Sterownik SMD do Diody laserowej.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Venom

Sterownik SMD do Diody laserowej.

Post autor: Venom »

Witam,

Panowie niestety padł mi celownik laserowy, na nowy nie ma pieniążków a na przydał nie ma co liczyć.

Postanowiłem go rozebrać i przetestować z diodą laserową, wyjętą z nagrywarki DVD zasilanie na Lm317 i widzę że dioda idealnie pasuje jako zamiennik.
Tylko niestety driver musi być dużo mniejszy aby wszedł do obudowy.

Mam w domu kilka sterowników do latarek, mam driver z zielonego pointera tylko nie potrafię go uruchomić, mam też kilka sampli np. max 16819ATT+ mam jeszcze jakieś sample też maxa ale niestety nie wiem co to a napisane jest na nich "2401 B5ZA SIM" obudowa taka sama jak ten wcześniejszy.
Mam też w domu pełno złomu elektronicznego i myśle że można coś nanich znaleź co by się nadało do wykorzystania.

Nie potrzebuje żadnych regulacji napiecia ani innych bajerów, chciałbym żeby laserek było dobrze widać ale żeby nie był żyłowany, podejżewam że będziecie lepiej wiedzieć ile w niego pompować.
Zasilanie moge je troszkę zmodyfikować ale najlepiej jak by było 3-6 szt baterii zegarkowych małych, nic innego raczej mi się nie zmiesci, chyba że macie jakieś pomysły ;)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ale LM317 występuje też w obudowie SMD SO-8 i jest w tej formie dość łatwo dostępny.

Możesz też zajrzeć tu , najprostszy układ to dwie diody, dwa rezystory i tranzystor, w SMD to będzie maleństwo.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Venom

Uwaliłem tą diode :cry:

Na szczęscie Kolega poratował nową, nie chciałbym jej spalić.

Pyra Bardzo mi wstyd ale wolałbym gotowca.
Na sterowniku z zielonego pointera mam dwa tranzystorki, na jednym jest M Y na drugim NY, nada się to?

Ewentualnie jak już wspomniałem kilka tranzystorków z sterowników, jakie dobrać rezystorki pod 4,5V (3x mała bateria zegarkowa, ew do testów lion)?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
OK, podaj prąd jakim ma być zasilana dioda, i coś wymyślimy ;)

Pozdrawiam
Venom

Myśle że 180mA wystarczy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Venom pisze:Myśle że 180mA wystarczy.
No to schemat (z mojego tematu) z dwoma diodami i tranzystorem, rezystor 3,2 - 3,5Ω; lub LM317 w układzie źródła prądowego z rezystorem 6,9Ω (niestety takiego w szeregu nie ma) więc trzeba złożyć 3 i 3,9Ω.
Wydaje mi się jednak, że warto zainwestować w LMa, bo dla tranzystorów w obudowach SOT-23 to może być za dużo, a ostatecznie oba układy zajmą podobną ilość miejsca.

Pozdrawiam
krudnik

Post autor: krudnik »

Nie wiem, jak to jest teraz, ale dawno temu diody laserowe nie były zasilane źródłem prądowym - wymagały one optycznego sprzężenia zwrotnego - pod wzgledem układowym był to transoptor, dwie nożki to dioda, dwie kolejne fotodioda kontrolująca świecenie.
ODPOWIEDZ