szlifowanie pada termalnego
szlifowanie pada termalnego
Witam chciałem zapytac się o budowe diody dostałem sampelka z Cree i chciałem przykleic ją bezposrednio na miedziany radiator po wczesniejszym spiłowaniu kontaktow od spodniej strony i tu mam własnie pyt ile moge diode spiłować? i czy mimo zeszlifowania kontaktów nie bede musiał izolowac połączeń do nich prowadzących i 3 jezeli dobrze mnie się wydaje to spiłowanie powinno poprawic odprowadzanie ciepła z diody moze ktos tego już próbował?
Re: szlifowanie pada termalnego
Napisz może jakiej diody XP-G XR-E MC-E?murzynek pisze:Witam chciałem zapytac się o budowe diody dostałem sampelka z Cree i chciałem przykleic ją bezposrednio na miedziany radiator po wczesniejszym spiłowaniu kontaktow od spodniej strony i tu mam własnie pyt ile moge diode spiłować? i czy mimo zeszlifowania kontaktów nie bede musiał izolowac połączeń do nich prowadzących i 3 jezeli dobrze mnie się wydaje to spiłowanie powinno poprawic odprowadzanie ciepła z diody moze ktos tego już próbował?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
W sumie można tak zrobić, zeszlifować delikatnie pady kontaktowe, a zostawić jedynie termalny. Jego też należy lekko zeszlifować, jest to pocynowana miedź. Od góry, po delikatnym zeskrobaniu lakieru, można przylutować kynarek i gotowe
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
A teraz najważniejsze pytanie: Po co chcesz coś piłować?
Jeśli chodzi o mocowanie diod bezpośrednio na radiatorach, to odpowiednio przygotowuje się radiator, tak aby posiadał występ wielkości pada.
Nie wiem czy posiadasz czy może chcesz wykonać lub kupić miedziany radiator, bo tylko do takiego przylutujesz diodę, ale najlepiej wykonać dookoła diody zagłębienia na pady elektryczne, lub nawet dolutować cokolik odpowiednio spreparowany.
Masz kilka przykładów na forum, może nie XP-G, ale MC-E i XR-E.
Swoja drogą musisz mieć precyzyjne narzędzia do tej pracy.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o mocowanie diod bezpośrednio na radiatorach, to odpowiednio przygotowuje się radiator, tak aby posiadał występ wielkości pada.
Nie wiem czy posiadasz czy może chcesz wykonać lub kupić miedziany radiator, bo tylko do takiego przylutujesz diodę, ale najlepiej wykonać dookoła diody zagłębienia na pady elektryczne, lub nawet dolutować cokolik odpowiednio spreparowany.
Masz kilka przykładów na forum, może nie XP-G, ale MC-E i XR-E.
Swoja drogą musisz mieć precyzyjne narzędzia do tej pracy.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Własnie z wymienionych powodow przez Ciebie chciałem to zrobic aby sprawe uproscic a chciałem podkraść pomysł flagiusza http://flagiusz.republika.pl/flashlight ... ed_001.jpg a sama diode przymocowac na radiator lecz z powodu wymiarów diody Xp-g nie jest to proste dlatego chciałbym pozbyc sie kontaktów od spodu emiterka.
W takim razie ktos musi przetrzeć szlak sprobuje zrobic to na diamentowej osełce dam znac jakie będą efekty, szkoda ze wyrzuciłem uszkodzone xp-e mogłbym na nich potestować. Jeżeli sie uda to dam zdjęcia bo wydaje mi się ze mozna w ten sposób poważnie stuningować diode zmniejszając grubość pada termalnego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No więc tak zeszlifowałem miedziane kontakty zostały w 4 rogach druciki ktore prowadzą przez pad, pad z tego co gdzies czytałem jest z ceramiki i juz widac mocowanie w nim emitera od spodu i nie wiem ile jeszcze mógłbym spiłować. Żałuje ze wyrzuciłem stare xpe bo mogłbym dokładniej poznac budowe emiterka.teraz zastanawiam się na pasta lub klejem pasty lepiej przewodzą klej łatwiej zastosowac.Odpada collaboratory bo przewodzi prad zostaje ic diamond lub zalman stg2 badz 1.Z klejow mam zalmana dwuskładnikowego ale nie moge znależć jego przewodnosci a wydaje mnie sie że to jest koło 1 W/mK jest jakis arctic i niby ma 7.5 W/mK ale przewodnosc jest tylko obnizona(elektryczna) i nie wiem czy by sie nadał.zalmana uzywałem i kleił gołe emiterki na radiator bez przewodzenia prądu.Piguła ma byc cała z miedzi, soczewka z dx, bateria 18650 a co do zasilania myslałem o DD ale czekam na sampelki z maxima i lineara i bede testował zalezy mi na sprawnosci.A propo nie wiem jak inni ale ja za ChRL nie moge dobić sie do takiej sprawności jak podaje maxim dla 1797 nie wiem jak oni to mierzą.