Tester baterii Li-Ion

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Ragrastin

Tester baterii Li-Ion

Post autor: Ragrastin »

Witajcie

Nie ukrywam, że temat łączy się z moim poprzednim tematem ale jest to osobny układ choć będzie poniekąd sprzężony z poprzednim.

Kolega mi ostatnio opowiadał o testerze w bateriach do laptopa - po wciśnięciu MS pokazywał stopień naładowanie, sygnalizowane to było 4 diodami (100% wszystkie, 50% 3, 30% 2 i 15% 1)
Czy jest możliwość zbudowania takiego układu dla moich baterii od podstaw? Rozumiem, że musi on być specjalnie dopasowany do baterii!

W moim przypadku byłby 2 takie układy:
1. Do testowania akumulatora 7.4V 4000mA
2. Do testowania Li-Lion 18650 3.4V 2500mA

Czy jest możliwość zbudowania takiego układu z części dostępnych w Polsce?
Jakie może mieć wymiary?

Pozdrawiam
RobFra

Post autor: RobFra »

Takie cudo jest np. w bateriach laptopów dell. Bez włączania laptopa i bez wyciągania baterii można sprawdzić jej stan naładowania tylko tam jest 5 diod (każda po 20%).
Pewnie można by zaadoptować taki układ tylko, że oprócz stanu naładowania układ zwykle czuwa nad ilością cykli pełnego rozładowania - pamięta, aby w odpowiednim czasie zakupić nową baterię. :shock:
Poza tym pamięta prądy ładowania i rozładowania. Jak się wysypie elektronika to bateria jest niesprawna (mimo sprawnych ogniw).

Ale.
Skoro są proste układy np. w starych samochodach pokazujące stopień naładowania akumulatora (Pb) to można zrobić taki i do małych ogniw Li-ion.

Ad 1 - pewnie tak
Ad 2 - nie wiem

Taniej wyjdzie zakupić po drugim akumulatorze/ogniwie.
Czytam, czytam, będę ostry jak brzytwa
Awatar użytkownika
Ragrastin

Drążąc głębiej temat to znalazłem na datasheetach Texas Instruments opis takiego właśnie układu jaki jest w takich bateriach Della. Z tego co widzę to całkiem prosty tylko... Właśnie jesteśmy w Polsce i są problemy z zamówieniami sampli do naszego kraju z TI. Na razie czekam na akceptacje.
Zamówiłem następujące elementy:

Układ 1
bq2085
bq29330
Układ do tego wygląda tak:
Obrazek

Układ 2
BQ26500- Complete Battery Fuel Gauge for One and Two Cell Li-Ion Applications
Układ do tego:
Obrazek

Układ 3
BQ27000- Single-Cell Li-Ion and Li-Pol Battery Gas Gauge IC
Układ do tego:
Obrazek

Teraz tylko zostaje mi oczekiwać na pomyśle rozpatrzenie mojego zamówienia...

Mam jeszcze pytania do elementów na schematach:
1. Czy są dostępne takie tranzystory w Polsce jak na 1 schemacie (Charge/Discharge Power Fets
2. Co to za układy podpisane "Protection Controller" ?
Ostatnio zmieniony niedziela 20 gru 2009, 22:52 przez Ragrastin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Ragrastin, chciałeś mieć tester ogniw czy wskaźnik napięcia? Te zamówione układy to "cięzkie działa", a i przyjrzyj się, czy któregoś z nich nie trzeba zaprogramować!
Do samego sprawdzania napięcia/stanu naładowania wystarczył by wyskalowany wskaźnik diodowy, ew. mógł byś na chwile podłączać sztuczne obciążenie na czas pomiaru.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Z tego co mi wiadomo, to TI nie wysyła do Polski ze względu na nagminne handlowanie ich samplami.

A te układy wymagają procesora do odczytu i interpretacji danych.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Ragrastin

Oczywiście pewnie TI odmówi mi wysyłki ale mam na to sposób, spróbuje zamówić to na szkołę. Podobno na uczelnie wysyłają to i na moją może się będzie dało...
A propos układów to zamawiałem trochę na wyrost, jak będę próbował brać następnym razem to wezmę tylko bq2085 i bq29330.
Po odpowiednim zaprogramowaniu tego układu(widziałem gdzieś program w internecie) jest możliwe wyświetlanie poziomu akumulatora na segmentowych wyświetlaczach Led
Dodam, że taki układ w spoczynku pobiera 1 μA ( Drives 3-, 4-, or 5-Segment LED Display for Remaining Capacity Indication)
Ile będzie pobierał podczas badania to dokładnie nie wiadomo zależy od wyświetlacza ale sam układ pobiera 20mA w stanie zapisywania danych.
Dane zapisywane są na wbudowanych "512 bytes of internal data flash
memory"
Oczywiście owy układ zbiera także szereg innych z pozoru nie potrzebnych danych(temperatura, ilość cykli naładowań, efektywność ładowania, prądy i napięcia ładowania itd.) do których odczytania potrzebny byłby procesor ale to można odczytać na domowym PC co byłoby całkiem ciekawą opcją :mrgreen:
Dodam jeszcze przewidywane wymiary takiego układu(na podstawie układu do baterii laptopa TOSHIBA SATELLITE L30) który zawiera identyczny układ:
Długość 4cm, szerokość 1,8cm wysokość 2mm na dość niezgrabnej płytce i do tego dochodzą ledki!
Obrazek
Znalazłem jeszcze na internecie latarkę z podobnym układem:
http://kazwholesale.en.alibaba.com/prod ... Light.html
ODPOWIEDZ