Sterownik do 2xXP-G w szeregu

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Pichu

Sterownik do 2xXP-G w szeregu

Post autor: Pichu »

Pytanko. Czy driver df&cali obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle? Chodzi mi o to aby diody dostały po 1A. Aktualnie mam R105 od edima i akusy połączone szeregowo ale chciałbym wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem (używam ogniw unprotected).
Ostatnio zmieniony wtorek 18 maja 2010, 17:15 przez Pichu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Pichu pisze:Pytanko. Czy driver obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle? Chodzi mi o to aby diody dostały po 1A. Aktualnie mam R105 od edima i akusy połączone szeregowo ale chciałbym wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem (używam ogniw unprotected).
Witam
Ten driverek oparty jest na AMC, więc nie ma możliwości podniesienia napięcia zasalania. Może jednak wysterować dwie diody połączone równolegle, z ogniw połączonych równolegle.

pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Kurcze, dałoby się. 2x Li-Ion szeregowo i XP-G szeregowo z typową aplikacją drivera wraz z drugą XP-G (czyli dodatkowa XP-G między "+" drivera a "+" pakietu) :D

Z czystymi AMC7135 to działa. Zasilam tak 3 LEDy w szeregu z 12V + AMC. Z prockiem po drodze też zadziała, tylko kontrola napięcia ogniwa się rozjedzie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

greg pisze:Kurcze, dałoby się. 2x Li-Ion szeregowo i XP-G szeregowo z typową aplikacją drivera wraz z drugą XP-G (czyli dodatkowa XP-G między "+" drivera a "+" pakietu) :D
No tak, tylko że Pichu ma pakiet 4P. Przy połączeniu pakietu szeregowo (2s2p) jest kilka kombinacji na zadziałanie takiego układu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

Niestety diody mam w szeregu, połączone na stałe, więc pozostają mi chyba tylko drivery typu stepdown... Istnieje jakiś driver stepdown i trybami który ma wbudowane zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem?? Może coś polecicie? :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Zależy jaki masz pakiet, jeśli jest to 4s czyli cztery ogniwa szeregowo, to jak najbardziej step-down (obniżająca) jeśli jednak tak jak wspominałeś jest to 4p czyli cztery ogniwa równolegle, to musisz dać przetwornicę step-up (podwyższającą).
Jeżeli masz dużo miejsca, to możesz zastosować dowolną przetwornicę z kontrolą prądu na rezystorze pomiarowym do minusa. Jest gdzieś mój temat omawiający podstawowe sprawy związane ze starowaniem trybami. (przetwornica CC z trybami, chyba taki tytuł to miało)

Pozdrawiam

PS: Co do fabrycznych rozwiązań to nie spotkałem step-up o takich parametrach z trybami. Step-dawn, to nawet u kolegów z forum dostaniesz.
Awatar użytkownika
Pichu

Pyra pisze:Witam
Zależy jaki masz pakiet, jeśli jest to 4s czyli cztery ogniwa szeregowo, to jak najbardziej step-down (obniżająca) jeśli jednak tak jak wspominałeś jest to 4p czyli cztery ogniwa równolegle, to musisz dać przetwornicę step-up (podwyższającą).
Jeżeli masz dużo miejsca, to możesz zastosować dowolną przetwornicę z kontrolą prądu na rezystorze pomiarowym do minusa. Jest gdzieś mój temat omawiający podstawowe sprawy związane ze starowaniem trybami. (przetwornica CC z trybami, chyba taki tytuł to miało)

Pozdrawiam

PS: Co do fabrycznych rozwiązań to nie spotkałem step-up o takich parametrach z trybami. Step-dawn, to nawet u kolegów z forum dostaniesz.
Ja używam pakietu 4s.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Pichu pisze:Pytanko. Czy driver obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle?
"Troszkę mię to ździwiło", ale w takim razie UP105 będzie OK.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

Pyra pisze:
Pichu pisze:Pytanko. Czy driver obsłuży dwie diody XP-G połączone szeregowo i zasilane z 4x18650 połączonych równolegle?
"Troszkę mię to ździwiło", ale w takim razie UP105 będzie OK.

Pozdrawiam
To było pytanie, nie mam tak podłączone ;)

UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem) ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Pichu pisze: UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem) ;)
No widzisz... człowiek się starzeje, pamięć już nie ta ;)
Chodziło mi właśnie o R105 :oops:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pichu

Pyra pisze:
Pichu pisze: UP105? Nie widze takiego modelu u Edima. Jest tylko UP100 który w 95% odpowiada moim wymaganiom. Nie posiada chyba zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem i max prąd to 950mA a ja wolałbym 1A lub więcej (w R105 można dać nawet 1.3A wbudowanym potencjometrem) ;)
No widzisz... człowiek się starzeje, pamięć już nie ta ;)
Chodziło mi właśnie o R105 :oops:

Pozdrawiam
Aktualnie mam właśnie R105 i chcę wymienić na coś z trybami i zabezpieczeniem. Rozumiem, że nie ma czegoś takiego??
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zerknij do TaskLEDa, jest kilka bardzo dobrych driverów.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 maja 2010, 17:40 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Tryby zawsze można dorobić......

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

TaskLED ma gotowce w zasadzie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pichu

Dzięki za linka greg, w zasadzie to chyba znalazłem to czego szukam. bFlex. Jedynie cena zabija... 35$ z przesyłką... :shock:
ODPOWIEDZ