Dziwne halogenowe/palnikowe zródła światła i nie tylko

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
swiezakww

Dziwne halogenowe/palnikowe zródła światła i nie tylko

Post autor: swiezakww »

Witam was koledzy :)
Jestem Świeżakiem pod względem modyfikacji latarek ale wierze ,że powoli ten dystans niewiedzy dzięki temu forum będzie skracany.

A więc mam dwa urządzenia świetlne przypominające lampy palnikowe jak do projektorów .
Ale co to jest to kompletnego pojęcia nie mam i jak to odpalić ,żeby sprawdzić czy świeci i jak świeci.

pytanie 2 mam Latarkę "taktyczną" SHL-k4 taką z allegro na diodzie q5 lecz z reflektorem rozpraszającym a interesowałoby mnie kupno skupiającego. Istnieje jakiś zamiennik co mógłbym podpasować.

pyt 3. Mam też Walthera małego ale tam jest nie na diodzie led lecz chyba na luxeonie zasilana 2xcr 123a i pytanie czy istnieje możliwość osadzenia tam jakiegoś przyzwoitego drivera z diodą?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Możliwe że to lampy wyładowcze ale nie znam się a LUXEON to też dioda LED
DNF

Post autor: DNF »

Na bank jest to lampa wyladowcza.
Jedynie to udalo mi sie znalezc:
LINK1
LINK2
LINK3
W sumie zadnych konkretow, ale zawsze cos, moze naprowadzic na dalsze poszukiwania.
Pozdrawiam
DNF

Edycja:
Co do przerobek Twoich latarek, to najpierw prosimy o duzo dobrych zdjec makro :)
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Moim zdaniem to halogen lub metalohalogen, bo wyładowcze typu sodówka czy rtęciówka odpadają, sodówka z powodu małego (bardzo) CRI, a rtęciówka świeci przez warstwę fosforu(którego tu nie ma). Jest to cosik z halogenem pewnie. Lepsze zdjęcia to będziemy wiedzieć więcej. Może być kompletnie coś innego. Ale skoro to z projektora czy czegoś to oddawanie barw musi mieć duże.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
ODPOWIEDZ