Problem z palnikiem HID

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
waldek.leg

Problem z palnikiem HID

Post autor: waldek.leg »

Kupiłem palnik (hid) z trzonkiem H3 poprosiłem o barwę 4300K albo 5000K sądząc po barwie to bliższe jest 4300K ale nie o tym miałem, w palniku miedzy elektrodami widać jakąś żółta substancje która ewidentnie jest widoczna w beamshocie jako żółta plama, sprzedawca twierdzi ze podobno po około 20 godz pracy takiej żarówki to żółte "coś" co siedzi w palniku ma zniknąć, ile w tym prawdy ? Niczego nie zauważyłem takiego w innych palnikach z jakimi miałem styczność, czy reklamować pomimo tego co sprzedawca twierdzi czy czekać, co radzicie ?
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Zolte to sie robi jak palnik juz troche poswieci. Bynajmniej u siebie takie cos zauwazylem.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
waldek.leg

Fluxor pisze:Zolte to sie robi jak palnik juz troche poswieci. Bynajmniej u siebie takie cos zauwazylem.
Co masz na myśli trochę poświeci ? Czy jak palnik był nowy miałeś tam jakieś żółte świństwo widać to gołym okiem że jedna strona tej małej banieczki jest zabarwiona coś wylane czy coś takiego, czy nic tam nie było ? U mnie była też jakby kropla cyny po moim pierwszym odpaleniu żarówki ta kropla zamieniła się w małe kropelki które poprzyklejały się do elektrod i tam już zostały, palnik popracował z 5 godzin i nic się nie zmieniło, podejrzewam ze dostałem jakiś używany ale z drugiej strony nic na to nie wskazuje, konektory nie nosiły żadnych oznak użycia trzonek żarówki bez śladów wiec troszkę mi ta teoria nie pasuje ...
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

To żółte to skrystalizowane sole, które po odpaleniu palnika wyparują i nadadzą światłu odpowiednią barwę. M.in. ze względu na nie HIDa nie można włączyć kilka minut po wyłączeniu. To całkowicie normalne zjawisko.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Kupilem uzywany zestaw takze mialem juz to cos w bankach.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
waldek.leg

Fluxor pisze:Kupilem uzywany zestaw takze mialem juz to cos w bankach.
Palnik działa jak należy, żółte przebarwienie zniknęło, znaczy tak ma być, dopóki nie ustabilizuje się jego temperatura barwowa to takie cuda mogą występować, generalnie dziękuję za pomoc problem rozwikłany.
z pozdrowieniami Waldek,
ODPOWIEDZ