Latarka pod sztucer

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
pioszym

Latarka pod sztucer

Post autor: pioszym »

Witam Kolegów

Czytam, czytam i czytam i jestem coraz głupszy. :mrgreen: Szukam fajnej, dobrej i nie za drogiej latarki pod sztucer. Proszę o nie umoralnianie mnie na temat zakazu używania sztucznych źródeł światła zamontowanych do broni. :wink: Myślałem o Led Lenserach P7, T7 lub o fenixach TK10, TK11. Ale nikt w zasadzie nie poleca ich na forum.
Czy znawcy tematu mogliby mnie oświecić czego szukać. Z miłą chęcią reflektowałbym na sprzęt zmodyfikowany, poprawiający parametry. Może być używka. Minimalne parametry takie jak w wymienionych latarkach lub oczywiście mogą być lepsze. Interesuje mnie jak najdalszy zasięg światła i możliwość rozproszenia jego. Kwota to około 250zł.

Pozdrawiam

Piotrek
tomo
Kontakt:

Post autor: tomo »

Po co ci ta latarka pod sztucerem?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Gdzieś czytałem że nie wolno polować z latarką? Dojść, dobić można a polować czy tam namierzać sztucznym światłem nie? Co nie zmienia faktu ze nie lubie myśliwych ;P
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
P_iter

Post autor: P_iter »

lennin pisze:Gdzieś czytałem że nie wolno polować z latarką? Dojść, dobić można a polować czy tam namierzać sztucznym światłem nie? Co nie zmienia faktu ze nie lubie myśliwych ;P
Nie wolno polować ze sztucznym światłem. Dopuszczony jest jednak wyjątek: dochodzenie postrzelonej zwierzyny. pioszym nigdzie nie napisał, że chce z tym polować.
Poza tym latarki podczepione pod wiatrówki są bardzo popularne wśród strzelających nocne FT. Nie wspominając już o ASG.
Pozdrawiam
P_iter
Awatar użytkownika
lennin

Sztucer to nie wiatrówka czy ASG ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
tomo
Kontakt:

Ustawa "Prawo łowieckie" zabrania pozyskiwania zwierzyny przy użyciu sztucznego światła. Kto się tego dopuści podlega tej samej każe co zwykły kłusol, a wiec karze pozbawienia wolności do lat 5. Kolega spotkany w lesie z latarką pod sztucerem miałby poważne problemy i spoooooro do tłumaczenia.
Swoją drogą dziwi mnie, że moderatorzy tego nie sprzątnęli.
Ostatnio zmieniony piątek 08 sty 2010, 22:49 przez tomo, łącznie zmieniany 1 raz.
P_iter

Dobra. Nie jestem jego adwokatem. Niech się sam wypowie,
Pozdrawiam
P_iter
Awatar użytkownika
lennin

tomo pisze:Swoją drogą dziwi mnie, że moderatorzy tego nie sprzątnęli.
Czemu? To forum o latarkach i nie tylko. Równie dobrze o nożykach można zamykać tematy bo to moze być niebezpieczne narzędzie ;P
Obrazek Obrazek
P_iter

tomo, a o strzelcach sportowych słyszałeś?
..........miałem się nie odzywać..........
Pozdrawiam
P_iter
tomo
Kontakt:

lennin pisze:
tomo pisze:Swoją drogą dziwi mnie, że moderatorzy tego nie sprzątnęli.
Czemu? To forum o latarkach i nie tylko. Równie dobrze o nożykach można zamykać tematy bo to moze być niebezpieczne narzędzie ;P
Może ze względu na to, że sam strzelam i jestem moderatorem na dwóch forach strzeleckich jestem uczulony na wszelkie posty, choćby nawet trochę podjeżdżające łamaniem prawa, a zarazem dotyczące wszelkiej maści strzelectwa.
Jako przykład podałeś noże - może są bliższe twemu sercu. OK, w takim razie jak byś zareagował na post dotyczący ostrzy ukrytych w przedmiotach nieprzypominających broni białej (absolutnie zabronionych przez polskie prawo)?
P_iter pisze:tomo, a o strzelcach sportowych słyszałeś?
..........miałem się nie odzywać..........
Owszem, jestem jednym z nich. Podaj mi proszę dyscyplinę sportu w której wali się ze sztucera z podwieszoną pod lufą latarką?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Panowie, dla mnie dyskusja o tym, czy mozna latarkę podwiesić pod czymś co strzela czy nie, nie ma większego sensu. Sama idea strzelania tez przecież może zostać nazwana obrzydliwą, prawda? W sumie po to powstały te lufowe "zabawki" -do zabijania. Nóz kuchenny tez może smarować kanapkę.....i przecinac skórę. Niejedną latarką można zabić.
Jeśli ktoś pyta jaką latarkę podwiesić pod sztucer zeby oświetlić cel oddalony o 100m nie zakładam od razu, że jest mordercą czy że łamie prawo. Jego rzecz. Samochód tez bywa morderczy. O alkoholu nie wspomnę. Ludzkość, ogólnie pojęta, ma moim zdaniem bardzo dziwne morale, w moim odczuciu wypaczone, i podobne prawo tworzy, w całej, owego prawa, rozciągłości. To, co można na tym forum zamieszczać, a czego nie, zostawcie koledzy Moderatorzy naszym ludziom, aczkolwiek za uwagi bardzo dziękuję ;)
Skupmy się zatem na meritum sprawy, a jak bardzo potrzebujecie podobnej do powyższej dyskusji-przenieście ją proszę na łamy kafei, ok?
Dziękuję ;-)

p.s. bawią mnie reklamy papierosów w sklepach. Cudowne pudełeczko-wystawa, świecące, przyciągające uwagę, błyskające, z obracajaca się kosmicznie wygladającą paczuszką ..istne "weź mnie" i napis na podstawce że palenie szkodzi zdrowiu, zabija czy coś tam w ten deseń. Z punktu widzenia jakiejś wyższej cywilizacji wyglądamy pewnie na idiotów, sprzedajemy śmierć na piedestale obiecując raka którego się (prawie) wszyscy boją i płacimy krocie przedstawicielom naszego gatunku lejącym się po nmordach na pokaz w czworoboku ze sznurków, do utraty zdrowia, przytomności albo i życia... :o
pioszym

Post autor: pioszym »

Witam

Prosiłem kolegów o doradzenie w sprawie konkretnej latarki. Strzelam na strzelnicy, jestem rusznikarzem!!! Myślałem, że na tym forum nie jest obowiązkowe przyznawanie się do swojego zawodu. (Mam nadzieję, że nie będziecie pytać o firmę w której pracuję). Nie zawsze mam czas pojechać w dzień na strzelnicę, żeby przestrzelać broń z nowo zalożoną lunetą. Strzela się na 100m do 200m. Dlatego potrzebna mi jest dobra, silna latarka.

Tomo jeśli się wypowiadasz to proszę czytaj ze zrozumieniem, nie prosiłem o porady prawne, o takie porady pytał bym się na forum prawniczym.
Zasady używania i obchodzenia się z bronią są mi dobrze znane, nie chcę bić dalej piany. Jeszcze raz ponawiam prośbę, proszę o poradę jaka latarka będzie najlepsza.
Proszę o nie udzielanie porad prawnych!!!

Pozdrawiam

Piotr
DNF

Post autor: DNF »

Pioszym, bez nerwow :)
Powiedz, masz juz jakis konkretny uchwyt laczacy lampke ze sztucerem czy on tez jest w planach?
Tak bedzie latwiej dobrac lampke.
Pozdrawiam
DNF
tomo
Kontakt:

Widzisz, bo takie "cuda" to niestrzelający łykną jak młode pelikany ale żaden normalny człowiek podczas przystrzeliwania broni nie będzie oświetlał tarczy z 200m, a ustawi niewielkie, nieprądożerne oświetlenie przy tarczy...
DNF

Post autor: DNF »

Dobra Panowie, koniec!
Albo poradzimy koledze co z lampka, albo zamykam temat.
My nie mamy obowiazku znac prawa co obowiazuje, a co nie przy strzelaniu. Jesli ktos bedzie miec problemy-to kolega od broni!
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ