Projektor Halogenowy CREE zamiast 150W
Projektor Halogenowy CREE zamiast 150W
Do zbudowania użyto:
1. Projektor Halogenowy 150W
2. Sterownik z DXa. GU10 1*3W 650~700mA Constant Current Regulated LED Driver (85~265V Input)
3. Dioda CREE z demontażu
4. Pasta Fujik
5. Kawałek radiatora
Postęp prac:
Radiator przycięty i podpiłowany tak aby wszedł dokładnie tam gdzie chciałem. Dioda przyklejona Fujikiem. Sterownik podłączony do kostki zasilającej i schowany z tyłu. Miejsca styku radiatora z resztą obudowy posmarowane Fujikiem.
W odbłyśniku wycięta dziura tak aby opierał się na radiatorze.
Dopasowany aby mniej więcej siedział prosto. Przyklejony silikonem do obudowy.
Temperatura radiatora
Pomiary po 1 godzinie świecenia wykazywały nadal temperaturę w okolicy 30 stopni
Uwagi i wnioski
Doskonale nadaje się do zamontowania przed drzwiami albo przy garażu. Powiesiłem go na balkonie i w zupełności wystarczył do oświetlania podwórka jako światło pozycyjne. Super jasno nie jest ale widać czy ktoś kręci się koło domu poza tym wychodząc samemu na dwór widać co leży pod nogami.
Aktualnie jest zamontowany Oslon
1. Projektor Halogenowy 150W
2. Sterownik z DXa. GU10 1*3W 650~700mA Constant Current Regulated LED Driver (85~265V Input)
3. Dioda CREE z demontażu
4. Pasta Fujik
5. Kawałek radiatora
Postęp prac:
Radiator przycięty i podpiłowany tak aby wszedł dokładnie tam gdzie chciałem. Dioda przyklejona Fujikiem. Sterownik podłączony do kostki zasilającej i schowany z tyłu. Miejsca styku radiatora z resztą obudowy posmarowane Fujikiem.
W odbłyśniku wycięta dziura tak aby opierał się na radiatorze.
Dopasowany aby mniej więcej siedział prosto. Przyklejony silikonem do obudowy.
Temperatura radiatora
Pomiary po 1 godzinie świecenia wykazywały nadal temperaturę w okolicy 30 stopni
Uwagi i wnioski
Doskonale nadaje się do zamontowania przed drzwiami albo przy garażu. Powiesiłem go na balkonie i w zupełności wystarczył do oświetlania podwórka jako światło pozycyjne. Super jasno nie jest ale widać czy ktoś kręci się koło domu poza tym wychodząc samemu na dwór widać co leży pod nogami.
Aktualnie jest zamontowany Oslon
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 paź 2011, 11:20 przez Fluxor, łącznie zmieniany 2 razy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Ostatnio przerabiałem podobny halogen w alu skorupie. Na pokład poszło 3xXP-G R5, przetwornica step-downa na AX2002 dająca 1.25A (około 5PLN z DX) w szeregu oraz zasilanie z tanich zasilaczy od sprzętu sieciowego (router/modem) 15V i 1.2A za całe 7 czy 8 złotych. Generalnie najtrudniejsze w tej konstrukcji jest dokładne splanowanie wewnętrzej powierzchni obudowy od środka, potem idzie określonej długości płaskownik alu (tak aby umieścić LEDy na wysokości reflektora). Co mogę doradzić to warto zaślepić te boczne otwory po żarniku nawet zwykła folią spożywczą alu (podkleić od środka). W ten sposób nie tracimy cennych procent emisji które tam bezpowrotnie przepadają
Sometimes darkness can show you the light