MAX1577

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
night_82

MAX1577

Post autor: night_82 »

Jak dobrać rezystory na wejścia logiczne?
Montaż w rastrze 0.65mm
Radiator - powierzchnia
inne

wg karty to wynika że rezystory powinny być w zakresie 5-255MΩ tak wyszło po przeliczeniu przez prawo Ω
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Night, chyba źle zrozumiales znaczenie tych wejsc.
To są wejscia, ktorymi regulujemy prąd na wyjsciu.
One maja bardzo duża rezystancję wejsciowa.Steruje się nimi poprzez podawanie poziomow logicznych, info masz w pdf-ie.
Co to oznacza?Oznacza to, z emozesz zwierac je bezposrednio do napiecia zasilajacego badz do masy, jak masz obawy-zrob to przez rezystor np. 10k, 100k...
Spojrzyj sobie na tabelkę która mowi jakie jasnosci uzyskasz dla jakich stanow logicznych na wejsciach enable.

Obrazek
Awatar użytkownika
night_82

No to jesli ma wbudowany wewnętrzy rezystor to rozumiem, ale i tak chciałem dać rezystor dla bezpieczeństwa, jak grochem o ścianę, wiem czytałem te 2 tabelki po kilka razy, to tą kwestie już wiem, wielkie dzieki za wyjaśnienie tej kwestii. Co do radiatora to wyczytałem że moc max całkowita układu to 1455mW przyjąć można dla łatwiejszego rachunku 1.5W, zaopatrzyłem sie w blachę miedzianą więc jest z czego go zrobić. Nie widzę przycisku pomógł który bym bardzo chętnie przycisnął
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hej.
Pomógł jest chyba tylko po zalogowaniu, spoko, to nie jest takie ważne.Ważne żebyś problem rozwiązał.
Masz już tego MAX-a?Widzisz, że ma taką powierzchnię pod spodem do przylutowania?
Ja kiedyś robiłem przetworniczkę na tym MAXie i grzała się mocno, nie robiłem płytki tylko pająka, do tego wewnętrznego/srodkowego pola dolutowywałem coś żeby ciepełko odprowadzało...nie jest łatwo-scalaczek tyci i obudowa mało przyjazna lutownicy, powodzenia ;-)
Awatar użytkownika
night_82

Ta obudowa jest wręcz nieprzyjazna dla zwykłego użytkownika z lutownicą, raster 2.54mm nie ma problemu lutować dobrym grotem ale juz 1.27mm już jest ciężko, zdązyłem nabyć 555 w wersji SO8, a ten to już dla mnie wyższy poziom konstrukcji i wyżej już nie pójdę. Ja myślałem o przyłożeniu radiatora na paste lub klej ale skoro można przylutować to chyba przylutuje tylko pierw w płytce zrobie otwór w miejscu "slug'a" i będę przekładał. Już nawet sobie grot zatemperowałem do tego gęstego montażu.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Jeszcze jest kwestia którego masz 1577 Y czy Z, w Y strujesz napięciem a w Z poziomem 0 lub 1.
Ja bawiłem się 1577Z, zasilałem go z jednego 18650. Niestety nie udało mi się sterować trybami. Cały czas świeciło na FULL. Wydaje mi się ze to dlatego, że dawałem na wejścia EN1 i EN2 3,6V a nie 5V.
Co do lutowania to da radę zwykłą lutownicą, trzeba tylko grot trochę spiłować.
Awatar użytkownika
night_82

Posiadam 1577Z sztuk 2, prosiłem o 4 a przysłali 2 dobre i to ale jaki profesionalizm zabezpieczenia, pudełeczko, gąbka antystatyczna
ODPOWIEDZ