Jaki zasilacz stałoprądowy? (PowerLED, sprawność)

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Aspirant

Jaki zasilacz stałoprądowy? (PowerLED, sprawność)

Post autor: Aspirant »

Witajcie,

przemyśliwuje od kilku dobrych dni inwestycje w źródło światła Power LED. Jestem laikiem z elektorniki, jednak co nieco ogarniam i chcę swoje światełka złożyć sam (pewność jakości). Wybór padł na 30 sztuk PowerLED 3W (Luxeon Rebel LXML-PD01-0040, czerwony 627nm). Tak więc przy 700mA łykną one jakieś 60W (2,9V forward voltage). Dobrze to w ogole licze?

Z tego co wyczytałem wypadałoby to zasilić ze źródła stałoprądowego. I teraz mam kilka pytań, na które chciałbym znać odpowiedz, a moja wiedza jest zbyt nikła, żeby się na to wszystko samemu porywać:

1. Ile traci się sprawności na zasilaczach z dimmerem (w stosunku do zasilacza bez dimmera)?

2. Jaki zasilacz byłby najsprawniejszy, czego szukać?Mowie o sprawnosci samego zasilacza, nie diod. Myślę nad wariantami 350mA, 700mA, dimmer... Dążę do efektywności powyżej 90%...

3. Czy dwa zasilacze sobie by lepiej z tym poradzily, czy zostac przy 1?

Pozdrawiam
krudnik

Re: Jaki zasilacz stałoprądowy? (PowerLED, sprawność)

Post autor: krudnik »

Aspirant pisze:Witajcie,
Witaj.
Aspirant pisze: przemyśliwuje od kilku dobrych dni inwestycje w źródło światła Power LED. Jestem laikiem z elektorniki, jednak co nieco ogarniam i chcę swoje światełka złożyć sam (pewność jakości). Wybór padł na 30 sztuk PowerLED 3W (Luxeon Rebel LXML-PD01-0040, czerwony 627nm). Tak więc przy 700mA łykną one jakieś 60W (2,9V forward voltage). Dobrze to w ogole licze?
Liczysz dobrze, ale założenia masz trochę nieścisłe. Zgodnie z dokumentacją tej diody przy 700mA typowy spadek napięcia czerwonej diody wynosi 3.6V. Trzeba też uwzględnić, że ta wartość ma duży rozrzut, choć przy 30 sztukach powinno się jakoś uśrednić.
Nieco to dziwne, zwykle czerwone diody mają mniejszy spadek napięcia, ale widać ta dioda nie jest natywna (taka, co od razu produkuje czerwone światło).

Ciekawość mnie jednak zrzera, po co Ci aż tyle czerwonego światła?
Aspirant pisze: Z tego co wyczytałem wypadałoby to zasilić ze źródła stałoprądowego. I teraz mam kilka pytań, na które chciałbym znać odpowiedz, a moja wiedza jest zbyt nikła, żeby się na to wszystko samemu porywać:

1. Ile traci się sprawności na zasilaczach z dimmerem (w stosunku do zasilacza bez dimmera)?
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc dimmer, mam nadzieję że nie taki typowy ściemniacz do żarówek.
Diody ogólnie bardzo ładnie dają się sterować, przy zmniejszeniu mocy ich sprawność nie maleje a wręcz rośnie (minimalnie co prawda). Tyle że sterowanie musi się odbywać poprzez zasilacz.
Można zarówno regulować sam maksymalny prąd wyjściowy zasilacza (o ile jest taka możliwość) jak i stosować regulację PWM (miganie diodami).
Sam zasilacz i tak reguluje podawany na diody prąd, a czy go zmienia, czy nie, na jego sprawność to nie wpływa.
Aspirant pisze: 2. Jaki zasilacz byłby najsprawniejszy, czego szukać?Mowie o sprawnosci samego zasilacza, nie diod. Myślę nad wariantami 350mA, 700mA, dimmer... Dążę do efektywności powyżej 90%...

3. Czy dwa zasilacze sobie by lepiej z tym poradzily, czy zostac przy 1?
To załeży od konkretnego zasilacza jaki planujesz użyć i od układu w jakim chcesz te diody połączyć. Przy 30 diodach i połączeniu szeregowym całości różnica potencjałów pomiędzy skrajnymi diodami przekroczy 100V, wtedy mogą być problemy z przymocowaniem ich do jednego radiatora.
Podaj więcej detali to przedyskutujemy problem.
Aspirant

krudnik pisze: Liczysz dobrze, ale założenia masz trochę nieścisłe. Zgodnie z dokumentacją tej diody przy 700mA typowy spadek napięcia czerwonej diody wynosi 3.6V. Trzeba też uwzględnić, że ta wartość ma duży rozrzut, choć przy 30 sztukach powinno się jakoś uśrednić.
Nieco to dziwne, zwykle czerwone diody mają mniejszy spadek napięcia, ale widać ta dioda nie jest natywna (taka, co od razu produkuje czerwone światło).
Zgadza się, wyłania się brak mojego profesjonalizmu, przez pomylke użylem Vf dla @350mA.

ALE twoja uwaga dala mi do myślenia... Wybrane przeze mnie diody najwyraźniej są malo wydajne, skoro spadek napięcia jest tak wysoki, to na moj rozum żrą po prostu prąd (a ja się tu martwie o sprawność zasilacza!).

Wcześniej próbowałem znaleźc źrodło (sklep) diod LXM2-PD01-0040, które wg specyfikacji wyciągaja 90lm przy 700mA, przy typowym Vf 2,2V (max 2.9), jednak NIGDZIE ich nie było, więc pomyślałem sobie, że to taki marketingowy chwyt, i że te diody są pewnie jakieś "laboratoryjne".

Jednak udało mi się znaleźć coś takiego: http://v-led.com/pages/products/9900_1201_13.html . Są jak najbardziej dostępne, trochę droższe od Lumiluxow, ale po odjęciu kosztów gwiazdek montażowych i zmiejszonych kosztów na drajwery to wychodzi prawie na to samo. No i do tego żrą o 1/3 mniej prądu :mrgreen:

krudnik pisze: Ciekawość mnie jednak zrzera, po co Ci aż tyle czerwonego światła?
Pomrzecie wszyscy jak wam powiem. Potrzebuję czerwone światlo do hodowli roślinek, niektórym tropikalnym gatunkom brakuje czerwieni znad równika. Nie kwitną itd. Przyklad tutaj:

http://cactiguide.com/forum/viewtopic.p ... 7162117772

Calość jest eksprymentalna (drogo wychodzi zakup sprzetu), jednak skuteczność jest niepodważalana, szybszy wzrost roslin, zakwitanie... Żeby osiągnąć to samo na sodówce etc. to trzeba by duuuzo energii. A 625nm LED prawie idealnie mi się wstrzeli w braki widma T5 o kolorku 865.

Aspirant pisze: 1. Ile traci się sprawności na zasilaczach z dimmerem (w stosunku do zasilacza bez dimmera)?
krudnik pisze: Sam zasilacz i tak reguluje podawany na diody prąd, a czy go zmienia, czy nie, na jego sprawność to nie wpływa.
Dobrze wiedzieć. Po zmianie modelu LEDow zamierzam jechac na stałym 700mA. Wg specyfikacji wybranych diod ich sprawność wręcz rośnie w miarę zwiększania prądu :)

krudnik pisze: Przy 30 diodach i połączeniu szeregowym całości różnica potencjałów pomiędzy skrajnymi diodami przekroczy 100V, wtedy mogą być problemy z przymocowaniem ich do jednego radiatora.
Podaj więcej detali to przedyskutujemy problem.
Masz na mysli do jednego radiatora czy zasilacza? Pogrzebalem troche w opisach zasilaczy i rzeczywiscie, znalezc taki powyzej 40W to ciezka sprawa. Dlatego prawdopodobnie zamierzam użyć 2-3 zasilaczy, przy okazji rozdziele rzeczywiscie calosc na 2-3 lampki, a i z chlodzeniem bedzie latwiej.

Pytanie z tematu pozostaje aktualne, tylko założenia się kapkę uściśliły. Potrzebuje zasilacza stałoprądowego (700mA) o możliwie wysokiej sprawności, moc okolice 20-30W. Jesli ktoś ma namiary na taki to prosze o pomoc...

pozdrawiam

edit: na życzenie administracji doedytowałem polskie znaki
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 sie 2010, 20:37 przez Aspirant, łącznie zmieniany 2 razy.
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Zobacz na zasilacze stałoprądowe a w szczególności: Zasilacz EagleRise 5-8x3W LED, stałoprądowy,
Iwyj=700mA, Uwyj= 15-36V DC, do zasilania od 5 do 8 szt. LED3W połączonych szeregowo,
do ceny trzeba doliczyć VAT :sad:

Zastanawia mnie opis V-LED niby 95 lm dla If 350 mA, ale:
dla If = 750 mA Relative Luminous Flux = 1.0, oraz Vf = 2.30 V
dla If = 350 mA Relative Luminous Flux = 0.5, oraz Vf = 2.05 V
Może magiczne 350 mA jest wartością uśrednioną dla zasilaniu impulsowego ?

Osobiście bardzo mi się podoba budowa samej V-LED łatwy sposób montażu na śrubę.

Czy możesz podać cenę i czy można kupić w polsce ?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Witam .
Diody można dostać tutaj - http://pl.farnell.com/jsp/search/browse ... %3D1005754
ObrazekObrazek
Aspirant

mkorbel pisze: Zasilacz EagleRise 5-8x3W LED, stałoprądowy,
Iwyj=700mA, Uwyj= 15-36V
Akurat ten jest wyjątkowo beznadziejny :roll: W dokumentacji napisali sprawność =>70%.

Póki co moim faworytem jest Mean Well LPC-35-700, sprawność 85%. http://www.lediko.com/files/produkty/za ... 5-spec.pdf

Wyższą sprawność (90%) ma wersja 40W, jednak max napięcie 32V warunkuje użycie 5W powerledów; a przy mniejszych obciążeniach sprawność pewnie spada...
mkorbel pisze: Zastanawia mnie opis V-LED niby 95 lm dla If 350 mA, ale:
dla If = 750 mA Relative Luminous Flux = 1.0, oraz Vf = 2.30 V
dla If = 350 mA Relative Luminous Flux = 0.5, oraz Vf = 2.05 V
Może magiczne 350 mA jest wartością uśrednioną dla zasilaniu impulsowego ?
Rownież się zastanawiałem o co chodzi, bo to jest najzwyczajniej zbyt piękne, żeby było prawdziwe. W ich pdfie jest błąd, albo celowy, albo przypadkowy, albo logiczny..wartość 95lm musi być dla 750mA (co też jest lekkim tuningiem, bo inni producenci zwykli podawać dla 700mA). Wystarczy porównać do LMX2, którego dane podałem wyżej. Później natknąłem sie na wersje pdf, w której to już było poprawione. Można też ew. przemnożyć podane wartości o faktor z dwóch dolnych wykresów na stronie 4 (czyli dla 350mA o faktor 0,4).

pozdrawiam
ODPOWIEDZ