Samoróbkowy pojemnik na 4 akumulatory 18650 , na szybko :)
- ChieftainY2k
- Kontakt:
Samoróbkowy pojemnik na 4 akumulatory 18650 , na szybko :)
Może kogoś zainteresuje.
Przepis jak na szybko zrobić pojemnik na 4 ogniwa 18650 , dysponując ograniczonym czasem i dostępem do części
Opis:
http://chieftainy2k.net/album,8890,fa92 ... otype.html
Potrzebne materiały:
- dwustronny gruby laminat miedziany
- cyna, lutownica
- sprężynki lub podobne (dla wykonania styków)
Rezultat:
Przepis jak na szybko zrobić pojemnik na 4 ogniwa 18650 , dysponując ograniczonym czasem i dostępem do części
Opis:
http://chieftainy2k.net/album,8890,fa92 ... otype.html
Potrzebne materiały:
- dwustronny gruby laminat miedziany
- cyna, lutownica
- sprężynki lub podobne (dla wykonania styków)
Rezultat:
Ostatnio zmieniony niedziela 01 sie 2010, 12:22 przez ChieftainY2k, łącznie zmieniany 2 razy.
ChieftainY2k
- ChieftainY2k
- Kontakt:
W moim przypadku idzie nie więcej niż 1A, więc nie ma problemu, oczywiście masz rację, że przy solidnym prądzie styki mogą się rozgrzać.upek pisze:W porządku, za wyjątkiem sprężynek(powinny być blaszki stykowe) - mam złe doświadczenia ze spręzynkami w koszyczku - przy 4A rozgrzały się do czerwoności, aż sie bałem o li-iony
ChieftainY2k
-
A wie ktoś może, gdzie w Wawie mogę kupić taki grubszy dwustronny laminat? Pozdrawiam i dziękuję.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 lip 2010, 12:47 przez tow.molibden, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki za cynk, jutro sprawdzę.
Wczoraj zrobiłem analogiczny pojemnik z kartonu i nasączyłem go potem żywicą epoksydową. Byłby ok, ale trochę mi się zwichrował, więc robię jeszcze raz. Idealnym tworzywem będą kartonowe podstawki pod kufel - są grube i sztywne. Po zmontowaniu znów go nasączę żywicą i będzie gites. Czas wykonania - ok 40 minut.
Wczoraj zrobiłem analogiczny pojemnik z kartonu i nasączyłem go potem żywicą epoksydową. Byłby ok, ale trochę mi się zwichrował, więc robię jeszcze raz. Idealnym tworzywem będą kartonowe podstawki pod kufel - są grube i sztywne. Po zmontowaniu znów go nasączę żywicą i będzie gites. Czas wykonania - ok 40 minut.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 lip 2010, 12:46 przez tow.molibden, łącznie zmieniany 1 raz.
- ChieftainY2k
- Kontakt:
- ChieftainY2k
- Kontakt:
Ja miałem ten sam problem - brak dostępnych pod ręką sprężynek, dlatego kupiłem najprostszyMardoQ pisze:Mam pytanko gdzie można kupić sprężynki/blaszki na styki? Fajnie było by gdyby dało się fizycznie we Wrocławiu
pojemnik na baterie AA (jest na zdjęciu najbardziej po lewej stronie , dosłownie za 2zł ) i wyciąłem sprężynki
ChieftainY2k
- ChieftainY2k
- Kontakt:
A co rozumiesz przez pojęcie "większym" ?DNF pisze:Które palą się przy większym prądzie.
[ Dodano: 1 Sierpień 2010, 12:25 ]
Laminat po pomalowaniu farbą do metalu zyskał na wyglądzie.
Dodatkowo gumka wycięta z dętki rowerowej pisuje się idealnie trzymając baterie w miejscu.
Kwestia wodoszczelności pozostaje jednak dalej nie zamknięta
Więcej tutaj:
http://www.chieftainy2k.net/picture,889 ... l#id-12366
ChieftainY2k
Tylko wtedy ogniw już nie wyciągniesz, a przydała by się jednak możliwość ładowania każdego oddzielnie. Ja bym na to założył jakiś balonik gumowy albo woreczek z grubej folii i obwiązał na kablu sznurkiem mocno. Pozostaje tylko kwestia estetyczności takiego rozwiązania
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01