ULTRAFIRE 16340 cud czy cuś ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
robertgl17

ULTRAFIRE 16340 cud czy cuś ?

Post autor: robertgl17 »

Witam.

Dzisiaj zakupiłem sobie na alledrogo dwa akumulatorki Ultrafire 16340 3,6V- rozpakowałem z foli i pomierzyłem napięcia coś koło 3,9 V. Włożyłem do WF-139 i naładowałem do pełna. miernik wskazał 4,16 V i 4,17 V. Tak sobie.
Włożyłem do M20 i świecę na maksa, żeby zobaczyć ile poświecą. 1 godzina, dalej świecą na maksa, myślę jest OK. 1 godzina 5 minut nagle ciemność, żadnego mrugania Warriora o wyładowaniu akusów.
Znowu miernik i qpa jeden wskazuje 3,11 V drugi 0,00 V-zgon, trzeba reklamować. Poczekałem jakieś pół godziny może nastąpi cud. Niestety wynik przy drugim akumulatorze nadal 0,00 V. Włożyłem do ładowarki a ta zaczyna mrygać i normalnie ładuje- wykryła go :mrgreen:
Poładowałem jakiś czas. Wyciągnąłem i miernik do roboty wskazuje napięcie 3,30 V.
Akusy do latarki, poświeciła trochę i znowu ciemność bez żadnego ostrzeżenia. Miernik wskazuje w jednym znowu 0,00 V. Ponownie włożyłem do ładowarki i znowu się ładują- akumulator w którym było 0 V znowu został wykryty.

Z tego co wyczytałem na forum jak akumulator padnie do zera, ładowarka nie powinna go wykryć a tym samym rozpocząć ładowania.

O co tu chodzi :?:
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

robertgl17, kupiles ogniwa zabezpieczone (protected), gdzie po rozladowaniu do ~2,9V dziala zabezpieczenie przed zbytnim przeladowaniem. Skutekiem jest 0.00V na mierniku po rozladowaniu akumulatora do poziomu wlaczenia sie zabezpieczenia i jest to absolutnie normalne i prawidlowe.
Niektore ladowarki nie rozpoznaja ogniw w ktorych wlaczylo sie zabezpieczenie i nie laduja ich. Pomaga wtedy zwykle podlaczenie na krotko akumulatorka do drugiego lub kilkukrotne wlozenie/wyjecie z ladowarki.
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Witam, dzięki za odpowiedź.

Tyle, że zastanawia mnie jaki czas będzie na ogniwie pokazywać 0V. Rozumiem- spada poniżej 2,8 V odcina obwód, nie ma obciążęnia i po 2-3 minutach znowu pokazuje miernik np 2,8-2,9 V i do ładowarki. Troszkę mnie to zdziwiło, ale jak tak ma być to OK.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Tak ma być, będzie pokazywać 0, bo ogniwo jest, obrazowo mówiąc, odłaczone od biegunów przez układ zabezpieczający.

Napięcia po naładowaniu do pełna trochę za niskie (o ile ufasz swojemu miernikowi), ale poza odrobinkę niższą pojemnością niczym to nie grozi.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Takie napięcia po pełnym naładowaniu są właśnie przez układ zabezpieczający. Za nim ładowarka uzna że ogniwo jest pełne, to wcześniej proces ładowania jest przerywany przez zabezpieczenie w akumulatorku. Wszystkie ogniwa które mam (zabezpieczone) kończą ładowanie właśnie na tym poziomie 4.16-4.18V.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

1. Napięcie niewiele niższe niż 4,20V (czyli np. 4,16V) nie skutkuje praktycznie niczym, w tym także mniejszą pojemnością.
2. Spróbuj akusy po naładowaniu zostawić jeszcze na parę godzin w ładowarce, najprawdopodobniej dobiją to tych 4,18-4,20V - wiem z doświadczenia, że ładowarki (większość) pokazują "że naładowano" w momencie gdy prąd ładowania spadnie poniżej iluśtam mA (zapala się wtedy kontrolka) co nie znaczy, że prąd przestał płynąć. Prąd nadal płynie, lecz jest na tyle mały, że nawet jeśli płynąłby kilka, kilkanaście godzin to aku i tak otrzyma jedynie minimalnie więcej "ładunku".
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
dduban

Post autor: dduban »

Witam :)

Mam pewne pytanko odnoscie 16340
Otóż: Wf-139 ładuję mi ją do 4,15V. Kumpel ma również taki zestaw i mu ładuje do 4,23V
DLaczego tak to jest?
przy 4,15V cienko mi się pali mojego fajeczka :(
pomocy proszę

Bateria to 16340 TrustFire (ognista)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Na pewno 4.23V to za dużo. Jakie te ogniste macie? Link jakiś. Sa da rodzaje z zabezpieczeniem i bez. Nie raz sie już przekonałem że te z zabezpieczeniem jakoś szybciej przestają sie łądować w efekcie można by je jeszcze potrzymać w ładowarce. Wracając do meritum sprawy nie powinno być różnicy odczuwalnej ;) Szybciej jakiś styk gdzieś du.... znaczy połączenia elektryczne.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

dduban pisze:Witam :)

Mam pewne pytanko odnoscie 16340
Otóż: Wf-139 ładuję mi ją do 4,15V. Kumpel ma również taki zestaw i mu ładuje do 4,23V
DLaczego tak to jest?
przy 4,15V cienko mi się pali mojego fajeczka :(
pomocy proszę

Bateria to 16340 TrustFire (ognista)
Witaj
Otóż, ładowarki z DX mają pewien rozrzut parametrów, jak łatwo obliczyć jest to - 0,05V w Twojej i +0,03V u kumpla.
Osobiście uważam, że bardzo podejrzany jest wpływ 0,08V na zauważalną zmianę jasności...
Podaj więcej szczegółów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
dduban

Ona akurat nie jest z DX a z milhunt.pl.
wiecej szczegółów? jakich?
14500 ładuje mi do 4,18V
a 18650 do 4,20V
Wszystkie są ogniste :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Co to za "fajeczka" ?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
dduban

Elektroniczny papieros własnej produkcji :)
Foto: http://img25.imageshack.us/i/dscf0890n.jpg/
DNF

Post autor: DNF »

Witamy kolejnego e-palacza :)
Moze ogniwo ma walnieta elektronike i nie chce oddac duzego pradu?
Sam to przerabialem przy akusach 16340.
Sprobuj ogniwo obciazyc jakos i sprawdz jaki prad bedzie pobierany.
Pozdrawiam
DNF
dduban

Moze ktoś napisac dop ilu mu się łądują 16340 na Wf139?
ODPOWIEDZ