Latarka dla człowieka z problemami

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kkw

Latarka dla człowieka z problemami

Post autor: kkw »

Hej,

Jako że to mój pierwszy post na forum - Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Poszukuję latarki dla siebie. O sobie powiem to, że mam dość słaby wzrok a do tego "kurzą ślepotę". Główny cel latarki to oświetlanie drogi, dystans może wynosić nawet kilka kilometrów. Fajnie by było, gdyby latarka dawała dość szeroki snop światła (regulacja?), ponieważ własnym okiem nic w nocy nie dostrzegę. Jednak nie poluję, nie chodzę na ryby (w nocy), nie uczestniczę w obozach survivalowych.

Zasilanie. Preferowałbym AAA/AA ponieważ akumulatorki/ładowarki są najłatwiej dostępne i uniwersalne. Jeśli jednak C lub inne ogniwa będą miały oczywiste zalety - mogę przemyśleć sprawę. Niech to jednak będzie "rechargeable". Latarka nie musi być najmniejsza i najlżejsza :)

Koszt: do ~200 PLN za samą latarkę. Mam k. kredytową, ale wolałbym kupić sprzęt max z EU, nie mam doświadczenia w ściaganiu sprzętu z USA.

Będę wdzięczny za wszelkie porady :)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Witaj,

Z latarek zasilanych AA jako pierwsza przychodzi mi na myśl iTP A6 Polestar. W trybie średnim daje tyle światła, że spokojnie możesz wędrować w nocy a czas działania jest całkiem przyzwoity i nie jest za mocno skupiona. W trybie maksymalnym masz baaardzo duzo światła, a przez 1,5 godziny przejdziesz pewnie około 7 - 8 kilometrów.

Trzeba by tylko poszperać gdzie jest w tej chwili dostępna...

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2571
Pozdr.
Pikom
kkw

Post autor: kkw »

Witajcie po latach :)

Polecona mi ITP A6 Polestar sprawdziła się znakomicie. Była zasilana 6xAA, a zapłaciłem za nią 260 zł + dostawa. Niestety, zepsuła się i, jak widzę, nie jest już dostępna.

Co dzisiaj mógłbym kupić jako zamiennik ww. latarki? W zakresie 250-300 zł.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Ja słaby jestem ze znajomości rynku latarek, i mam nadzieję, że ktoś bardziej w temacie się też udzieli, ale może by teraz coś ładowanego na USB, z możliwością wymiany ogniwa 18650. Np. Manker Rambler - taka z niższej półki cenowej, pewno ok. 100zł. Albo coś bardziej markowego np. jakieś ładowalne Nitecore, czy Olight też z zasilaniem z ogniwa litowego 18650. Np. Olight S30R Baton - ze stacją dokującą - ładowarką, IMO bardzo wygodne (porządna latarka). Ogniwa litowe nie obrażają się zbytnio na doładowywanie :)

Czemu proponuję ogniwa 18650, bo o wiele lepiej przechowuję energię niż paluszki. Jedno ogniwo gromadzi tyle co 4-5 paluszków. Wygodniej się je ładuje, bo są pojedyńcze i nie trzeba pilnować kompletów. Ostatnio są dość tanie, za ok 10-30zł ogniwa bez zabezpieczenia dobrej pojemności nowe można kupić. Czyli powyżej 3Ah.

Tylko trzeba wiedzieć, że takie ogniwa dzielimy na takie z wbudowanym zabezpieczeniem (protected), są kilka mm dłuższe, bo mają płytkę elektroniczną, która zabezpiecza przed nadmiernym rozładowaniem.

Są też obniwa bez zabezpieczenia, wtedy trzeba mieć łatarkę, która sama dba o to, by ogniwo nie zostało zbytnio rozładownie.

Różni producenci różne rozwiązania preferują.

Ostatnimi latami wszystkie mocne latarki są zasilane właśnie z tych ogniw litowych, i producenci nie robią nic nowego mocnego na kilka AA. Albo mało jest takich konstrukcji. Nitecore ma coś chyba na 2AA, albo nawet na 4AA, ale teraz nie zdążę sprawdzić.

PS
O wiele więcej będzie do wyboru latarek bez możliwości ładowanie ogniwa w latarce - bez wyjmowania, ale w XXI wieku myślę, że to bardzo wygodne rozwiązanie - i dlatego coraz popularniejsze. A do porządnej latarki w razie czego możemy mieć w zapasie w kieszeni (w specjalnym pudełeczku, bo luzem nie wolno) dodatkowe ogniwa, gdyby nam w terenie zabrakło energii.

PS2 A może da się naprawić tą starą latarkę? Może ktoś latarkowy z forum mieszka niedaleko i by mógł zobaczyć czy da się ją ożywać?

PS3
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17797 Ciekawe informacje o różnych wersjach S30R... Mam mieszane uczycia co do tej II wersji, ze względu na potrzebny jakiś specjalny akumularorek z dodatkowym stykiem :/

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

To może coś w ten deseń - przykładowa niedroga, kompletna latareczka celem wskazania plusów http://www.banggood.com/PALIGHT-T50-10W ... s=category
1. latarka z ogniwem (26650 o realnej pojemności 5000mAh), ładowarką (taka sobie wtyczkowa ale działa poprawnie)
2. możliwe że ma redukcje na 18650
3. możliwe że ma koszyczek na 3 baterie AAA

Czyli od końca - zasilanie wszechstronne bo ogniwa 3xAAA można kupić w dowolnym sklepie mięsnym na rogu więc gdyby zabrakło wszystkiego co mamy to sklep za rogiem pomoże, a ogniwo 26650 w komplecie to co najmniej 2h świecenia na maksymalnym trybie tj. ok 800 lumenów bez przegrzewania.

Ogólnie firma Palight mało znana u nas ale w Azji owszem a mam ich produkt więc wiem że jakość wykonania jest bardzo przyzwoita - nie można wprawdzie oczekiwać supermocy w tej cenie ale to porządny kawał latarki ... w przyszłości można przerobić ;)
Sam mam to http://www.banggood.com/PALIGHT-M900-S- ... mds=search - gdyby nie pewne zboczenie zumami to bym w ogóle nie przerabiał - podstawowa wersja jest bardzo przyzwoita.
ODPOWIEDZ