Projektor Halogenowy CREE zamiast 150W

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Fluxor

Projektor Halogenowy CREE zamiast 150W

Post autor: Fluxor »

Do zbudowania użyto:

1. Projektor Halogenowy 150W

2. Sterownik z DXa. GU10 1*3W 650~700mA Constant Current Regulated LED Driver (85~265V Input)

3. Dioda CREE z demontażu

4. Pasta Fujik

5. Kawałek radiatora

Postęp prac:

Radiator przycięty i podpiłowany tak aby wszedł dokładnie tam gdzie chciałem. Dioda przyklejona Fujikiem. Sterownik podłączony do kostki zasilającej i schowany z tyłu. Miejsca styku radiatora z resztą obudowy posmarowane Fujikiem.

W odbłyśniku wycięta dziura tak aby opierał się na radiatorze.

Dopasowany aby mniej więcej siedział prosto. Przyklejony silikonem do obudowy.
Temperatura radiatora

Pomiary po 1 godzinie świecenia wykazywały nadal temperaturę w okolicy 30 stopni

Uwagi i wnioski

Doskonale nadaje się do zamontowania przed drzwiami albo przy garażu. Powiesiłem go na balkonie i w zupełności wystarczył do oświetlania podwórka jako światło pozycyjne. Super jasno nie jest ale widać czy ktoś kręci się koło domu poza tym wychodząc samemu na dwór widać co leży pod nogami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aktualnie jest zamontowany Oslon

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 paź 2011, 11:20 przez Fluxor, łącznie zmieniany 2 razy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Elegancko wyszło i ładnie świeci :) Gratki.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ostatnio przerabiałem podobny halogen w alu skorupie. Na pokład poszło 3xXP-G R5, przetwornica step-downa na AX2002 dająca 1.25A (około 5PLN z DX) w szeregu oraz zasilanie z tanich zasilaczy od sprzętu sieciowego (router/modem) 15V i 1.2A za całe 7 czy 8 złotych. Generalnie najtrudniejsze w tej konstrukcji jest dokładne splanowanie wewnętrzej powierzchni obudowy od środka, potem idzie określonej długości płaskownik alu (tak aby umieścić LEDy na wysokości reflektora). Co mogę doradzić to warto zaślepić te boczne otwory po żarniku nawet zwykła folią spożywczą alu (podkleić od środka). W ten sposób nie tracimy cennych procent emisji które tam bezpowrotnie przepadają :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

A te dziury nie dają dodatkowej wentylacji - przepływ powietrza wokół radiatora? Bo obudowa chyba nie odbiera za dużo...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

dobrze spasowane klocki alu bardzo dobrze oddają ciepło na obudowę, a że jest ona metalowa, to i ciepło bardzo skutecznie jest oddawane na zewnątrz :)
Zabawa się zaczyna przy 5xXPG ze zmieszczeniem tego w środku.
i uwaga- te driverki z DX grzeją się ;P
rolex24

Post autor: rolex24 »

niestety ta dioda xr-e nie nadaje sie sie do takiego odblysnika poniewaz soczewka jest na 90stopni.xp-g przy 125 stopniach zdecydowanie lepsza
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Temat mnie zainteresował ale nie widzę zdjęć !

>Fluxor możesz "odświeżyć" zdjęcia ?

edit:

O teraz wszystko ładnie widać, dzięki .
ODPOWIEDZ