FatLight extrime

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

FatLight extrime

Post autor: midi »

Witam, oto co właśnie ukończyłem, jak widać 5xXP-G z soczewką Ledlinka nie poleży w spokoju przy mnie :mrgreen: , tym razem lampka do ręki . Tak jak wspomniałem wcześniej, ciekawy driver od Edima pozwala na wiele, uważam go za bardzo ciekawy projekt i widzę w nim potencjał. Na pewno zobaczycie kilka nowych światełek właśnie z tą elektroniką w środku, trwają prace nad nowym oprogramowaniem które pozwoli na własne definiowanie mocy poszczególnych trybów jak i będzie rozpoznawał dwa progi napięć zasilających, posiada też opcję sterowania nisko prądowego ( kontaktrony, lub inne włączniki o małej obciążalności ) którą zastosuję w lampkach do nurkowania.
W tej konstrukcji zasilanie wynosi 8,4V , opracowałem w związku z tym nowy koszyk który po wstępnych testach uważam za udaną konstrukcję, mieści 4szt 18650, połączone równolegle po 2 szt a następnie szeregowo. Bez problemu można połączyć wszystkie aku równolegle lub wszystkie szeregowo, technicznie nie jest to ograniczone. A tak oto powstał nowy rozciemniacz :wink: .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lampkę złożyłem i wysłałem do nowego właściciela, nawet sobie nie poświeciłem :sad: , tak kiepsko troszkę.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Widzę że akusy dotarły :mrgreen: Fajne świecidło i ciekawy sterownik.
Sometimes darkness can show you the light
DNF

Post autor: DNF »

Zacna lampka! Teraz to ten design do mnie przemawia :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
midi jak zwykle położyłeś wszystkich (no przynajmniej mnie) na kolana kolejną konstrukcją, wspaniała robota.
Ale to nie wszystko, gratulacje należą się też EdiM'owi, piękny układzik Edek, jestem pod wrażeniem.... No i małe pytanko, widzę zwarte pady chyba w miejscu na podwójnego mosfeta, czy to planowany układ sterowania kontaktronem?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
midi

Edkowi chylę czoła, ten driver to kawał dobrej roboty, odpowiem za Niego, Pyra, tak, to do sterowania kontaktronem .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Uuuu... śliczności :) I wewnątrz i na zewnątrz ;) Zwraca uwagę sprytna diodka sygnalizacyjna... Podobają mi się te nowe realizacje :)

Mam pomysł Midi - super byłoby pokombinować z przezroczystą gumką włącznika (czy są takie???) i podświetlać ją właśnie diodą w zależności od stanu naładowania... Efekt byłby pewnie porażający ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Te nowe edimowe wynalazki to tylko na Twoje potrzeby czy będzie jakaś komercyjna wersja kiedyś w sklepie?
Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Z tego co wiem to są plany ze strony Edima na sprzedaż komercyjną, nie do końca jest to pewne ale wiem że coś tam o tym myślał, podstawowa sprawa to cena układu , prawdopodobnie wyraźnie może przekroczyć 100zł . Najlepiej jak poczekamy, niech sam się wypowie w tej kwestii to w końcu jego dzieło :wink: .
Sprawa włącznika podświetlanego od spodu diodką sygnalizacyjną , będzie to już niedługo realizowane w kolejnej zamówionej latarce, włącznik jednak znajdzie się za głowicą a nie jak to często bywa w zakrętce, zastanawiałem się też nad wmontowaniem jakiegoś dwu cyfrowego woltomierza który pokazywał by faktyczny stan akumulatorów. Jak wiecie gdzie taki malutki układzik można by kupić dajcie znać :wink: ciekawie by to mogło wyglądać jak i funkcjonować.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Co tu dużo gadać , robisz konkretne latareczki :super:
Tylko zastanawia mnie jedno skąd wziąć uchwyt do roweru na takiego kabana i czy go w ogóle utrzyma :-| :?:
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Uchwyt? energysnake, jaki uchwyt? Do takiej konkret-latarki to się kółka dokręca i na niej jeździ :D
Rower byłby zbędnym dodatkiem... :)

Midi - imponujące światełko.
Awatar użytkownika
midi

Energysnake - hehe, kto by coś takiego na rower zakładał, to latarka do ręki :wink: , mam już wiadomość że właściciel jest zadowolony, zamówił drugą sztukę, tak więc niedługo pokażę następną, tym razem włącznik zrobię za głowicą co by było wygodniej.
Pozdrawiam.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

swietlik, fajny byłby taki ... samojazd ( ;-) ) z napędem fotonowym, tylko należałoby zamontować drugą dużo mniejszą latarkę świecącą w przeciwnym kierunku, aby oświetlała nam drogę przed nami! ;)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Jeśli chodzi o driver to jest w fazie opracowywania nowego oprogramowania z możliwością programowania trybów przez użytkowników. W pierwszym podejściu będzie do wyboru 4 tryby ciągle programowane. Coś już zaczyna działać.
Jeśli ktoś ma na ten temat uwagi, to chętnie posłucham.

W planach automatyczne rozpoznawanie zasilania, aby dobrze działał wskaźnik poziomu baterii.

Co do samego drivera to wyszła bardzo fajna konstrukcja. Wysoka sprawność - 87% w pierwszym teście. Ściemnianie liniowe, nie zaś PWM na niższych trybach. Daje to brak jakiegokolwiek strobowania oraz zwiększa sprawność na niskich trybach.

Driver zabezpieczony przed odwrotnie podłączonym zasilaniem. Na pokładzie też mosfet i sterowanie niskoprądowe zasilaniem.

Nie wykluczone, że będzie w stanie zasilić w mocniejszej wersji nawet 8 XPG @1,5A z zasilania ok. 12V.

Co do sprzedaży samego drivera rozważę taką opcję, ale na pewno jest to propozycja dla nieco bardziej obeznanych z elektroniką użytkowników.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Dzięki za odpowiedź. Te 8 XPG bardzo mnie ucieszyło bo coraz poważniej myślę o lampce na 7xXPG w soczewce Ledlinka. Pewnie dopiero na wiosnę się za nią zabiorę. Tę albo przyszłą :twisted:
Obrazek
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

EdiM pisze:Witam
Jeśli chodzi o driver to jest w fazie opracowywania nowego oprogramowania z możliwością programowania trybów przez użytkowników. W pierwszym podejściu będzie do wyboru 4 tryby ciągle programowane. Coś już zaczyna działać.
Jeśli ktoś ma na ten temat uwagi, to chętnie posłucham.

W planach automatyczne rozpoznawanie zasilania, aby dobrze działał wskaźnik poziomu baterii.

Co do samego drivera to wyszła bardzo fajna konstrukcja. Wysoka sprawność - 87% w pierwszym teście. Ściemnianie liniowe, nie zaś PWM na niższych trybach. Daje to brak jakiegokolwiek strobowania oraz zwiększa sprawność na niskich trybach.

Driver zabezpieczony przed odwrotnie podłączonym zasilaniem. Na pokładzie też mosfet i sterowanie niskoprądowe zasilaniem.

Nie wykluczone, że będzie w stanie zasilić w mocniejszej wersji nawet 8 XPG @1,5A z zasilania ok. 12V.
EdiM pisze: Co do sprzedaży samego drivera rozważę taką opcję, ale na pewno jest to propozycja dla nieco bardziej obeznanych z elektroniką użytkowników.

Czym trzeba się wkupić od łask, aby móc kupić taki driver? :)
Niestety, nie należę do bardziej obeznanych, a do tych mniej, więc może to być nie do przeskoczenia.

Czy ten driver jest lub będzie kiedyś w sprzedaży ogólnej?
ODPOWIEDZ