Minimiotacz na MC-E - prototyp (wieczny...)

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Minimiotacz na MC-E - prototyp (wieczny...)

Post autor: Hans Trans »

Witojcie!
Dawno nie było w tym dziale żadnych kolorowych obrazków, więc postanowiłem poświęcić chwilę na sfocenie swojego prototypu. Żadne novum w sumie, zwykła jednorurkowa konstrukcja. Dioda to Cree MC-E z binu M (mam nadzieję...) czipy równolegle, drajwer - jakiś wynalazek z Allegro, 2.8 A, płynna regulacja natężenia, jak na razie niewykorzystana. Może uda się wcisnąć potencjometr do środka, jak nie, to przełączany rezystor pod kciukiem. W tym celu zamontowałem czteropinowe gniazdo (w bandyckiej cenie...), IP67, ale jakieś takie za mało jeszcze pancerne. Optyka... no cóż, zależało mi na ostrej linii odcięcia i w sumie efekt został osiągnięty. Reflektor plus soczewka dają radę, ale brak trochę doświetlenia bliskiego pola. Pomysłów mam kilka, ino czasu brak... Anyway, świeci jak ...piiii..., nie odpada od kierki (dzięki super-duper przewymiarowanemu uchwytowi :mrgreen: ) i jestem w miarę zadowolony. To tyle.
Ted

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

no, prezencję to TO ma :o :mrgreen:

Sliczna Ci wyszła ;-)
Jaki sterownik?
przydał by się beamshot w terenie i moze cos więcej o optyce? ;-)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Tadek no w koncu pokazales na forum:) Widzialem zabawke w akcji juz i oczywiscie te 800lm pazura pokazuje:) Wizualnie bardzo przyjemna, ciekawy pomysl z uzyciem kombinacji reflektor Boom+soczewka. Gratulacje:)
Awatar użytkownika
Hans Trans

Calineczka pisze: [...]
Jaki sterownik?
przydał by się beamshot w terenie i moze cos więcej o optyce? ;-)
Sterownik to to coś, co miało opis baardzo podobny do sterowników EdiM'a, był kiedyś wątek na ten temat, ale nie mogę coś znaleźć. Niestety, już dawno nie ma tego ustrojstwa w sprzedaży.
Beamshoty będą, jak tylko mrozy się skończą i śnieg zejdzie - ciężko porównywać foty ze śniegiem i bez śniegu, że o dyskomforcie temperaturowym fotografa nie wspomnę :wink:
A czy to jest 800 lm to się dowiem, jak zmierzę, nieprędko ale na pewno.
Optyka, to jak bystre oko Maćka już zauważyło, reflektor Boom Spot i do tego soczewka o ogniskowej, hmm, nie wiem, pasującej ;) Mogę zmierzyć, jak kogoś to będzie interesować.
Cieszę się, że się wizualnie podoba, chociaż osobiście uważam, że nie ważny wygląd, ważne działanie. Lepsza mętna, ale chętna, niż królewna z drewna, jak głosi znane przysłowie :mrgreen:
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Hans Trans, noo jesli to M bin to na diodzie@25*C struktury okolo tyle powinno byc. Realnie na wyjsciu bedzie oczywiscie mniej. Pochwal sie ile jak zmierzysz. Niestety w praktyce bardzo ciezko uzyskac jest z MC-E wiecej niz 500lumenow OTF.
Hans Trans pisze: Cieszę się, że się wizualnie podoba, chociaż osobiście uważam, że nie ważny wygląd, ważne działanie. Lepsza mętna, ale chętna, niż królewna z drewna, jak głosi znane przysłowie :mrgreen:
<hahaha> <hahaha> <hahaha>
ixjakub

Post autor: ixjakub »

No piękne światełko na rower... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hans Trans

Kilka wariacji na temat rozkładu światłości

No i udało mi się w końcu znaleźć kilka kilosekund na przetestowanie w praktyce paru koncepcji optyki do jazdy po mieście. Założenia są takie:
  • - w miarę ostra linia odcięcia, coby nie oślepiać jadących i idących z naprzeciwka,
    - największe natężenie wiązki nieco poniżej osi odcięcia, powiedzmy kilka stopni (jakieś kilkanaście metrów w przód, czyli to, co zaraz będzie pod kołem),
    - sporo światła na boki w linii odcięcia, aby widzieć z daleka pacjentów na torze kolizyjnym,
    - sporo światła po bokach w odległości kilku metrów, aby móc swobodnie i bezpiecznie myszkować z niewielką prędkością po trudnym terenie.
Oczywiście nie robią jak na razie takich gotowców, więc trzeba się nieco wysilić :wink:
Parę projektów w programach symulacyjnych męczę już od roku, jedne trywialne, inne grubo przesadzone... :roll: Na początek postanowiłem zacząć od czegoś prostego. Wyłuskawszy z szafeczki garść fantów zasiadłem do dłubania i wyszły trzy warianty. Reflektor Boom, płytka z mikrooptyką, zmodyfikowana soczewka, (wszystko w różnych kombinacjach i parametrach), fotony wysyła sobie MC-E w tej rurce, o której wyżej było. Beamshoty (durne określenie, wymyślmy coś innego...) pod spodem, w teren się wybiorę, jak zniknie śnieg. Dzisiaj wyszedłem tylko na chwilę poświecić i muszę przyznać, że choć baaardzo daleko od ideału, to i tak jest o niebo lepiej, niż z jakąkolwiek optyką z fabryki... Jak dla mnie, oczywiście :mrgreen:

c.d.n.

Ted

Wariant I
Obrazek
Wariant II
Obrazek
Wariant III
Obrazek
jarcyk

Dyfuzor

Post autor: jarcyk »

Miałem podobny dylemat.I wydaje mi sie że sprawa jest prosta zajżyj tu http://www.gamma.pl/?page=produkt&id=1469. Robi naprawdę ładną wiązkę
Awatar użytkownika
Hans Trans

Re: Dyfuzor

jarcyk pisze:Miałem podobny dylemat.I wydaje mi sie że sprawa jest prosta zajrzyj tu http://www.gamma.pl/?page=produkt&id=1469. Robi naprawdę ładną wiązkę
Tak, mam kilka takich elementów. I masz rację, wydaje Ci się :wink: Owszem, macierz soczewek cylindrycznych rozciąga wiązkę w jednej osi, ale tylko tyle. Ostrą krawędź odcięcia trzeba i tak uzyskać na innym elemencie układu, a o zapanowaniu nad dystrybucją światła wewnątrz takiej wiązki można sobie jedynie pomarzyć...
Idealnym rozwiązaniem jest układ, który pozwala precyzyjnie kierować energię w wybrane sektory kątowe wiązki. Do tego niestety potrzebne są bardziej skomplikowane konstrukcje... Oczywiście rower nie auto i nie można przesadzać, ale z drugiej strony np. niemieckie normy bardzo precyzyjnie zdaje się określają kształt wiązki świateł rowerowych. Z różnych względów podoba mi się takie podejście, dlatego podjąłem temat. A kto wie, czy i w naszym kraju za jakiś czas lampka na rower do jazdy po mieście nie będzie musiała mieć homologacji :wink:
Awatar użytkownika
swietlik

Re: Dyfuzor

Post autor: swietlik »

Hans Trans pisze: Z różnych względów podoba mi się takie podejście, dlatego podjąłem temat. A kto wie, czy i w naszym kraju za jakiś czas lampka na rower do jazdy po mieście nie będzie musiała mieć homologacji :wink:
Oby jak najszybciej, bo to, co się wyprawia nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem w ruchu.

Co innego "offroad" - tu może być wolna twórczość.
ODPOWIEDZ