Lampka na rower - poprawiony kwadraciak
Lampka na rower - poprawiony kwadraciak
Po prawie rocznym (no troszkę mniej) używaniu mojej lampki na rower nadszedł czas na jej usprawnienie.
Wreszcie można dostać sensowne driverki, gumki, wyłączniki, także zmodyfikowałem oryginalny projekt do nowych (lepszych) realiów i możliwości.
Pierwotnie lampka była zrobiona według projektu :
http://acn.waw.pl/pawelp/inne/lampka_led/index.html
Zmianie uległo:
* Zasilanie - teraz wystarcza koszyczek a 4akusami AA (wcześniej 6)
* Driver - poprzednio bardzo dobry driver od EdiM (wydajny, z regulacją mocy oraz dwutrybowy) , ale wymagający zasilania min. z 6AA - teraz dałem driver z DX 16trybowy, a na rowerek czasem te tryby się przydają- na miasto starcza mruganie, w parku itp przydaje się moc
* obudowa - uległa skróceniu o ok 1cm
* wyłącznik- wreszcie zamiast hebelkowego, dwupozycyjnego, mam wyłącznik schowany w lampce i jako bajer świecąca gumka, daje to wreszcie wodoszczelność
Efekty: mniejsza latarenka z 16trybami w 3grupach, teraz wodoszczelna i zasilana jedynie 4akusami AA (można i lion dać, ale po co ?)
W planach zmiana soczewki na CRS-O (czekam aż w końcu dojdą) - wtedy będzie pełne uwodoszczelnienie
Ahha- lampka z uwagi na soczewkę ma oświetlać pobliże roweru- jako "szperacz" doskonale sprawdza się alfa - zasięg efektywny min 50m, taki komplet pasi mi bardzo
Parę poglądowych fotek z zewnątrz
Wreszcie można dostać sensowne driverki, gumki, wyłączniki, także zmodyfikowałem oryginalny projekt do nowych (lepszych) realiów i możliwości.
Pierwotnie lampka była zrobiona według projektu :
http://acn.waw.pl/pawelp/inne/lampka_led/index.html
Zmianie uległo:
* Zasilanie - teraz wystarcza koszyczek a 4akusami AA (wcześniej 6)
* Driver - poprzednio bardzo dobry driver od EdiM (wydajny, z regulacją mocy oraz dwutrybowy) , ale wymagający zasilania min. z 6AA - teraz dałem driver z DX 16trybowy, a na rowerek czasem te tryby się przydają- na miasto starcza mruganie, w parku itp przydaje się moc
* obudowa - uległa skróceniu o ok 1cm
* wyłącznik- wreszcie zamiast hebelkowego, dwupozycyjnego, mam wyłącznik schowany w lampce i jako bajer świecąca gumka, daje to wreszcie wodoszczelność
Efekty: mniejsza latarenka z 16trybami w 3grupach, teraz wodoszczelna i zasilana jedynie 4akusami AA (można i lion dać, ale po co ?)
W planach zmiana soczewki na CRS-O (czekam aż w końcu dojdą) - wtedy będzie pełne uwodoszczelnienie
Ahha- lampka z uwagi na soczewkę ma oświetlać pobliże roweru- jako "szperacz" doskonale sprawdza się alfa - zasięg efektywny min 50m, taki komplet pasi mi bardzo
Parę poglądowych fotek z zewnątrz
- Załączniki
-
- IMG_5009.jpg (70.09 KiB) Przejrzano 21352 razy
-
- IMG_5008.jpg (84.93 KiB) Przejrzano 21352 razy
-
- IMG_5004.jpg (91.22 KiB) Przejrzano 21351 razy
Ostatnio zmieniony środa 14 lis 2007, 13:21 przez pawelsz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Calineczka
- Kontakt:
Po pierwsze poprosze o zmniejszenie fotek
Masz moze jakies fotki wnetrza?Dioda CREE?Jakie prady?Driver ten na AMC7135 rozumiem?Z checia bym popatrzyl na fotki jak to swieci w nocy
Nie bylo by lepiej dla Ciebie gdyby swiatlo bylo troche bardziej rozproszone na boki?Wogole to fajnie Ci ta lampeczka wyszlo , podoba mi sie
Masz moze jakies fotki wnetrza?Dioda CREE?Jakie prady?Driver ten na AMC7135 rozumiem?Z checia bym popatrzyl na fotki jak to swieci w nocy
Nie bylo by lepiej dla Ciebie gdyby swiatlo bylo troche bardziej rozproszone na boki?Wogole to fajnie Ci ta lampeczka wyszlo , podoba mi sie
już mniejsze, hmm- za bardzo na boki też niedobrze- na dniach mam dostać soczewki owalne- wtedy machnę jakieś foty.
A driver- no tak ten na amc- sprawdza się całkiem nieźle- ssie na max ok 0.95A z akusów, znaczy na diodzie podobnie będzie, a fota ze środka, hmm- mam ino stara wersję- tej nie chciało mi się robić, różnica są takie, że w miejsce hebelka jest inny wyłącznik- w miejsce drivera od EdiM, i zamiast prawego radiatorka (już niepotrzebny- driver z DX nie grzeje się wiele) jest wstawiony na szybko driver zasmarkany klejem na ciepło, żeby zwarcia nie było- ciężko ten moduł sensownie przymocować, bo z obu stron wychodzą kable zasilające lub idące do diody
A driver- no tak ten na amc- sprawdza się całkiem nieźle- ssie na max ok 0.95A z akusów, znaczy na diodzie podobnie będzie, a fota ze środka, hmm- mam ino stara wersję- tej nie chciało mi się robić, różnica są takie, że w miejsce hebelka jest inny wyłącznik- w miejsce drivera od EdiM, i zamiast prawego radiatorka (już niepotrzebny- driver z DX nie grzeje się wiele) jest wstawiony na szybko driver zasmarkany klejem na ciepło, żeby zwarcia nie było- ciężko ten moduł sensownie przymocować, bo z obu stron wychodzą kable zasilające lub idące do diody
- Załączniki
-
- Stara wersja.jpg (49.94 KiB) Przejrzano 21350 razy
- Calineczka
- Kontakt:
Hej Pawell. Ja mam ze 4 dziwne soczewki do Edisonów (większę niż mogłem zmieścić Bocialarce). Raczej kąty węższe od 15st. bo takich zdaje się szukałem. Jak chcesz to zapodam foty. To są sample z Khatod'a robione pod Edisonki ale nie takie jakimi dysponujępawelsz pisze:no i już wiem,że ...piiii... z tego- gamma niby miała i nagle przy wysyłce nie ma, CRS-O, a okrągłych nie wsadzę- musiałbym boki ściąć - w profilu mam 22mm miejsca, a soczewka Rocket-O ma 26mm średnicy, bez sensu, bo promień światła byłby po ścięciu do bani- znaczy zostaję przy tym, co mam
Sometimes darkness can show you the light
dzięki- ale raczej nie zapasują- miałem soczewki o różnych kątach, teraz mam bodajże 15st na stronę, a żeby zamocować toto- to musiałby być kwadrat 22x22mm (widać na fotach) - zobacz opis Ledil CRS-O i będę dalej szukać soczewki o promieniu owalnym- to jest dla mnie ideał- światło na boki a nie do góry i na dół.
Chwilowo nie chce mi się znowu przerabiać latarki rowerowej- owal poprawi osiągi, ale i tak sa niezłe, zwłaszcza w duecie z alfą
ps
mam gdzieś soczewkę Ledil Rocket coś tam- o kącie coś chyba 6 czy 8st - daje daleko i fajnie- ale na rower nie pasi mi-ma to oświetlać drogę a nie znaki 100m przede mną
Chwilowo nie chce mi się znowu przerabiać latarki rowerowej- owal poprawi osiągi, ale i tak sa niezłe, zwłaszcza w duecie z alfą
ps
mam gdzieś soczewkę Ledil Rocket coś tam- o kącie coś chyba 6 czy 8st - daje daleko i fajnie- ale na rower nie pasi mi-ma to oświetlać drogę a nie znaki 100m przede mną