Zasilanie 5x1A ,12v jak zrealizować ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
krzycho_

Zasilanie 5x1A ,12v jak zrealizować ?

Post autor: krzycho_ »

Witam ,
ostatnio rzadko zwracam się do Was o pomoc bo moja wiedza z forum jest sporo poszerzona jednak tym razem bez Was sobie chyba nie poradzę .
Więc tak , musze zasilić pięć ledów z trafa 12v .

Prąd w leda ~ 1A ale to mało istotne , napięcie trafa obliguje do połączenia równoległego z tym że do każdej dioda chciałem dać niezależnego LMa (patrz schemat) jednak tu jest problem .

Mianowicie na LMie odkłada się ~3v (2,5?) a więc napięcie wejściowe LMa powinno być 6-6,5v dla diody 3,2v , nie wiem jednak jak w prosty sposób ograniczyć napięcie . Przewijanie trafa odpada , inne trafo też odpada .
Może jakiś scalak ? Myślałem nad stabilizatorem stałym LM ale to będzie za dużo traconej mocy na tym ?

Może ktoś zaproponuje jakieś inne proste rozwiązanie zasilania ? Przetwornice i dedykowane zasilacze odpadają na wstępie ma być prosto i tanio :razz:

Dzięki za pomoc i sugestie z góry , pozdrawiam

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Awatar użytkownika
krzycho_

ElSor pisze:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13557 + mod na wiekszy prad
zapomniałem dodać , nic z DX :mrgreen:

chodzi o proste rozwiązanie ;)
elektroda.pl
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

A może jednak zakupy w DX :wink: tu masz opis ciekawego drivera : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2810
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

krzycho123, na schemacie masz błąd. Scalak ma zwarte dwa piny-przeanalizuj to ;-)
Druga sprawa, skoro masz tak wysokie nap. zasilające i chcesz zrobić stabilizator liniowy na LM-ie to za wiele nie wykombinujesz. Musisz mieć po 1 diodzie na jednej gałęzi z 1nym LM-em? Bo aż się prosi dać 2 a nawet 3 diody w szereg, i stabilizowac ich prad. nap. na wejściu LM-a i tak będzie wyższe niz 12V-musisz je wyprostowac i odfiltrować kondensatorem elektrolitycznym!
Awatar użytkownika
krzycho_

Calineczka , wiem na szybko rysowałem że pomyliłem się :wink:

2-3 diody ? ale przy 3,2v na diodę to przy 12v dla 3 ledów za małe napięcie a przy tym nie uzyskam porządanego prądu .
Jakbym dał po 2 to zostanie jedna na zasilenia a i tak dla 2 ledów w szeregu jest zbyt wysokie napięcie ?

Co Ty na to :grin: ? Kurczę myśle i nic mi nie przychodzi do głowy oprócz LMa na np napięcie 8v 7808 przed LM317 jako stabilizacja napięcia ? i tak dla każdego leda .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

krzycho123 pisze:Kurczę myśle i nic mi nie przychodzi do głowy oprócz LMa na np napięcie 8v 7808 przed LM317 jako stabilizacja napięcia ? i tak dla każdego leda .
12W pobierane a tylko 3,2W pojdzie na swiatlo.
Poszukaj aplikacji stabilizatorow impulsowych bo liniowe maja w tym zastosowaniu za duze straty, a jak ma byc naprawde prosto i tanio to chyba lepiej na tranzystorze i rezystorze zrobic ogranicznik pradowy i to wszystko ;)
krudnik

Post autor: krudnik »

krzycho123 pisze:Calineczka , wiem na szybko rysowałem że pomyliłem się :wink:

2-3 diody ? ale przy 3,2v na diodę to przy 12v dla 3 ledów za małe napięcie a przy tym nie uzyskam porządanego prądu .
na diody pójdzie jakieś 10V, zostaje 2V na stabilizator. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym prądem.
Jaki prąd uważasz za porządny? Zmniejszenie liczby gałęzi zmniejszy pobór prądu z transformatora, przy takim samym oświetleniu.
krzycho123 pisze: Jakbym dał po 2 to zostanie jedna na zasilenia a i tak dla 2 ledów w szeregu jest zbyt wysokie napięcie ?
Proponuje jeden szereg z 3 diodami, drugi z dwoma. Brakujący LED (jeśli już koniecznie musisz używać stabilizatorów liniowych) można zastąpić rezystorem mocy. Przy prądzie 1A rezystor powinien mieć jakieś 3 Ohm/5W na każdą brakującą diodę. Oczywiście to czysta strata energii, LED w tym miejscu, zamiast/obok strat dałby trochę dodatkowego światła.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli to tradycyjne trafo, to po wyprostowaniu i odfiltrowaniu otrzymasz około 16V.
Teraz, w zależności od użytych diod i faktycznego napięcia na trafie, może się dać radę zbudować układ z ograniczeniem prądu na AMC i wszystkie 5 diod w szeregu.
Podaj dokładniejsze dane, to coś obmyślimy.
Możesz też zastosować któryś z tych układów, zadowalają się niższymi spadkami napięcia, poniżej 1V
Pozdrawiam
PS: AMCka dostaniesz na forum, nie musisz ścigać z DX ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Pyra ,chyba faktycznie mnie oświeciłeś :grin: Przecież z zasilacza na trafie 12v otrzymam faktycznie ~16v DC więc spokojnie da radę zasilić 4x led w szeregu + odłóżone napięcie na LM317 .

Chyba na tym się zatrzymam póki co ...

Aaa , ElSor pisałeś o ograniczeniu tranzystorem ? Możesz rozwinąć myśl i podać rozwiązanie ;)

Co do dokładnego rozwinięcia tematu ,miało być 5x Cree XP-G - prąd 1A na leda . By musiało być 3,3v na jedną sztukę dla 1A .

Jeszcze jedna kwestia , jak ewentualnie ograniczyć prąd jakby chciał zasilić bezpośrednio 5x led z wypostowanego 12v (16v) ? Co zamiast AMCków ?

dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Wyżej podałem Ci linka do "prostych sposobów stabilizacji prądu", masz tam różne wersje, średnio minimalny spadek to około 1V, nawet mniej.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ