Radiatory od procków pod CREE ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
luks
Kontakt:

Radiatory od procków pod CREE ?

Post autor: luks »

Co sądzicie o chłodzeniu CREE radiatorami od procków ? Czy ich zdolność oddawania ciepła będzie wystarczająca do sterowania CREE 700...1000mA ?

Czy lepiej kleić LEDa Termopoxem czy też przykręcić z dodatkiem pasty termoprzewodzącej pod procesory ?
Przykładowe foto takiego na socket 370 zamieszczam poniżej:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Luks, testuj;-)
Kazdy radiatorek jest troszke inny.
Ja na potrzeby warsztatowe mam Luxeona K2 przykreconego na starze poprzez paste termo do radiatrorka z procka.Wentylatorka nie odkrecalem i jak czasem mam potrzebe-wlaczam zasilanie i mam dodatkowe super chlodzenie.
Moj K2 700mA chlodzi pasywnie bez problemu.
luks
Kontakt:

Post autor: luks »

Ja wiem, że trzeba próbować. ALe nie chcę ugotować na wstępie czegoś bez sensu. Nie mam jak pomierzyć temperatur przy takiej konfiguracji, ale skoro w małych latareczkach to wyciąga 700mA to dlaczego by tu nie miało zadziałać.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Na 700mA spokojnie powinien wystarczyć więc raczej niczym nie ryzykujesz. Zadbaj tylko o dobry styk sluga z powierzchnią radiatora (jakiś dobry klej thermo np. Zalman Thermopox). Odradzam taśmy termoprzewodzące (kiedyś użyłem, usmażyłem LEDa w minutę i od tego czasu mam uraz - a była niby formowa M3 zdaje się).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

a ja powiem ciut inaczej- jeśli masz diodę na starze (PCB) to na dowolną pastę termo (nawet taką od proca) spokojnie możesz dać na radiator- w zupełności wystarczy nawet dla 1.2A idącego w diodę.
Jeśli masz diodę bez PCB to bardzo uważaj- dioda na dole ma wyprowadzenia zasilania i można zrobić zwarcie i usmażyć zasilanie np - lepiej kleić na jakiś klej termo tak,żeby odizolować diodę od podłoża (elektro)
ODPOWIEDZ