Zestawienie latarek

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Misiek_86

Zestawienie latarek

Post autor: Misiek_86 »

Witam. Tak przeglądam forum i dużo osób pyta się o latarki w podobnym przedziale cenowym.
Więc może przydało by się zrobić wątek przyklejony w którym będą różne przedziały cenowe i proponowane latarki w tej cenie. Wtedy początkujący będą mieli jakiś od razu propozycje cenowy w ich budżecie. Z latarkami firmowymi to prawie takie zestawienie by zostawało, niewielkie zmiany. A do latarek z DX/KAI lub innego sklepu zagranicznego, co dwa tygodnie lub miesiąc, by się poprawiało listę co warte kupienia jest.
Pod każdą latareczką kilka słów napisać o zastosowaniu lub od razu zrobić kategorie: EDC, taktyczne, świecące daleko, czołówki, na rower.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Drogi kolego, pomysł może i nie jest taki zły, choć sporo by to było roboty z aktualizacjami, ale kto znajdzie czas na przygotowanie pierwotnej wersji? Znasz kogoś chętnego?? ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Misiek_86

No ja bym mógł przygotować ;) ale ja nie bardzo się znam na temacie latarek :(
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Fajny pomysł. Zrób główny zarys, a później Ci bardziej "oświeceni" uzupełnią ;)
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

Już chyba był podobny pomysł: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=642
michal13031986, jeżeli się podejmiesz realizacji, ludzie z forum chętnie pomogą :) - ja oczywiście też. Jeżeli masz jakieś konkretne pomysły na realizację tego przedsięwzięcia, warto spróbować.
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
Misiek_86

Chodzi mi o coś takiego mniej więcej, może jakieś inne lepsze propozycje macie. Napiszcie jak wam się takie coś widzi, dajcie jakieś też propozycje i jak po zbieram to zrobię wtedy pierwszą wersję latarek EDC firmowych, ktoś może zrobić inną wersję latarek EDC nie firmowych, dalekim zasięgiem itd. A później któremuś z moderatorów podeśle się wtedy wersje i on zamieści

Wielu użytkowników nowo zarejestrowanych ma problem z wyborem latarki. Dlatego powstał ten wątek żeby w pewnym sensie pomóc od razu nowym wybrać latarkę.

Firmowe EDC ( Every Day Carry) Do codziennego użytku.

50zł
Niestety do 50zł nowych firmowych nie zakupimy.

100zł:

iTPLight A2 EOS
Zasilana AA
Tryby: 1.8 lm (150 godz), 35 lm (8 godz), 80 lm (1.6 godz)

iTP A3 EOS Upgrade
Zasilanie AAA
Tryby świecenia: 1,5 lm (50 godzin), 18 lm (4 godziny), 80 lumenów (55 minut)

iTPlight A1 EOS
Zasilanie: 1x CR123A, 1x RCR123A, 1x 16340
Tryby: 1.8 lm (150 godzin), 35 lm (8 godzin), 190 lm (1,6 godziny)
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

michal13031986 pisze:Wielu użytkowników nowo zarejestrowanych ma problem z wyborem latarki. Dlatego powstał ten wątek żeby w pewnym sensie pomóc od razu nowym wybrać latarkę.
Wydaje mi się że podział ze względu na cenę nie będzie zbyt przejrzysty. Może lepiej było by porobić kategorie np. ze względu na źródło zasilania i opisać jakie zasilanie do czego najbardziej pasuje jakie ma zalety i wady
np.:
1xAAA 1x10440 1xCR2 i mniejsze baterie/akumulatorki - breloczek
1xAA, 1xCR123/16340, 1x14500 - małe EDC
2xAA, 2xCR123/16430, 1x18650 - EDC
3 i więcej CR123 / 16340, 2 i więcej sztuk 18650 - większe, zazwyczaj mocne latarki nie do codziennego noszenia jako EDC

michal13031986 pisze:Firmowe EDC ( Every Day Carry) Do codziennego użytku.
Dodałbym tu na pewno Quarki mini :smile:
Warto by było dodać też informację o wielkości wadze oraz inne dostępne info o latarce.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

na DX widziałem małe(1xAA/AAA/16340/CR2) romki (romisen) i nie tylko w cenie poniżej 15dol
Awatar użytkownika
Misiek_86

Piotrek K., myślałem też o takim podziale właśnie na rodzaj zasilania, ale np. ktoś potrzebuje latarki EDC w kwocie np. 150zł to będzie musiał przejrzeć te wymienione i sprawdzić która w jego przedziale pasuje. Chyba że by obok pisało się orientacyjną cenę
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Moim zdaniem jeśli to zestawienie ma być dla osób mocno początkujących to podział cenowy jest bardziej wskazany ze względu na pytania i wątpliwości nowicjuszy - z zastrzeżeniem, że nigdy nie ma pewności gdzie dana latarkę umieścić - Quark z diodą R2 kupowany w Polsce to >200 a w USA to <150 PLN... Jeśli dla bardziej zaawansowanych to oczywiście ze względu na zasilanie.

Ogólnie proponuję tak - zastanówcie się Panowie jaki dokładnie podział, zaproponujcie sposób opisu, a ja założę odpowiednie, osobne wątki (przyklejone) gdzie będą zgłaszane nowe pomysły. Na przykład tak: latarki do 100 PLN, latarki między 100 a 150 PLN, latarki od 150 do 250 PLN i latarki powyżej 250 PLN. Może być więcej przedziałów cenowych jeśli trzeba...

Wewnątrz, jeśli będziecie chcieli, zrobię podział na rodzaje zasilania albo i nie zrobię, jeszcze zobaczymy. Ale ogólnie, zgłoszenie latarki do zestawienia:

Musi zawierać:

Nazwa: iTPLight A2 EOS
Zasilanie: 1x AA
Ceny/cenę: (z ewentualnymi linkami do sklepów gdzie są niskie ceny - może być zakres cen)

może zawierać:

Wymiary:
Zdjęcie:
Link do opisu:

Jak dobrze pójdzie i trochę tych zgłoszeń się znajdzie, to zrobię w pierwszym poście "index" prowadzący do dokładniejszych opisów a zawierający pierwsze trzy elementy z wymienionych wyżej i link do całego zgłoszenia. Ale do czasu zgromadzenia większej ilości propozycji będzie bez indeksu - wszystko w pierwszym poście. Co Wy na to?
Pozdr.
Pikom
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Moim zdaniem bez sensu było by umieszczać w porównaniu obok siebie zupełnie odmienne latarki tylko dlatego że mają podobną cenę.
lepiej porobić osobne tematy ze względu na rodzaj latarki a dopiero w nich zastosować podział na ceny

O czymś takim myślę:
Temat: Zestawienie latarek - Najmniejsze latarki
{ wstęp }

>50zł
latarka
latarka
...

50-100zł
latarka
...
Temat: Zestawienie latarek - Throwery
{ wstęp }

>50zł
latarka
latarka
...

50-100zł
latarka
...
Temat: Zestawienie latarek - Latarki EDC
{ wstęp }

>50zł
latarka
latarka
...

50-100zł
latarka
...

Pikom pisze:Musi zawierać:

Nazwa: iTPLight A2 EOS
Zasilanie: 1x AA
Ceny/cenę: (z ewentualnymi linkami do sklepów gdzie są niskie ceny - może być zakres cen)

może zawierać:

Wymiary:
Zdjęcie:
Link do opisu:
dodałbym jeszcze "wady, zalety"
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Misiek_86

Piotrek K. pisze: dodałbym jeszcze "wady, zalety"
Ale wiesz nie każdą latarkę się miało testowało, więc ciężko powiedzieć o wadach, zaletach.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

michal13031986 pisze:
Piotrek K. pisze: dodałbym jeszcze "wady, zalety"
Ale wiesz nie każdą latarkę się miało testowało, więc ciężko powiedzieć o wadach, zaletach.
A zawsze wierzysz w opisy i dane producenta, mnie się wydaje, że opinie są bardzo ważne.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

Pyra, popieram co napisałeś - opinie użytkowników mówią dużo więcej od opisów producentów.
Myślę, że sposób grupowania latarek jaki zaprezentował Piotrek K., jest niezły. Ja dodatkowo, jeżeli latarka miała recenzję na światełkach, proponowałbym przy opisie latarki dodanie linka do tematu z recenzją.
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Uważam że opinia użytkowników powinna być, sam pamiętam jak czytałem forum i na topie była WF 502B, jakoś nie narzekam tylko drivery od DX na Hi dają 600mA te co ja mam, tak wyszło z pomiarów
ODPOWIEDZ