Samoróbka, ale...nie wiem nic

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Karbon

Samoróbka, ale...nie wiem nic

Post autor: Karbon »

Witam Państwa pięknie.
Chcę sobie zrobić latarkę opartą na diodzie MC-E. Używam Bocialarki, ale jest ona dla mnie za słaba zdecydowanie. W nocy źle widzę i muszę mieć dużo światła, aby komfortowo się przemieszczać. W dodatku codziennie jeżdżę rowerem do pracy i wracam około godziny 19, w tym kawałek drogi prowadzi przez las.

Chcę kupić diodę MC-E, mam dwa ogniwa 18650. Dioda będzie zamontowana na radiatorze takim jaki używa się do chłodzenia chipsetów na płytach głównych w komputerach PC.
Mam kilka pytań jak to łatwo zbudować. Z wykształcenia jestem elektrykiem, ale o elektronice nie mam pojęcia, więc siłą rzeczy nie mam zamiaru bawić się w sterowniki i inne cudy, jeśli to możliwe.
Najprostszym rozwiązaniem byłoby podłączenie MC-E do tego ogniwa, które ma 3,9 V, i rezystorem, np. 10 ohmów ograniczyć prąd do 390 mA. Jakiś spadek napięcia na rezystorze się pewnie pojawi, więc popłynie trochę mniejszy prąd.
Drugie ogniwo jest raczej nie do wykorzystania, ponieważ dążę do maksymalnie prostej konstrukcji. Ogniwo i wyłącznik, oraz rezystor chcę zmieścić w rurce z włókien węglowych.
Czy przy jednym ogniwie 18650 jest sens dawać prąd 700 mA? Jaki czas świecenia bym uzyskał? Ewentualnie myślę o zastosowaniu dwóch rezystorów, w tym jednego dołączanego, więc uzyskałbym dwa tryby pracy - ~350 mA i ~650 mA.
I równie ważna dla mnie informacja - jak podłączyć zaciski tej diody? Plusy wszystkie razem i minusy wszystkie razem?
Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Witamy.

Aby zobaczyć wiecej światła niż z bocialarki musisz diodę nakarmić odpowiednio większym prądem. Przy zastosowaniu twojego połączenia zacisków prąd będzie dzielony na cztery struktury. Prosta fizyka. By uzyskać maksymalną jasność bo chyba o to chodzi potrzebujesz aż 2.8A. A tutaj spadki napięcia zasilania będa bardzo szybkie przy zastosowaniu DD jak proponujesz. Radiatorek od chipsetu na pewno nie da rady odprowadzić 10W ciepła.

Zacznij może od uważnego przeczytania kilku tematów co i jak na naszym forum potem zadawaj pytania. Większość poruszonych przez Ciebie zagadnień jest już nie raz wałkowana ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Karbon, witaj ;-)

A ja postaram się urpościc odpowiedź. Wszystkie struktury w MC-E połącz równolegle, będziesz miał niejako 4 diody "obok " siebie. Ogniwa 18650 mozesz połaczyc rownolegle, bedziesz mial wiecej pradu.Dobrze by bylo, zeby byly one-te ogniwa-identyczne.I jeszcze lepiej "protected"
metoda z rezystorem bedzie prosta i skuteczna, ale jasnosc bedzie Ci spadala w czasie. Niemniej moze byc w zupelnosci wystarczajaca. jesli chcesz miec jasniej niz z Bocialarki, to 350mA na calosc nie wystarczy. bocian pedzi swoje ledy ok. 1A i powinienes dac minimum tyle by miec tak jasno...nawet bedziesz mial prawdopodobnie jasniej, bo 4 ledy beda mialy wieksza sprawnosc. Co do wartosci rezystora, dobierz go eksperymentalnie. Znaczenie bedzie u Ciebie miala nawet dlugosc kabli i rez. wlacznika. Pomysl ze zwieranym wlacznikiem-tryby-super ;-)
Mysle, ze rezystor bedzie raczej rzedu pojednynczych omow a nawet mniej. proponuje, bys wysterowal sobie max na ok. 2-2,5A. Testuj chlodzenie, i pomysl o radiatorku z procesorka ;-)
przy testach z pradami uwazaj, by nie spalic leda...ZAWSZE miej w szeregu jakis rezystorek awaryjny, zeby prad nie przekroczyl np. 3A. Pewnie 1OHM wystarczy w zupelnosci...ale to Ci wyjdzie w praniu. Pamietaj, ze rez. musi miec odp. moc!
Jak by co pytaj ;-)
Karbon

Post autor: Karbon »

A dlaczego równolegle? Nie lepiej dać szeregowo i operować na mniejszych prądach? Nie znam się na tym i chętnie się dowiem tego od doświadczonych forumowiczów.
Radiator wystarczy. Kolega ma tę diodę podpiętą do znacznie mniejszego i zasiloną z aku żelowego 6V.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Karbon pisze:A dlaczego równolegle? Nie lepiej dać szeregowo i operować na mniejszych prądach? Nie znam się na tym i chętnie się dowiem tego od doświadczonych forumowiczów.
Radiator wystarczy. Kolega ma tę diodę podpiętą do znacznie mniejszego i zasiloną z aku żelowego 6V.
bo masz 4 struktury, na kazda po jakies 3,6V. Musial bys dawac przetwornice step-up. Po co, mozesz dac direct draw przez rezystory.Jak wolisz ;-)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Połączenie szeregowe jest możliwe, jednak pamiętaj, że do zasilania potrzebujesz źródła o wyższym napięciu niż suma Vf diod, tak więc do zasilania 4 szt diod z MCE połączonych szeregowo potrzebujesz minimum 4 sztuk aku LiIon lub odpowiednio większej ilości NiMH.
Można też zasilać z jednego akumulatorka, ale wtedy potrzebna jest przetwornica podwyższająca napięcie, a te mają z reguły zdecydowanie mniejszą sprawność niż przetwornice obniżające, czy nawet regulatory szeregowe, a szczególnie przy takich prądach i niewielkich rozmiarach.
Niestety ale driverek, choćby najprostszy na AMC, jest najkorzystniejszym wyborem.
Mieć MC-E i zasilać ją prądem350mA to tak jakby mieć w Polsce Ferrari, założyć koła od malucha ;)

A propos, skoro jesteś elektrykiem, to wytłumacz mi jak chciałeś przy pomocy rezystora 10Ω ograniczyć prąd płynący z akumulatora LiIon w diodę?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ