Pytanie o dobór drivera i emitera

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mlopus

Pytanie o dobór drivera i emitera

Post autor: mlopus »

Witam wszystkich uprzejmie jako nowy użytkownik forum.
Moje pytanie może wydać się banalne, ale mimo trzech dni lektury forum nadal nie mam jasności, a może inaczej w czasach wąskiej specjalizacji stoję niczym przed wyborem pralki automatycznej i nie potrafię ocenić czy te wszystkie jet systemy i obroty x 2000 są mi potrzebne. Jestem posiadaczem prostej latarki - 5W Luxeon Lumiled 3-AAA MXDL Flashlight, to początek mojej przygody z led, ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, a konieczność poprawy chińskiej produkcji pojawiła się niespodziewanie poddałem ją ostatnio rozbiórce na czynniki pierwsze. Zaskoczeniem jest dla mnie brak drivera, a raczej jego imitacja? no chyba, że coś przeoczyłem? jak również ogólna prostota konstrukcji. Zastanawiam się , czy zamiast kupić nową latarkę, myślałwem o czymś z MC-E, nie wymienić emitera i drivera. Moje pytanie brzmi czy mogę zastosować Cree XPE WC-Q5 LED Emitter on 20mm Base oraz np. driver 3V~8.4V 5W Cree 3-Mode Circuit Board for Flashlights (16.7mm*5.6mm) ? czy to ma sens ? lub być może polecacie coś innego? Dodam, że obecnie używam latarki w domu, w samochodzie i traktuję ten egzemplarz jako materiał ćwiczenia sportowego, czyli chcę zdobyć pierwsze doświadczenia i wiedzę
pozdrawiam
mlopus
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

mlopus, witamy ;)
Zdjęcia twojej latareczki ułatwiły by pomoc. Moim zdaniem to dobry poligon na eksperymenty. Co prawda zasilanie AAA jest kiepskie, ale...wygodne. Jak najbardziej może się udać wstawienie tam XP-G z kolimatorem jak i sterownika z trybami. A może i ogniwo 18650 się zmieści zamiast 3xAAA?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Dioda jest jak najbardziej na miejscu, tylko nie wiem który to sterownik, podaj może linka....
Problem pojawia się przy zasilaniu, 3xAAA to nie najlepsze źródło zasilania, z reguły bardzo kiepska jakość wykonania koszyczków (chyba nawet celowa, bo robią za rezystor ograniczający prąd diody), nie pozwoli Ci na uzyskanie odpowiednich prądów. Sprawdź, czy w miejsce koszyczka, udało by Ci się wcisnąć ogniwo 18650.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dioda jest jak najbardziej na miejscu, tylko nie wiem który to sterownik, podaj może linka....
Problem pojawia się przy zasilaniu, 3xAAA to nie najlepsze źródło zasilania, z reguły bardzo kiepska jakość wykonania koszyczków (chyba nawet celowa, bo robią za rezystor ograniczający prąd diody), nie pozwoli Ci na uzyskanie odpowiednich prądów. Sprawdź, czy w miejsce koszyczka, udało by Ci się wcisnąć ogniwo 18650.

Pozdrawiam

PS: O Calineczka być szybszy ;)
mlopus

Dziękuję za reakcję i błyskawiczną odpowiedź, zresztą idea tego typu projektów www, to gromadzenie wiedzy zbiorowej, ot taka mała dygresja. Linki poniżej:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25517
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25367
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3405
Czyli inaczej mówiąc elementy układanki.
No właśnie, ale zmiana zasilania na 18650 to już właśnie pokusa posiadania MC-E, z drugiej strony AAA jest bardziej uniwersalne, kupić nową latarkę mogę łatwo, za wszystko zapłacę mastercard, jeśli sam zrobię coś fajnego bezcenne :-)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

mlopus, ten sterownik sobie odpuść. Zmierz, jaka dioda, na jakim podłozu wejdzie Ci do latarki. WC to trochę niebieszczący bin, moze coś z MARITEX-u? Soczewki tez tam dostaniesz. Zwymiaruj co masz, tzn. dziurę na sterownik(fotki!), miejsce na MCPCB z ledem.... Jako ze XP-G mają dość niskie Vf można by pomyśleć o sterowniku na bazie AMC7135, np. ten:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190

ale przy zasilaniu z AAA chyba przydało by się odciąć sterowanie jednego AMC-ka, zmniejszy to prąd w leda do ok. 0,7A
mlopus

Pyra pisze:Witam

Pozdrawiam

PS: O Calineczka być szybszy ;)
Koszyczek ma 21,5mm średnicy i 57-60 mm długości więc 18650 wyglada na mniejsze ogniwo jeśli się nie mylę, a jednak się mylę średnica jest mniejsza, ale długość 5 mm większa.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Z tego co widzę, to zamiast tego koszyka powinno się bez większych problemów zmieścić ogniwo 18650, do tego sterownik, który zaproponował Calineczka i wyjdzie całkiem przyjemne światełko... chyba, że pod LEDem jest duża dziura, bo wielka to raczej nie jest ;)

Pozdrawiam
mlopus

Calineczka pisze:mlopus, ten sterownik sobie odpuść. Zmierz, jaka dioda, na jakim podłozu wejdzie Ci do latarki. WC to trochę niebieszczący bin, moze coś z MARITEX-u? Soczewki tez tam dostaniesz. Zwymiaruj co masz, tzn. dziurę na sterownik(fotki!), miejsce na MCPCB z ledem.... Jako ze XP-G mają dość niskie Vf można by pomyśleć o sterowniku na bazie AMC7135, np. ten:

ale przy zasilaniu z AAA chyba przydało by się odciąć sterowanie jednego AMC-ka, zmniejszy to prąd w leda do ok. 0,7A
Pięknie tylko mało rozumiem, średnica podstawki diody to ok 20 mm, czy o to chodzi?
mówię o bazie na której jest dioda, podobnie miejsce na sterownik to 20 mm średnicy, oraz 17 mm głębokości, zastanawiam się również czemu sterowniki mają mniejszą średnicę i co z tym fantem zrobić? Odcięcie AMC-ka? mam nadzieję, że mnie nie obrażasz to jakiś wyższy stopień wtajemniczenia.

[ Dodano: 10 Czerwiec 2010, 22:36 ]
Calineczka pisze:mlopus, ten sterownik sobie odpuść. Zmierz, jaka dioda, na jakim podłozu wejdzie Ci do latarki. WC to trochę niebieszczący bin, moze coś z MARITEX-u? Soczewki tez tam dostaniesz. Zwymiaruj co masz, tzn. dziurę na sterownik(fotki!), miejsce na MCPCB z ledem.... Jako ze XP-G mają dość niskie Vf można by pomyśleć o sterowniku na bazie AMC7135, np. ten:

Może to coś wniesie - fotki. Jak mi się uda dodać, coś nie gra jak na razie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

mlopus pisze: Pięknie tylko mało rozumiem, średnica podstawki diody to ok 20 mm, czy o to chodzi?
mówię o bazie na której jest dioda, podobnie miejsce na sterownik to 20 mm średnicy, oraz 17 mm głębokości, zastanawiam się również czemu sterowniki mają mniejszą średnicę i co z tym fantem zrobić? Odcięcie AMC-ka? mam nadzieję, że mnie nie obrażasz to jakiś wyższy stopień wtajemniczenia.
Sterowniki mają z reguły średnicę 17mm, niestety będziesz musiał pokombinować jak zwiększyć jego średnicę do tych 20mm...

AK-47 / SKU6190 Ten temat zawiera sprawozdanie z przeróbki driverka, jest tam pokazane jak odciąć dwa AMC-ki, odcinając jeden, przecinasz ścieżkę biegnącą do jego prawej nóżki, lub wylutowujesz go całego.
AMC to popularna nazwa układu AMC7135, będącego stabilizatorem prądu około 350mA. Łącząc kilka układów równolegle, otrzymujemy prądy 2 - 700mA, 3 -1050mA, 4-1400mA.

Pozdrawiam
mlopus

Ostatnio zmieniony piątek 11 cze 2010, 12:39 przez mlopus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Niestety muszę Cię zmartwić, bez inwestycji w nową lub przeróbkę tej piguły, za dużo z tej latarki nie wyciśniesz. Star (MCPCB) opiera się tylko krawędziami o pigułę i tędy oddaje ciepło, przy większym prądzie, dioda będzie bardzo gorąca.
No i dioda, która jest, to koło Luxeona raczej na półce nawet nie leżała, tak więc nawet wymiana samej diody przyniesie poprawę, ale będzie konieczna przeróbka reflektora (powiększenie otworu pod diodę).

Pozdrawiam
mlopus

Tak mi się wydawało, że małe chińskie rączki tą diodę jakoś tak dziwnie dobrały, czyli podsumowując otwór reflektora można powiększyć i tu nie widzę większego problemu, poczytam o chłodzeniu i zobaczymy, hm mówisz, że tylko krawędzie czyli w innych konstrukcjach pewnie będzie to cała powierzchnia, pomyślę jak to zrobić, dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Pooglądaj recenzje innych latarek, tak najczęściej są zdjęcia piguły, w wielu projektach są też fotki samych piguł bez diody czy driverka, możesz sie zoriętować jak to powinno wyglądać.

Ogólnie masz rację, pod diodą powinna być pełna płaska powierzchnia do odbierania ciepła i przekazywania na body.

Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Witaj :)
Jesli bardzo chcesz zrobic ta lampke samemu, to mozesz sie pokusic o wytoczenie piguly od zera.
Mysle, ze zrobienie takiego malego elementu nie bedzie kosztowac majatku, a zaoszczedzisz sobie duzo niepotrzebnych nerwow.
Jesli chcialbys sam rozwiazac ten problem, to mozesz kupic rurke miedziana no i odpowiednia ja podocinac poszlifowac i bedzie dobrze:)
Najprosciej bedzie przyciac dwa kawalki rurki, jeden kawalek krotszy od drugiego kilka mm, naciac, wpasowac jeden fragment w drugi i wcisnac w pigule. W ten sposob bedzie mogl wlutowac driver. Gorzej bedzie jesli chodzi o dziure pod dioda.
Dobrze zamontowane rurki zwieksza powierzchnie, ale szalu nie bedzie.
Pozdrawiam
DNF

PS mlopus, poprawilem Twojego posta ze zdjeciem. Bylo za duze i strona sie rozjechala.
ODPOWIEDZ