Jaka budżetowa latarka do nocnego strzelania...

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tomo
Kontakt:

Jaka budżetowa latarka do nocnego strzelania...

Post autor: tomo »

Co by nie złościć administratora dyskusję z -> TEGO WĄTKU <- będę kontynuował tutaj (mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce).
Calineczka pisze:tomo, dobrze by bylo, gdybys w sprawie swoich potrzeb zalozyl osobnego topica, albo lepiej wczesniej wyszukal informacji. Moim zdaniem V65 ma troche za duza, jak na mocowanie pod lufa, glowice. Odleglosci o ktorych wspominasz nie sa jakies straszne. Obejrzyj sobie Ultrafire SG-900 i podobne jak i raidFire Spear i jego klony.Mniejszy ref a powinno byc wygodniej, np http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18765 , http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16538
Jako, że jest to strzelanie terenowe bardziej odpowiednim umiejscowieniem latarki jest góra karabinu, a więc okolicę lunety. Podwieszenie latarki pod spodem może skutkować tym, że strzelając z "niskich" pozycji światło będzie zasłaniane przez trawy czy krzaki. Wielkość refa nie ma więc aż tak znacznego wpływu na wygodę użytkowania, a z tego co wiem spory ref pozwala na lepsze skupienie światła (tak naprawdę patrząc przez lunetę mam dość wąskie pole widzenia i "tracenie" światła na oświetlanie lasu nie ma sensu). Swoją drogą obserwując kolegów strzelających w nocy widzę, że z roku na rok mają coraz to większe głowice w swoich światełkach.
Odległość 7-41 metrów może wydawać się niewielka jednak cele do których strzelamy potrafią być nawet przez dobrej jakości lunety mało widoczne w dzień (nieodmalowane, ostrzelane). Stąd pomysł na modyfikowane V65.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Skoro wielkosc refa nie ma tu az tak wielkiego znaczenia to V65 będzie chyba najlepsza ;)
tisher

Post autor: tisher »

Jeśli 5-40m to najczestrza odleglosc oddawania strzalow to wtrace tutaj swoje trzy grosze.
Rowniez uprawiam sporty strzeleckie, co prawda bardziej kontaktowe i druzynowe ale takze wynikla mi potrzeba dostosowania jakiegos oswietlenia na karabin skutecznego na takim dystansie.
Po wielu kalkulacjach, wybor padl zdecydowanie na rozwiazanie ekonomiczne ale skuteczne.
U siebie rozwiazalem to w ten sposob:
Obrazek

Jest to latarka X2000 po modyfikacji, obecnie posiada moc okolo 550lm i kilka trybow dzialania w zaleznosci od tego co akurat potrzebuje
W zupelnosci wystarcza na komfortowa obserwacje celow na odleglosc 50m.
A dlaczego asferyczna soczewka? Bo mozna tak wyregulowac skupienie, ze patrzac przez kolimator caly spot chowa sie za nim, wiec jedyny podswietlony obszar jest widoczny w okularze. Nie mowiac juz o szerokokatnym stozku oswietlenia do akcji wewnatrz budynkow. Nie wiem, czy w Twoim wypadku te cechy takze beda zaletami, ale zwracam uwage na takie rozwiazanie.
Koszt calkowity latarki zamknal sie w 30$
Dlugosc latarki to 12cm, zasilana 18650
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

tisher, trudno mi uwierzyc w 550 lumenów z tego czegoś, za 30$. Jak rozwiązałes chłodzenie, jak zaislasz leda, z czego, z jakim prądem? Sama idea soczewki jest ciekawa, zwlaszcza do tego zastosowania.
tisher

SSC P7, stara dobra znajoma ;)
Obrazek

a 30$? latarka 13, dioda 16, inne smieci kilka $ i juz.
Proste :)
A co do tych 550lm, to bierze z acu okolo 2A wiec powinna miec jakies 550 lub troszke wiecej.
Jeszcze zakladajac jakies straty czy cos. Poza tym mam inna latareczke, 340lm okolo i ta przy karabinie jest znacznie jasniejsza. Dlatego tam jest :)
A co do szczegolow konstrukcyjnych to wrzuce w wolnej chwili opis do dzialu naszych projektow.
tomo
Kontakt:

Po licznych konsultacjach z jednym z kolegów bardziej obeznanych w oświetleniu potrzebnym do nocnego pneumatycznego strzelectwa terenowego wybór padł na propozycję kolegi Bociana z Działu handlowego (UniqueFire HS-802 mod Cree Q5 WD low Vf). Liczę na to, że całkiem spory i bardzo głęboki ref zapewnią dobre skupienie, a modyfikacje Bociana wystarczającą ilość światełka.

Latarka do moich potrzeb poza silnym i skupionym światełkiem nie musi mieć nic innego. Nie potrzebuję regulacji czy wielu trybów. Ważne dla mnie jest to aby stosunkowo niewielkie pole widzenia widziane przez lunetę celowniczą było w centralnym punkcie bardzo dobrze oświetlone. Myślę, że wybrana latareczka powinna spełnić moje oczekiwania, a jak tylko do mnie dojdzie i się nią pobawię nie omieszkam podzielić się wrażeniami :).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

16$ za P7 ?! Rewelacja!!! Gdzie można za tą cenę nabyć? Ja znalazłem na DX bodajże 25$ a Polsce po 65-70 zł.
tisher

sku.12721 - $15.37
freebike

Post autor: freebike »

Cześć, Bardzo ciekawi mnie jak wygląda w działaniu skupiona P7. Tisher, masz jakieś fotki?
tisher

Nie, ale przez weekend zrobię
tomo
Kontakt:

Dotarła do mnie latareczka od kol. Bociana. Jestem bardzo zadowolony bo ma naprawdę mocno skupione światełko. Myślę, że to właśnie to czego szukałem. Zobaczymy jak sprawdzi się "w akcji".

Zestaw wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

O !! rany a cóż to za karabin?Gdzie to się kupuje? Ja mam Łucznika 20-sto letniego.
Sory za OT.Ale nie mogłem się powstrzymać
tomo
Kontakt:

Darek pisze:O !! rany a cóż to za karabin?Gdzie to się kupuje? Ja mam Łucznika 20-sto letniego.
Sory za OT.Ale nie mogłem się powstrzymać
Steyr LG 110 HP, taka austriacka wiatrówka PCP. Strona producenta: www.steyr-sportwaffen.at. Obecnie ta wiatrówka cieszy się sporą popularnością wśród osób uprawiających pneumatyczne strzelectwo terenowe. W Polsce można go kupić w firmie Ostrowski Arms.

A łucznik też jest fajny :)

Pozdrawiam
dagi

Post autor: dagi »

Witam Wszystkich!
Darek, looknij tutaj http://bron.iweb.pl/index.php?c=1 zobaczysz więcej ciekawych sprzętów i dowiesz się paru rzeczy :smile:

Edit:
Na Forum nie jestem już taki nowy, czytam od dawna, ale zapomniałem, że tu jeszcze nic nie pisałem.
Przepraszam za niedopatrzenie i już poprawione :oops:

Życzę wszystkim Wesołych Świąt i Światłości w Nowym Roku ;)

[ Komentarz dodany przez: lennin: Pon Gru 21, 2009 11:17 pm ]
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036
wojtasss75

Post autor: wojtasss75 »

Mam nadzieje ,,tomo,, że nie strzelasz do zwierzakow z tej czy innej wiatrowki.Ja niestety miałem okazje poznać debili strzelających do kotów i ptaków ,a nawet do ludzi !!!!i.Moim zdaniem większość wiatrówek ma więcej niż 17 KJ i powinno być w Polsce zakazane ich posiadanie ponieważ dużo z ich powodu stało się krzywdy różnym stworzeniom i nie tylko(wystarczy chociaż by poszukać o tym w necie.Ale jesteśmy skazani na przepisy unijne i.......
ODPOWIEDZ