Lampka na biurko

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Lampka na biurko

Post autor: midi »

Witam, chciałem dziś pokazać projekt lampki na biurko, konstrukcja jeszcze nie skończona jednak widać mniej więcej jak to będzie wyglądało. W lampie zamontowane zostanie 3 diody XP-G , jeszcze nie wiem czy będą to neutralne czy może całkowicie ciepłe diody, zasilanie stanowi trafo elektroniczne do halogenów w połączeniu z driverem od Edima. Zastanawiałem się czy nie warto zastosować potencjometru do regulacji jasności, sam driver daje taką możliwość, jednak na początku będzie stałą siła świecenia, około 850mA w każdego z ledów. Co tu więcej pisać, lampka będzie miała jeszcze zainstalowane trzy talerzowate nóżki które zwiększą powierzchnię podparcia zapewniając lepszą stabilność podczas ustawiania pozycji głowicy ( średnica głowicy 80mm tak samo jak i podstawy ). Lampkę zrobiłem dla córki więc to Ona oceni czy spełnia jej oczekiwania ;) .
Pozdrawiam serdecznie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ps. mam też niemal ukończoną drugą lampkę biurkową, jest o wiele większa i ma zainstalowane 8 diod, jak ją skończę to zaprezentuje.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

śliczna ta latarenka. Pokaz proszę od spodu, wewnątrz i jak świeci :mrgreen:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Adoptujesz mnie ? Plis !!! :P

Ładna bestia, pokaż jak świeci :P
ILPT
sokol06

Post autor: sokol06 »

Dobrze widze, że pałąk zrobiony z węża od słuchawki prysznicowej :mrgreen:
Będzie jakaś soczewka, czy bez?
Musi sie fajnie prezentować na biurku
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej.
Skaktus - spoko, mogę cię adoptować :mrgreen: , przyjeżdżaj hehe, w końcu wszystkie dzieci nasze są jak to śpiewała Majka Jeżowska.
Lampka jeszcze nie świeci bo nie ma zainstalowanych wnętrzności, diody będą bez soczewek, przykryte będą taką mocno wypukłą szybką, ma się rozumieć z powłoką AR :razz: . Jak tylko wszystko złożę , pokarzę jak to świeci, myślę iż około 800lm powinno dać radę.
Pałąk jest zrobiony z takiej małej latarki z wysięgnikiem który to się nazywa gęsia szyjka, na końcu była dioda z magnesem, tym się śrubki wyciąga z silnika gdy jakaś nam wpadnie w wąską szczelinę. Wspomniany pałąk ma około 8mm średnicy, nie bardzo wiedział bym jak można wykorzystać wąż od prysznica w takim celu :-| , on ma przecież rurkę w środku i swojej pozycji nie utrzyma.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
heniu007

Post autor: heniu007 »

Nowa jakość w lampkach na biurko! :mrgreen:
sokol06

Post autor: sokol06 »

No sam wąż napewno nie utrzymałby, ale odpowiedni pręt/drut w środku ładnie by usztywnił.
Btw midi, tak spojżałem na Twój podpis i już chyba wiem skąd bierzesz pomysły na takie cuda.
W OOBE spotykasz koleśia, który mówi Ci zrób tak i tak to wyjdzie zacne świecidełko :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

sokol06 pisze:Btw midi, tak spojżałem na Twój podpis i już chyba wiem skąd bierzesz pomysły na takie cuda.
W OOBE spotykasz koleśia, który mówi Ci zrób tak i tak to wyjdzie zacne świecidełko :mrgreen:
a ja wiem, że Midi ma własne pomysły i nie musi korzystać z niczyich podpowiedzi :razz:
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Estetyczna bestyjka :)

Ale wiesz co? Może zobacz, jak będzie się przy niej pracowało/czytało z lekko mleczną szybką? Może jakieś porównanie?
Awatar użytkownika
romanroman

Post autor: romanroman »

super jest mieć coś zrobionego przez swojego starego. mój uszył mi pokrowiec na kask
:) ładna lampka midi
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

romanroman pisze:super jest mieć coś zrobionego przez swojego starego.
Tatusia, roman, TATUSIA! :evil: :razz:

Lampka super, a na zimowe wieczory przyda się tryb boost 1,4A, co by można było łapki ogrzać :mrgreen:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ODPOWIEDZ