Jakie wybrać modele do oświetlenia łazienki i pokoju

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
orideith

Jakie wybrać modele do oświetlenia łazienki i pokoju

Post autor: orideith »

Witam Szanownych forumowiczów.

Mam do Was takie pytanie. Przeglądając to forum znalazłem wile ciekawych rozwiązań
w kwestii oświetlenia ale mnie nurtuje kilka spraw.

Jakie diody wybrać ?. Przeglądając allegro znalazłem kilka modeli lampek led wpinanych zamiast halogenu 12V najczęściej jest to moc 3 x 1 W , cena 20 - 38zł czy za to mogę kupić coś sensownego na jakie modele powinienem zwrócić uwagę ?
Nie ukrywam że chce jak najjaśniej, światło zimne prawdopodobnie.
Tu będą dwie wersje oświetlenia, klinkiet w kartongispie około 20-30 cm od lustra oraz
oświetlenie sufitowe około 2m od podłogi. Pewnie muszę zastosować różne modele led ?

Wersja druga kupuje diodę lub moduł + zasilanie do niej, dodam kolimator do tego i teraz mam taki problem.
Chce to wsadzić w karton-gips i tak czy mam robić otwór w gipsie na wymiar kolimatora i jakoś to zakleić w około czy jest jeszcze do tych kolimatorów jakaś oprawka by można było led wyciągnąć (jak by się popsuła) w miarę sprawnie a nie wszystko rozpruwać ?.

Wiem że w wątkach były odnośniki do allegro z modelami ale niestety aukcje są nieaktywne :(.

ps. znalazłem takie diody
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17089

Jak myślicie czy cena ich jest atrakcyjna czy znajdę gdzieś taniej, wydają mi się być dobrym rozwiązaniem co sądzicie ?

Będę wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc

z pow.
Oskar
ODPOWIEDZ