O ostrości zdjęć
Ostatnio zmieniony wtorek 30 mar 2010, 20:43 przez Sebek, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkło to preselekcyjny Gelios 44-3 na pełniej dziurze (w drugiej fotce przymknięty na 8 ), leżał biedny w szafie to się nim pobawiłem, a Wy go tak zbesztaliściepawelsz pisze:albo uciekła ostrość (nie głębia ostrości), albo szkło takie se, albo totalny brak wyostrzania, no mydło jest-a szkoda,bo foty byłyby niezłe
Ostatnio zmieniony wtorek 30 mar 2010, 20:43 przez Sebek, łącznie zmieniany 1 raz.
NoDNF pisze:Sebek, juz lepiej, ale napis wciaz lekko rozmyty.
Sebek: nie!
Nie zmieniałem rozmiaru, wziąłem zdjęcie z Twojego postu i wyostrzyłem je.
W załączniku są dwa pliki: oryginalny .jpg i drugi - wyostrzony. Porównaj sobie jak się różnią.
rozmiar 800x517 w obu przypadkach taki sam.
Celowo przesadziłem z wyostrzeniem aby pokazać różnice, a źródłem był .jpg 0,41MP.
Szkło i aparat nie mają tutaj aż tak dużego znaczenia. Skoro i tak dla potrzeb forum trzeba zmniejszyć obrazek co najmniej do 800x600 więc wyostrzenie jest konieczne. Tym bardziej że to nie glamour, tylko forum techniczne.
W załączniku są dwa pliki: oryginalny .jpg i drugi - wyostrzony. Porównaj sobie jak się różnią.
Celowo przesadziłem z wyostrzeniem aby pokazać różnice, a źródłem był .jpg 0,41MP.
Szkło i aparat nie mają tutaj aż tak dużego znaczenia. Skoro i tak dla potrzeb forum trzeba zmniejszyć obrazek co najmniej do 800x600 więc wyostrzenie jest konieczne. Tym bardziej że to nie glamour, tylko forum techniczne.
- Załączniki
-
- 1.rar
- (309.04 KiB) Pobrany 15 razy
Cala strona offtopa
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Przepraszam, już się to więcej nie powtórzy.Kris_1 pisze:Sebek: nie!
Uwazam ze to forum latarkowe techniczne a nie fotograficzne i nie powinnismy sie az tak rozwodzic na temat zdjec bo nie kazdy dysponuje chocby dobra cyfrowka nie mowiac juz o lustrzankach z super obiektywami itp.
Ale rzeczywiscie przy pomniejszaniu zdjec warto je delikatnie wyostrzyc a oddajac do druku warto to zrobic znacznie mocniej niz niz nam sie wydaje gdy patrzymy na ekran.
PS cale szczescie ze ten temat jest juz z roznosciach i moja wypowiedz nie jest offtopem
Ale rzeczywiscie przy pomniejszaniu zdjec warto je delikatnie wyostrzyc a oddajac do druku warto to zrobic znacznie mocniej niz niz nam sie wydaje gdy patrzymy na ekran.
PS cale szczescie ze ten temat jest juz z roznosciach i moja wypowiedz nie jest offtopem