Oświetlenie uliczne led

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
madmax80

Oświetlenie uliczne led

Post autor: madmax80 »

Przeglądając różne stronki wpadłem na coś takiego. Wstawiam link bo nie znalazłem na forum podobnego tematu no chyba że się mylę. Może komuś się przyda.

http://www.bbeled.com/led-street-lights ... 2AodEA5H4g
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Z tego, co słyszałem w Polsce jest już ulica oświetlona przez Ledy z tego, co pamiętam to na sprzęcie THORN-a z Diodami Cree. Niestety nie pamiętam nazwy miasta ani ulicy :(
Pozdrawiam,
Leszek W.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Koło mnie jest sklep z takimi zabawkami. Cen na wszelki wypadek na stronie nie podają, ale na alledrogo są - kosmicznie drogie! 900PLN za "żarówkę" 30W. Te panele to już koszt rzędu 2kPLN...

http://www.wshfala.pl/marstreetled.html

Pzdr.
Marcin S.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Widziałem gdzieś na necie te 28W lampę za jedyne 450pln, ale rok temu i owszem wszędzie było 700-900pln, ale tak na wszelki wypadek dopisze: po co komu lampa 28W, która z zasilaczem "bierze" ok. 50W, świeci jak 150W żarówka, a kosztuje...? heh
Co do diod to nie wiem czy standardowo dają Cree, raczej dają jak coś diody w obudowie SSC P4/ Luxeon produkcji mejd in czajna.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jakie interesujące dane techniczne:

moc: 30W
światłość: 2400lm
wydajność: 100lm/W

Bardzo ciekawe...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Greg te 6W poza kalkulacją ogrzewa pewnie LEDy w zimę żeby nie zamarzły (sprawność przetwornicy) :wink: Swoją drogą dane faktycznie mało precyzyjne bo ile na zimnych SSC P4 taka sprawność na LEDach jest możliwa to już biny neutralne i ciepłe w życiu takiej sprawności nie miały z Seoula :wink:
Sometimes darkness can show you the light
cmsydney

Post autor: cmsydney »

A ile kosztuja obecnie stosowane lampy sodowe? Ich zywotnosc jest rowniez zadowalajaca a wydajnosc lepsza od LEDow.
Przepraszam za brak polskich znakow. Sila wyzsza.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Sodowe są kiepskie, bardzo wąskie widmo. Znacznie lepsze są metalohalogeny. Osram ma w ofercie palniki o wydajności 110lm/W, przy czym Ra wynosi ponad 90%. LEDy niestety nie są jeszcze w stanie przegonić metalohalogenów w oświetleniu stacjonarnym dużej mocy.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Sodówki mają bardzo słabe CRI/Ra, ale nie koniecznie to oznacza że są złe, przecież to nie o to chodzi by czytać, czy rozróżniać dobrze kolory, a o to by oświetlić ulicę czy skwer, w razie możliwości jak najtaniej (skuteczność + trwałość), a tu sodówki wcale tak kiepskie nie są. LED może nie są tak skuteczna jak metalohalogeny czy dobre sodówki, ale te najlepsze oprawy oświetlenia ulicznego dochodzą już do 90lm/W, a trwałość jest też bardzo duża.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
...John

Post autor: ...John »

Jako ciekawostkę:

W Krakowie otwarli niedawno kładkę:
http://www.krakow.pl/aktualnosci/2514,2 ... uzeow.html

Co ciekawe podesty są oświetlone listwami led umieszczonymi w poręczach. Każdy pas oświetlona jest przez 72 reflektory, które składają się z 18 diod led + jakiś kolimator. W sumie wychodzi około 2592 sztuki diod mocy :)
kuflik

Post autor: kuflik »

świeżo wyremontowany parkin na PP jest cały w latarniach led:) Postaram się zdjęcia zrobić.
ODPOWIEDZ