Witajcie,
Niestety po raz kolejny muszę się Was poradzić, bo sam nie daję rady. Posiadam reflektor Wesem 2HO, na podstawie którego robię HIDa. Wygląda on tak:
Efekt przerósł moje oczekiwania, świeci pięknie, ale sam w sobie jest trochę mało przenośny. Do tej pory myślałem o umieszczeniu go w... rurze kanalizacyjnej o średnicy 200mm, ale wizja chodzenia wśród ludzi z rurą kanalizacyjną mnie zniechęciła. Myślałem też z zamocowaniu przetwornicy i całej elektryki pod reflektorem i zrobić latarkę pionową noszoną jak wiadro, ale raczej nie jest to rozwiązanie dla HIDa. Proszę bardzo, może ktoś z Was ma predyspozycje do wymyślania obudów i mógłby podrzucić jakiś pomysł jak zrobić z tego latarkę, żebym mógł ją z przyjemnością nosić, bo to jest jak narazie jedyny problem, który uniemożliwia mi dokończenie dzieła.
Pozdrawiam
Obudowa do HIDa
- Calineczka
- Kontakt:
Ze skrzynką całkiem dobry pomysł. Można by zrobić coś podobnego do Streamlight Lite Box, szukam właśnie takich skrzynek z nieruchomą rączką, a jak nie znajdę to ze sklejki zrobię sam. Gdybym teraz robił HIDa to bym kupił jakiś szperacz i przerobił, ale tak się składa, że reflektor już mam, więc szkoda by było tego nie wykorzystać, zwłaszcza że reflektor jest całkiem niezły.
Z rurą kanalizacyjną to wcale nie głupi pomysł. I nie zrażaj się jej wyglądem. Możesz ją pomalować lakierem w spraju i wychodzi to naprawdę rewelacyjnie jeżeli masz jakieś zdolności manualne. Kiedyś pomalowałem w aucie konsole środkową, która była szara i z fakturą. Primer do plastików, szpachlówka w spraju, papierek, dużo szlifowania, primer, czarny metalik i clar na koniec. Z trwałością też jest ok (no chyba że chcesz tym rzucać), tylko dużo warstw claru. Jak dobierzesz fajny kolorek i dorobisz rączkę będzie wyglądać rewelacyjnie. Tylko rura najlepiej z tych ceglastych, są twardsze. Jak byś chciał informacji jak malować służę pomocą. Lakiernikiem nie jestem ale coś tam malowałem z niezłym skutkiem. Polecam produkty firmy Motip, chyba najlepsze na rynku.