprawdza się idealnie jako mocne świecidło do kluczu od auta :mrgreen: Zastanawiające że ja też swoją musiałem poprawiać (niedokręcony przełącznik, oderwany kabelek w sterowniku). W sumie świeci to bardzo fajnie jak na tak małe gabaryty :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

ciekawy produkt i recenzja zachęcajaca do kupna, tylko niebardzo ze wypuszczają braki, widać że robią dla sztuki a nie dla klienta
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Jak prakrtycznie wszystko co chińskie :) Ilość nie jakość taka mentalność, rzadko zdarzają sie odstepstwa od tej reguły.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Jesli juz ktos ma ochote na tanie i jasne swiatelko na CR123 to polecam to:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7079
Osobiscie mam....chwale sobie....co prawda elektronika dawno zmieniona :mrgreen: ale wykonanie w moim egzemplarzu jest wzorowe.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A jak ktoś chce jeszcze taniej i fajnie to daję recepturę:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10685
+ http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612
(pasuje idealnie) + ew. uszczelka GITD 24mm między szybkę a głowicę (docięta na wymiar) + wiadomo ogniwko 16340 + obowiązkowo przy tych prądach przesmarowanie radiatora diody z gwintem wkręcanym do głowicy jakąś pastą termoprzewodzącą i po krótkim gotowaniu :mrgreen: mamy mega wypaśne mickro światełko :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
macgap90

Post autor: macgap90 »

W ramach archeologi :) wie ktoś jak odkręcić ten plastyk trzymający włącznik? Próbowałem go podwadzić wykręcać ale nic nie idzie, a szkoda mi uszkodzić coś w pierwszym dniu po otrzymaniu paczki.
ODPOWIEDZ