Gwint w Akorey 106 padł

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Gwint w Akorey 106 padł

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Jakiś czas temu zakupiłem na DX Akorey 106 i wszystko było prawie w porządku. To prawie to gwint łączący głowicę z resztą latarki, łapał jakieś pół obrotu a gwintu jest tam z 3-4 zwoje.
Dzisiaj wybierając się w trasę (rower) chciałem zabrać latarkę jako "zapas", włożyłem świeżo naładowany aku mocno dokręciłem, no właśnie za mocno.

Co teraz z tym fantem zrobić domowym sposobem? Wymyśliłem dwa sposoby:

1. Powiększyć średnicę obudowy (gwint zewnętrzny) wbijając coś szerszego lub zastosuję w tym celu metalowy dybel rozporowy.
2. Klej przewodzący (tylko jaki?)

3. Liczę na Waszą pomoc - jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli gwint przeskoczył, czyli wcale nie łapie, ale jest, to możesz spróbować nawinąć na gwint zewnętrzny drut najlepiej stalowy, tak aby się zmieścił pomiędzy zwojami, ale wystawał ponad nie.
Wiem, że są takie zestawy naprawcze do gwintów trójkątnych, ale może też i są do kwadratowych? W razie czego wystarczy drut okrągły, najlepiej sprężynowy, wtedy po wkręceniu w naprawiany gwint, sam się będzie utrzymywał na miejscu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Pyra jesteś wielki że też ja na to nie wpadłem.
Nawierciłem na początku i na końcu gwintu otwór 0,7 mm, następnie nawinąłem na gwint linkę stalową 0,5mm (niestety nie miałem drutu ale poprawię to w przyszłości) i jest miodzio.
Baterie można zmieniać od strony "dupki" więc jest szansa że ta moja prowizorka zostanie na dłużej.

Dzięki.

Pozdrawiam

ps. Dlaczego przy moich tematach jest gwiazdka?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Sid Gotama pisze: Pyra jesteś wielki że też ja na to nie wpadłem.
Nawierciłem na początku i na końcu gwintu otwór 0,7 mm, następnie nawinąłem na gwint linkę stalową 0,5mm (niestety nie miałem drutu ale poprawię to w przyszłości) i jest miodzio.
Baterie można zmieniać od strony "dupki" więc jest szansa że ta moja prowizorka zostanie na dłużej.
He, he naprawiało się gwinty w 60 letnich motorach :mrgreen:
Sid Gotama pisze:ps. Dlaczego przy moich tematach jest gwiazdka?
Przy każdym temacie, w którym się wypowiedziałeś, taka dodatkowa informacja :)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ