Taniocha z alledrogo

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
sebeq

Taniocha z alledrogo

Post autor: sebeq »

Zakupilem kilka sztuk tanich latarek by troche nauczyc sie sztuki i bardzo nie isc w straty jesli cos nie pyknie bo koszt ok 7zł za sztuke .Na dechy idzie tiross ts-788 , latarka rzekomo posiadająca luxeona 3W zasilana 1AA :lol: .Jak za taką kase jest wykonana moim zdaniem dosc dobrze , body alu ,oringi przy czesciach skrecanych .Niestety do niczego z tej latarki jest dioda ktora swieci mocno na fioletowo,słaby driver ,szybka reflektorka jest zrobiona z plastiku i mocno sie rysuje .Reflektorek takze wykonany z plastiku z napylonym lustrem chyba w dosc grubej warstwie bo przecieralem sporo razy i nawet sladu rys nie widac .
Do rzeczy ,dioda out ,driver out , co wpadnie w miejsce wyrzutków : luxeon LXHL-PW09 i driver z DXa SKU 7880.Niestety oryginalna tulejka łącząca plytke diody z driverem byla z plastiku wiec na radiator sie nie nadaje .Kawał aluminium w dłoń i na tokarnie ,udało sie wytoczyc tulejke-radiator na ktorej osadze luxeona. Diodke wlutowuje w gwiazdke po spalonej cree p4 .Oczywiscie aby latarka miala ładny punkt swietlny trzeba podpiłowac i rozwiecic troszke wejscie w reflektor . Troche pracy było ale efekt moim zdaniem spoko .
Dla wiekszosci pewnie smieszny mod ale to moja pierwsza powazniej przerobiona latarka , wczesniej poza zmianą diod i driverków ,nic z optyką nie robilem i nie toczylem elementów .
Kilka fotek i beamshotów ,marnej jakosci poniewaz mam słaby aparat.
Wieczoram dorzuce beamshoty oryginalnej latarki i porównam z przerobioną.

Pozdrawiam sebeq
Załączniki
HI BEAM
HI BEAM
HI2.jpg (94.29 KiB) Przejrzano 366 razy
MID BEAM
MID BEAM
MID.jpg (103.15 KiB) Przejrzano 367 razy
LO BEAM
LO BEAM
LO.jpg (77.6 KiB) Przejrzano 366 razy
overall.jpg
overall.jpg (68.79 KiB) Przejrzano 367 razy
luxeon.jpg
luxeon.jpg (75.39 KiB) Przejrzano 366 razy
luxeon radiator driver.jpg
luxeon radiator driver.jpg (71.51 KiB) Przejrzano 368 razy
luxeon radiator driver ref.jpg
luxeon radiator driver ref.jpg (72.96 KiB) Przejrzano 367 razy
dioda,r.jpg
dioda,r.jpg (69.29 KiB) Przejrzano 366 razy
dioda driver2.jpg
dioda driver2.jpg (66.88 KiB) Przejrzano 366 razy
dioda driver.jpg
dioda driver.jpg (71.59 KiB) Przejrzano 366 razy
body.jpg
body.jpg (63.7 KiB) Przejrzano 367 razy
aledrogo.jpg
aledrogo.jpg (448.18 KiB) Przejrzano 367 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

No ładnie, ładnie, oby tak dalej.

Hmmmm, latarka inna, ale elektronika i ref jakieś znajome :roll: Tania latarka No Name

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Dzieki Pyra, co do Twojej przeróbki to widac podobienstwa miedzy moją a Twoją latarką , pewnie są z jednej fabryki :D .Moj nastepny projekt to taka sama latarka tiross z driverem SKU7882 i diodą Cree prawdopodobnie X-RE bin R2 , założenie jest takie zeby była jak najmocniejsza mozliwa ilosc swiatła.. napisalem mozliwa zeby nie była to mała grzałka.

Mam maly problem z driverem SKU 7880 ,a mianowicie chodzi mi o sterowanie grupami , nie moge ogarnąć wyboru grup , latarka sama sobie wybiera grupy :( co jest denerwujące .
Ew czy da sie zablokowac jedną grupe i przy niej juz pozostać ?
Istnieją gdzies moze jakies fabryczne opisy driverow sku7880 i 7882 ??

Pozdrawiam sebeq
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Ja w mojej zastosowałem samą przetwornicę identyczną z SKU7880, a sterownik dałem swój.
Z tymi driverkami z DX to różnie bywa, popatrz na forum, często ktoś kupi i jest OK, a za chwilę inny dostaje coś innego :roll:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

w 7880 nie da się zablokować tylko grupy- możesz tylko zablokować w pozycję 1tryb (albo 2 jak kto woli on-off :D ) zmiana grupy jest albo w minimum (o ile pamiętam w 1ej grupie) albo w max- pozostałe grupy.
Pyra- nie każdy zbuduje własny driver, a ten jest bardzo ok- gdyby tak jeszcze ktoś zmienił w nim soft i zamiast grup proste, fajne tryby ? (df robił ale step down, nie step up :( )
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

pawelsz pisze:Pyra- nie każdy zbuduje własny driver, a ten jest bardzo ok- gdyby tak jeszcze ktoś zmienił w nim soft i zamiast grup proste, fajne tryby ? (df robił ale step down, nie step up :( )
No właśnie dlatego, że nie potrafiłem, to zrobiłem swój sterownik. Na tych prockach to zdaje się EdiM się rozeznaje, bo to na PIC'u jest.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Edim ponoć tak, gdyby jeszcze był driver zasilany z AA ale też z 14500, eh
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Grupe sie zmienia o ile dobrze pamietam w trybie minimalnym zaraz po tym dluzszym mrugnieciu
ODPOWIEDZ