Sterownik do 2xXP-G w szeregu
Sterownik do 2xXP-G w szeregu
Pytanko. Czy driver df&cali obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle? Chodzi mi o to aby diody dostały po 1A. Aktualnie mam R105 od edima i akusy połączone szeregowo ale chciałbym wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem (używam ogniw unprotected).
Ostatnio zmieniony wtorek 18 maja 2010, 17:15 przez Pichu, łącznie zmieniany 2 razy.
WitamPichu pisze:Pytanko. Czy driver obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle? Chodzi mi o to aby diody dostały po 1A. Aktualnie mam R105 od edima i akusy połączone szeregowo ale chciałbym wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem (używam ogniw unprotected).
Ten driverek oparty jest na AMC, więc nie ma możliwości podniesienia napięcia zasalania. Może jednak wysterować dwie diody połączone równolegle, z ogniw połączonych równolegle.
pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kurcze, dałoby się. 2x Li-Ion szeregowo i XP-G szeregowo z typową aplikacją drivera wraz z drugą XP-G (czyli dodatkowa XP-G między "+" drivera a "+" pakietu)
Z czystymi AMC7135 to działa. Zasilam tak 3 LEDy w szeregu z 12V + AMC. Z prockiem po drodze też zadziała, tylko kontrola napięcia ogniwa się rozjedzie.
Z czystymi AMC7135 to działa. Zasilam tak 3 LEDy w szeregu z 12V + AMC. Z prockiem po drodze też zadziała, tylko kontrola napięcia ogniwa się rozjedzie.
No tak, tylko że Pichu ma pakiet 4P. Przy połączeniu pakietu szeregowo (2s2p) jest kilka kombinacji na zadziałanie takiego układu.greg pisze:Kurcze, dałoby się. 2x Li-Ion szeregowo i XP-G szeregowo z typową aplikacją drivera wraz z drugą XP-G (czyli dodatkowa XP-G między "+" drivera a "+" pakietu)
Pozdrawiam
Witam
Zależy jaki masz pakiet, jeśli jest to 4s czyli cztery ogniwa szeregowo, to jak najbardziej step-down (obniżająca) jeśli jednak tak jak wspominałeś jest to 4p czyli cztery ogniwa równolegle, to musisz dać przetwornicę step-up (podwyższającą).
Jeżeli masz dużo miejsca, to możesz zastosować dowolną przetwornicę z kontrolą prądu na rezystorze pomiarowym do minusa. Jest gdzieś mój temat omawiający podstawowe sprawy związane ze starowaniem trybami. (przetwornica CC z trybami, chyba taki tytuł to miało)
Pozdrawiam
PS: Co do fabrycznych rozwiązań to nie spotkałem step-up o takich parametrach z trybami. Step-dawn, to nawet u kolegów z forum dostaniesz.
Zależy jaki masz pakiet, jeśli jest to 4s czyli cztery ogniwa szeregowo, to jak najbardziej step-down (obniżająca) jeśli jednak tak jak wspominałeś jest to 4p czyli cztery ogniwa równolegle, to musisz dać przetwornicę step-up (podwyższającą).
Jeżeli masz dużo miejsca, to możesz zastosować dowolną przetwornicę z kontrolą prądu na rezystorze pomiarowym do minusa. Jest gdzieś mój temat omawiający podstawowe sprawy związane ze starowaniem trybami. (przetwornica CC z trybami, chyba taki tytuł to miało)
Pozdrawiam
PS: Co do fabrycznych rozwiązań to nie spotkałem step-up o takich parametrach z trybami. Step-dawn, to nawet u kolegów z forum dostaniesz.
Ja używam pakietu 4s.Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
To było pytanie, nie mam tak podłączonePyra pisze:"Troszkę mię to ździwiło", ale w takim razie UP105 będzie OK.Pichu pisze:Pytanko. Czy driver obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle?
Pozdrawiam
UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem)
No widzisz... człowiek się starzeje, pamięć już nie taPichu pisze: UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem)
Chodziło mi właśnie o R105
Pozdrawiam
Aktualnie mam właśnie R105 i chcę wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem. Rozumiem, że nie ma czegoś takiego??Pyra pisze:No widzisz... człowiek się starzeje, pamięć już nie taPichu pisze: UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem)
Chodziło mi właśnie o R105
Pozdrawiam
TaskLED ma gotowce w zasadzie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)