Projekt "Luminus on the bike"
Projekt "Luminus on the bike"
Witam wszystkich, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zrobienie lampy rowerowej opartej na diodzie Luminus SST-90. Mam juz dość mocną lampę rowerową własnej produkcji ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc postanowiłem od przyszłego miesiąca zacząć budowę. Pierwsza sprawa jaka mi się nasuwa to czy ktoś z obecnych na forum byłby w stanie wytoczyć body które będzie w stanie odprowadzić ciepło z takiej diody?? A może ktoś ma już gotowe na sprzedaż?? Mam tu głównie na myśli Midiego, i inne osoby z dostępem do tokarki lub frezarki. Lampa będzie używana głównie w ruchu i czasami na postoju ale raczej przez krótki czas, więc nie powinno być większego problemu z chłodzeniem o ile body będzie sensownie zaprojektowane i wykonane. Jaki mógłby być koszt wykonania takiego body?? Druga sprawa to jaki driver wybrać, jaki kolimator lub ref. Zależy mi raczej na szerokim świetle o zasięgu do 100m (jazda po lesie z prędkościami około 30-35km/h). Zasilanie to oczywiście nieśmiertelne LI-ON, zastanawiam się tylko jakie. Zwykłe 18650 czy jakieś grubaski o większej pojemności np 25500? Oczywiście zasilanie zewnętrzne, nie umieszczone w body. Kolejny znak zapytania to czy szukać drivera 9A czy może kupić dostępny na allegro 5A?? Czy jakiekolwiek body wytrzyma 9A?? Będę wdzięczny za wypowiedzi...
Co do body to proponował bym jednak aby miało żebra wzdłuż kierunku jazdy, więc toczenie odpada trzeba frezować. Jak by nie patrzeć będzie z tego niezła grzałka.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Pichu, pod koniec sierpnia mamy nadzieje się spotkać w większym gronie, wiec możemy podyskutować sobie na ten temat
Mamy kolejnego oświeconego z Bydgoszczy, jak się okazało też ma chrapkę na lampkę z SST-90 i ma dostęp do bajerów typu tokarka. Może uda Wam się zrobić wspólne zamówienie u tokarza?
Wieczorem lub jutro założę wątek nt spotkania.
Pozdrawiam
DNF
Mamy kolejnego oświeconego z Bydgoszczy, jak się okazało też ma chrapkę na lampkę z SST-90 i ma dostęp do bajerów typu tokarka. Może uda Wam się zrobić wspólne zamówienie u tokarza?
Wieczorem lub jutro założę wątek nt spotkania.
Pozdrawiam
DNF
Hej, na pierwszy rzut widzę dwa problemy, dobór optyki jak i drivera. Samo body nie jest problemem jednak do póki nie mamy wybranych elementów nic nie można zaprojektować. Szczerze nie spotkałem jeszcze dobrej optyki do Luminusa do zastosowań rowerowych, sama dioda nie ma najwyższej sprawności jak pamiętam coś koło 100lm z wata, nie wiem czy koniecznie upierał bym się by użyć tego leda. Elektronika powinna mieć zabezpieczenie termiczne co by się dioda nie usmażyła więc z wyborem jej nie będzie łatwo. Jak zauważyłeś pewnie ja obrałem kierunek wieloledowy , XP-G są chyba najlepszym możliwym wyborem na tą chwilę, ja przynajmniej tak sądzę. Optyka pod XP-G jest łatwo dostępna a elektronika możliwa do dostania. To mój pogląd w tym temacie, oczywiście nie traktuj tej wypowiedzi jako wyrok, spokojnie można zbudować lampkę na Luminusie jednak będzie to nie co utrudnione a drogę trzeba będzie przecierać na ale to jest w tym najlepsze . Jeżeli będę mógł jakoś pomóc od strony technicznej to daj znać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.