Biegnące punkty
Biegnące punkty
Witam
Klikając na linka bulby, zobaczyłem spadający śnieg, wtedy przypomniał mi się układ, który zbudowałem w zamierzchłych czasach, kiedy to diody LED były towarem "dewizowym" i miały pozłacane obudowy.
Układ zbudowałem na szybko z elementów, które miałem pod ręką i zadziałał od razu, co prawda szybkość i płynność ruchu nie są takie jak powinny być (10k zamiast 100k),ale punkciki się "przesuwają". W układzie docelowym punkciki nie przeskakują, lecz przelewają się, gdyż jasność zmienia się płynnie.
Tak wygląda mój model:
A tak poprawny schemat:
Opiszę układ trzech tranzystorów:
Zasada pracy jest bardzo prosta, tranzystory pracują w okolicy punktu nasycenia, i tak kiedy pierwszy tranzystor jest odetkany (nie przewodzi) kondensator w bazie drugiego jest powoli ładowany prze rezystor i LED'a, w pewnym momencie napięcie staje się na tyle wysokie, że tranzystor 2 zaczyna przewodzić, czyli drugi LED świecić, wtedy kondensator trzeciego jest rozładowywany przez rezystor bazowy nasyconym złączem K-E tranzystora 2 (dioda 3 gaśnie), co powoduje powolne ładowanie kondensatora pierwszego tranzystora, po osiągnięciu napięcia progowego, 1 tranzystor zwiera złącze K-E, 1 LED zaczyna świecić i powoduje rozładowanie, kondensatora 2, co doprowadza do zgaśnięcia diody nr 2. ITD.
W związku z tym ,że jest to układ analogowy, zmiany zapalanie i gaśnięcie LED'ów odbywa się w sposób łagodny i płynny, co daje efekt przelewania się światła.
Kondensatory mogą być z przedziału 100µF - 1000µF, rezystory bazowe 47kΩ - 220kΩ, a rezystory przy LED'ach wartość odpowiednią do ograniczenia prądu na nich. Można dać po kilka diod w szeregu, zwiększając oczywiście napięcie zasilania.
Ilość sekcji można zmieniać dowolnie, od 3 do...... ale musi ich być nieparzysta liczba.
Może komuś się przyda
Pozdrawiam
Klikając na linka bulby, zobaczyłem spadający śnieg, wtedy przypomniał mi się układ, który zbudowałem w zamierzchłych czasach, kiedy to diody LED były towarem "dewizowym" i miały pozłacane obudowy.
Układ zbudowałem na szybko z elementów, które miałem pod ręką i zadziałał od razu, co prawda szybkość i płynność ruchu nie są takie jak powinny być (10k zamiast 100k),ale punkciki się "przesuwają". W układzie docelowym punkciki nie przeskakują, lecz przelewają się, gdyż jasność zmienia się płynnie.
Tak wygląda mój model:
A tak poprawny schemat:
Opiszę układ trzech tranzystorów:
Zasada pracy jest bardzo prosta, tranzystory pracują w okolicy punktu nasycenia, i tak kiedy pierwszy tranzystor jest odetkany (nie przewodzi) kondensator w bazie drugiego jest powoli ładowany prze rezystor i LED'a, w pewnym momencie napięcie staje się na tyle wysokie, że tranzystor 2 zaczyna przewodzić, czyli drugi LED świecić, wtedy kondensator trzeciego jest rozładowywany przez rezystor bazowy nasyconym złączem K-E tranzystora 2 (dioda 3 gaśnie), co powoduje powolne ładowanie kondensatora pierwszego tranzystora, po osiągnięciu napięcia progowego, 1 tranzystor zwiera złącze K-E, 1 LED zaczyna świecić i powoduje rozładowanie, kondensatora 2, co doprowadza do zgaśnięcia diody nr 2. ITD.
W związku z tym ,że jest to układ analogowy, zmiany zapalanie i gaśnięcie LED'ów odbywa się w sposób łagodny i płynny, co daje efekt przelewania się światła.
Kondensatory mogą być z przedziału 100µF - 1000µF, rezystory bazowe 47kΩ - 220kΩ, a rezystory przy LED'ach wartość odpowiednią do ograniczenia prądu na nich. Można dać po kilka diod w szeregu, zwiększając oczywiście napięcie zasilania.
Ilość sekcji można zmieniać dowolnie, od 3 do...... ale musi ich być nieparzysta liczba.
Może komuś się przyda
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Też tam kupowałem..... w CSH nie mieli tak nowoczesnych rzeczy......Calineczka pisze: chlip, łezka mi się w oku zakręciła....kupowałem takie w BOMISie
A układzik przecudnie prosty
Mam gdzieś jeszcze kilka egzemplarzy
Układziki im prostsze tym fajniejsze
Pozdrawiam
Re: Biegnące punkty
Do dziś pamiętam moją ruletkę na rejestrach przesuwających.
To było w podstawówce, obudowa z mydelniczki, graliśmy na przerwach na pieniądze.
To było w podstawówce, obudowa z mydelniczki, graliśmy na przerwach na pieniądze.
Pyra , a mnie zastanawiają te lampki co są ostatnio montowane na choinkach w poznańskich i pewnie nie tylko centrach handlowych .
A wersja mega-mega jest na starym rynku na tej choince ,snow fall każda lampka ma ze 30-40cm - ciekawe jak to jest zrobione i jaki ma sterownik ? Może ktoś ma coś takiego ,bo to napewno nie jest ta tandeta co można kupić m.in na alledrogo
A wersja mega-mega jest na starym rynku na tej choince ,snow fall każda lampka ma ze 30-40cm - ciekawe jak to jest zrobione i jaki ma sterownik ? Może ktoś ma coś takiego ,bo to napewno nie jest ta tandeta co można kupić m.in na alledrogo
Ostatnio zmieniony sobota 12 gru 2009, 10:55 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
A nie widziałem jeszcze, muszę się przejechać i obadać sprawę.krzycho123 pisze:Pyra , a mnie zastanawiają te lampki co są ostatnio montowane na choinkach w poznańskich i pewnie nie tylko centrach handlowych .
A wersja mega-mega jest na starym rybku na tej choince ,snow fall każda lampka ma ze 30-40cm - ciekawe jak to jest zrobione i jaki ma sterownik ? Może ktoś ma coś takiego ,bo to napewno nie jest ta tandeta co można kupić m.in na alledrogo
Nie powinno to być zbyt trudne, 90% kosztów to będą LEDy.
Pozdrawiam
Byłem przejazdem niedaleko takiej instalacji, to nagrałem:
http://www.youtube.com/watch?v=zPhi7snPeVY
W rzeczywistości wygląda to jeszcze fajniej niż na filmie.
http://www.youtube.com/watch?v=zPhi7snPeVY
W rzeczywistości wygląda to jeszcze fajniej niż na filmie.
- LightLover
W sumie to można by pomyśleć...
O ile wystarczą 64 LEDy to można by wziąć ATmega8 i z dwóch portów sterować multipleksowaną matrycą 8 x 8 czyli 64 diody...
Najłatwiej by było na rejestrach przesuwających, ale niestety nie mam.....
"Trzeba kontemplacji w tej sprawie poddać się..."
Pozdrawiam
O ile wystarczą 64 LEDy to można by wziąć ATmega8 i z dwóch portów sterować multipleksowaną matrycą 8 x 8 czyli 64 diody...
Najłatwiej by było na rejestrach przesuwających, ale niestety nie mam.....
"Trzeba kontemplacji w tej sprawie poddać się..."
Pozdrawiam
No tak, tylko że u nas wszystkie sopelki startują (zaczynają spadać) w tym samym momencie i efekt już jest o wiele gorszyDNF pisze:Chlopaki z Bydgoszczy, My tez widzielismy takie cudo co nie?
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01